tomek220999 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Koniec sezonu wiec przybrał em na wadze ok. 5 kg bo potzucilem dietę i czy w nowym sezonie dam rade wrócić do tego ? 171 cm 62 kg 15 lat waga aktualna nie z sezonu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 15 lat? To ty jeszcze rosniesz, nie odchudzaj siena siłę, bo jeszcze organizmowi zaszkodzisz, spokojnie... na zimę zazwyczaj trocheprzybywa, to naturalne zwłaszcza w naszym klimacie i jak ktoś chce to troche zrzuci na wiosne, ale Ty z racji swojego wieku i okresu dojrzewania zadbaj raczej by organizm miał odpowiednie składniki pokarmowe i nie katuj się dietą. A w jakim czasie te 5 kg złapałeś? Zachowaj rozsądek i zdrowy tryb życia i żywienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Właśnie wydaj mi się ze 5 kg to głód organizmu. Zrob badania, najedz się mądrze beztłuszczowo, a w sezonie będzie ok. Jak nie masz tkaniki tłuszczowej to nie ma się co odchudzać. Ja jestem na wypasie od miesiąca. Jem jak oszalały, a nawet kilo mi nie przybyło od sezonu tylko częsciej do toalety ganiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Podobnie jak ty Piotr mam, zaczeło się tak że zrobiłem sobie etap na 93 km i za 2 dni poszedłem na wesele obżarłem się plackami tak że aż cięzko mi było się ruszać i to samo w poprawiny i od tamtego momentu jem jak oszalały a głownie niezdrowe rzeczy ciasta i słodycze . Co powinienem jeść , a tłuszczu mi trochę przybyło i to sporo można powiedzieć . Jak coś to mogę zdjęcie wstawić sylwetki z sezonu a teraz . Lecz w przekonaniu innych byłem starsznie chudy teraz wyglądam bardzo dobrze ale wątpie w to . Dzięki za odpowiedzi . I mam taki problem że jak byłem chudszy to jakoś więcej miałem siły na rower teraz coś wypaliło się i nw czy to że koniec sezonu jest czy coś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Wypaliło się, bo sezon się kończy i dobra dyspozycja razem z nim. Nie przejmuj się, zima to czas regeneracji, więc kilka gram tu i ówdzie nie zaszkodzi. Sam jestem w podobnym wieku i też przez to przechodziłem. Z tym, że ja mogę jeść ile chcę i praktycznie nie tyję. Przy 176cm wzrostu ważę teraz 60kg, a w sezonie potrafiłem schodzić do 56-57kg. Ogólnie niezbyt patrz na wagę, bo rośniesz i organiz się rozwija. Nie katuj się też dietami ściśle ustalonymi, bo jestem kolarzem. Zaczniesz robić zimowe tleny to zaczniesz wracać do dyspozycji i czuć moc pod nogą. Tyle ode mnie. Jedz, żyj tak jak masz ochotę. Kolarstwo to pasja, ale nie całe życie. Ciesz sie młodością, póki wstajesz z łóżka i nic w plecach nie strzyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Suplementować się CLA. Przeprowadzono badania z udziałem 60 mężczyzn, którzy walczyli z nadwagą, stosując dietę. Następnie wszyscy powrócili do dawnego jadłospisu, ale połowie badanych podawano CLA. Po 13 tygodniach wszyscy „odzyskali” poprzednią wagę, jednak u mężczyzn zażywających CLA było to wynikiem przyrostu mięśni, a nie tkanki tłuszczowej.źródło: wikipedia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Wybierz się do dietetyka który ci pomoże ułożyć zdrową i zrównoważoną dietę wtedy nie będzie problemu z wracaniem do wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Dzięki panowie a takie pytanie co ćwiczyć jak ćwiczyć teraz przez jesień i nadchodzącą zimę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawkon13 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Można biegać, pływać itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Ja tam wogóle ciasta nie jadam, i nic po 18-tej, no chyba, ze jakaś wyjątkowa sytuacja imieniny imprezka, to coś po 18 zjem ale nie ciasto... no i zasada wstać od stołu najedzonym lub lekko głodnym dobra rzecz, acha no i uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki Co ćwiczyć? A nie mozęsz jeździć dalej? Jesień, zima to nie zakaz jazdy rowerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 9 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Basen, bieganie, siłownia, gry zespołowe. Najlepszy jest basen, bo wiele grup mięśniowych działa w jednym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Rowerem mogę cala zimę nawet jeździć tylko górskim ale słyszałem żeby lepiej odstawić rower na jakieś 2 tyg . A ćwiczenia siłowe jakieś stosować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 nic po 18-tejA idziesz spać o 20? Skąd się bierze ten mit 18 czy 17? Jeżeli kładę się spać o 24, to mam chodzić przez 3 godzin głodny? Grunt, żeby nie kłaść się z pełnym żołądkiem, czyli dać sobie te 2 godziny na przetrawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 10 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Ja raczej kładę sie po 23 ale bywa ze i o 2 w nocy.. wszystko kwestia ustawienia się....a najgorsze to podjadanie w nocy dla mnie nei ma problemu od 18 do 8 dnia następnego spokojnie mogę nie tykać nic do jedzenia, a i 2 dniowa głodówka jak bym chciał to też nie problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiz Napisano 10 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Bez sensu. Efekt jest taki, że organizam przestawia się na tryb "uwaga głód" i wszystko co może magazynuje, czyli zamienia w tłuszcz. Taki atawizm. Jedz normalnie, jak jesteś głodny i tyle. Jak nie idziesz spać koło 20 to niejedzenie po 18 jest nieporozumieniem. Odchudzanie w wieku dorastania to już w ogóle kompletne nieporozumienie (poza eweidentnymi przypadkami kilkudziesięciokilogramowej). Mi zawsze zimą przybywało conajmniej 5 kg i nie robiłem nigdy z tego problemu. Chyba mam tak jak misie . Wiosną zwiększa się aktywność i wszystko zlatuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Dzięki ale mam jeszcze pytanie o te ćwiczenia . Czy robić jakieś silowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Okres zimy to cwiczenie sily nie wytrzymalosci. Wszystkie cwiczenia sily sa wskazane. Silownia raz w tygodniu lub drazek i kilka powtorzen 6-8 Bieganie aby wzmocnic miesnie nieuzywane przy jezdzie Basen regeneracja miesni grzbietu barkow i brzucha Gry zespolowe. Cel w krotkim czasie szybkie mocne powtorzenia. Zawsze pamietaj budujesz sile i regenerujesz nieuzywane miesnie podczas jazdy. W lutym zaczynasz odbudowywac wytrzymalosc i blokowanie kwasu mlekowego. To cala alchemia treningow. Zapomnialem o rowerze. Wskazane jest aby trening dotyczyl sily. Czyli raz na 15 min lekkiej jazdy przez 3 min byl tylko max. Reszta jazdy na luzie. Raz na 25 min bylo wstanie i jazda przez conajmniej 5 min. Nie patrzymy na srednia predkosc tylko na zadania. Trening jednej nogi, ciagu gornego czy napedu tylko w poziomie. Ps krecenie korba jest bardzo wazne i przydalo mi sie wielokrotnie w sezonie. Zmiana grupy miesni pozwala przy skurczu przetrzymac i jechac z ta sama predkoscia, a pod koniec wyscigu gdy baterie siadaja rywale odpadali myslac ze jeszcze mam nadprzyrodzone mozliwosci bo zmiana napedu na ciag gorny zwiekszala mi predkisc o 1,5 km /h a tak naprawde bylem tak samo dead jak oni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 171cm, 62kg i Ty chcesz schodzić niżej? Jeszcze w tym wieku - to bardzo słaby pomysł. Jesteś młody i ciągle się rozwijasz, więc nie katuj organizmu tylko daj sobie możliwości do rozwoju. Najlepiej to w ogóle włączyć także inne dyscypliny, żeby pozostałe części ciała nie były zaniedbane, a teraz jest idealny okres żeby spróbować czegoś innego. Na rowerze rozwijasz głównie tylko dolną część ciała, więc trochę kiepsko. Staraj się jeść zdrowo i uprawiaj regularnie sport i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.