Skocz do zawartości

[spadek masy] - czy w nowym sezonie wrócę do wagi

Rekomendowane odpowiedzi

15 lat? To ty jeszcze rosniesz, nie odchudzaj siena siłę, bo jeszcze organizmowi zaszkodzisz, spokojnie... na zimę zazwyczaj trocheprzybywa, to naturalne zwłaszcza w naszym klimacie i jak ktoś chce to troche zrzuci na wiosne, ale Ty z racji swojego wieku i okresu dojrzewania zadbaj raczej by organizm miał odpowiednie składniki pokarmowe i nie katuj się dietą. A w jakim czasie te 5 kg złapałeś?

Zachowaj rozsądek i zdrowy tryb życia i żywienia ;) 

Gość PiotrKorus

Właśnie wydaj mi się ze 5 kg to głód organizmu. Zrob badania, najedz się mądrze beztłuszczowo, a w sezonie będzie ok. Jak nie masz tkaniki tłuszczowej to nie ma się co odchudzać. Ja jestem na wypasie od miesiąca. Jem jak oszalały, a nawet kilo mi nie przybyło od sezonu tylko częsciej do toalety ganiam :)

Podobnie jak ty Piotr mam, zaczeło się tak że zrobiłem sobie etap na 93 km i za 2 dni poszedłem na wesele obżarłem się plackami tak że aż cięzko mi było się ruszać i to samo w poprawiny i od tamtego momentu jem jak oszalały a głownie niezdrowe rzeczy ciasta i słodycze . Co powinienem jeść , a tłuszczu mi trochę przybyło i to sporo można powiedzieć . Jak coś to mogę zdjęcie wstawić sylwetki z sezonu  a teraz . Lecz w przekonaniu innych byłem starsznie chudy teraz wyglądam bardzo dobrze ale wątpie w to . Dzięki za odpowiedzi . I mam taki problem że jak byłem chudszy to jakoś więcej miałem siły na rower teraz coś wypaliło się i nw czy to że koniec sezonu jest czy coś . 

Wypaliło się, bo sezon się kończy i dobra dyspozycja razem z nim.

Nie przejmuj się, zima to czas regeneracji, więc kilka gram tu i ówdzie nie zaszkodzi.

Sam jestem w podobnym wieku i też przez to przechodziłem. Z tym, że ja mogę jeść ile chcę i praktycznie nie tyję. Przy 176cm wzrostu ważę teraz 60kg, a w sezonie potrafiłem schodzić do 56-57kg.

Ogólnie niezbyt patrz na wagę, bo rośniesz i organiz się rozwija. Nie katuj się też dietami ściśle ustalonymi, bo jestem kolarzem.

Zaczniesz robić zimowe tleny to zaczniesz wracać do dyspozycji i czuć moc pod nogą.

Tyle ode mnie. Jedz, żyj tak jak masz ochotę. Kolarstwo to pasja, ale nie całe życie. Ciesz sie młodością, póki wstajesz z łóżka i nic w plecach nie strzyka :P

Suplementować się CLA.

Przeprowadzono badania z udziałem 60 mężczyzn, którzy walczyli z nadwagą, stosując dietę. Następnie wszyscy powrócili do dawnego jadłospisu, ale połowie badanych podawano CLA. Po 13 tygodniach wszyscy „odzyskali” poprzednią wagę, jednak u mężczyzn zażywających CLA było to wynikiem przyrostu mięśni, a nie tkanki tłuszczowej.
źródło: wikipedia

Ja tam wogóle ciasta nie jadam, i nic po 18-tej, no chyba, ze jakaś wyjątkowa sytuacja imieniny imprezka, to coś po 18 zjem ale nie ciasto... no i zasada wstać od stołu najedzonym lub lekko głodnym dobra rzecz, acha no i uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki ;)

Co ćwiczyć? A nie mozęsz jeździć dalej? Jesień, zima to nie zakaz jazdy rowerem ;) 

Bez sensu. Efekt jest taki, że organizam przestawia się na tryb "uwaga głód" i wszystko co może magazynuje, czyli zamienia w tłuszcz. Taki atawizm. Jedz normalnie, jak jesteś głodny i tyle. Jak nie idziesz spać koło 20 to niejedzenie po 18 jest nieporozumieniem. Odchudzanie w wieku dorastania to już w ogóle kompletne nieporozumienie (poza eweidentnymi przypadkami kilkudziesięciokilogramowej).

Mi zawsze zimą przybywało conajmniej 5 kg i nie robiłem nigdy z tego problemu. Chyba mam tak jak misie :). Wiosną zwiększa się aktywność i wszystko zlatuje.

Gość PiotrKorus

Okres zimy to cwiczenie sily nie wytrzymalosci. Wszystkie cwiczenia sily sa wskazane.

Silownia raz w tygodniu lub drazek i kilka powtorzen 6-8

Bieganie aby wzmocnic miesnie nieuzywane przy jezdzie

Basen regeneracja miesni grzbietu barkow i brzucha

Gry zespolowe.

Cel w krotkim czasie szybkie mocne powtorzenia. Zawsze pamietaj budujesz sile i regenerujesz nieuzywane miesnie podczas jazdy. W lutym zaczynasz odbudowywac wytrzymalosc i blokowanie kwasu mlekowego.

To cala alchemia treningow.

Zapomnialem o rowerze. Wskazane jest aby trening dotyczyl sily. Czyli raz na 15 min lekkiej jazdy przez 3 min byl tylko max. Reszta jazdy na luzie. Raz na 25 min bylo wstanie i jazda przez conajmniej 5 min. Nie patrzymy na srednia predkosc tylko na zadania. Trening jednej nogi, ciagu gornego czy napedu tylko w poziomie.

Ps krecenie korba jest bardzo wazne i przydalo mi sie wielokrotnie w sezonie. Zmiana grupy miesni pozwala przy skurczu przetrzymac i jechac z ta sama predkoscia, a pod koniec wyscigu gdy baterie siadaja rywale odpadali myslac ze jeszcze mam nadprzyrodzone mozliwosci bo zmiana napedu na ciag gorny zwiekszala mi predkisc o 1,5 km /h a tak naprawde bylem tak samo dead jak oni.

171cm, 62kg i Ty chcesz schodzić niżej? Jeszcze w tym wieku - to bardzo słaby pomysł.

Jesteś młody i ciągle się rozwijasz, więc nie katuj organizmu tylko daj sobie możliwości do rozwoju. Najlepiej to w ogóle włączyć także inne dyscypliny, żeby pozostałe części ciała nie były zaniedbane, a teraz jest idealny okres żeby spróbować czegoś innego. Na rowerze rozwijasz głównie tylko dolną część ciała, więc trochę kiepsko.

Staraj się jeść zdrowo i uprawiaj regularnie sport i będzie dobrze ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...