Skocz do zawartości

[licznik|błotniki|zapięcie] Moje propozycje

Mar9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuje zakupić licznik oraz porządne zapięcie + nowe błotniki do roweru Kross Hexagon x5.

Moje propozycje

http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/zamki-i-zapiecia/kzu-100

http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/blotniki/crow

http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/blotniki/rook

Szukam w miarę dobrego taniego i bezprzewodowego licznika, moja propozycja

http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/liczniki/krc-212

Napisano

Oczywiście że nie, ale błotniki wymiatają  :whistling:

W tym roku kupiłem w sklepie stacjonarnym lampkę przednią ( jakieś nieznanej marki ), dałem za nią 39 zł a nie wytrzymała nawet końca sezonu. Jak najade na dziury to gaśnie i wtedy muszę znów w coś wjechać aby sie zapaliła :D

Napisano
  W dniu 9.11.2014 o 09:33, Mar9 napisał:

Oczywiście że nie, ale błotniki wymiatają 

Znaczy co, wygląd taki zaisty czy jakieś inne walory? Zobacz czy ten przedni nie będzie Ci z niczym kolidował ( linki, itp.) bo to taka pokraka mocowana do ramy.

W dniu 9.11.2014 o 09:33, Mar9 napisał:

W tym roku kupiłem w sklepie stacjonarnym lampkę przednią ( jakieś nieznanej marki ), dałem za nią 39 zł a nie wytrzymała nawet końca sezonu. Jak najade na dziury to gaśnie i wtedy muszę znów w coś wjechać aby sie zapaliła :D

Większość nawet "markowych" (Kellys, Merida, itp.) produktów w tej cenie to niestety zwykle dość tandetne chińczyki.

"Porządne zapięcie" wybierz raczej firmy się tym zajmującej: Kryptonite, Abus czy Onguard. I to też nie najniższy model. Co i jak poszukaj, tematów o tym sporo.

Napisano

Co do błotników sprawdzałem te Topeak i dużo się nie różnią zapięciem ( mocuje do rury od zapięcia ).

Licznik Sigma najtańszy w granicy 100 zł a ten Krc 212 65 zł. Szkoda że sigma nie ma polskiej stronki. Jeżeli Sgima to jaki bez przewodowy polecacie ?

Zapięcia Kryptonite max dam 100 zł ( nie które u nich po 500 zł + chodzą 1/3 wartości mojego roweru). Czy też posiadają powlokę chroniącą ramę przed zarysowaniami ?

Wybierając Kross kieruje się tym że jest to Polska firma.

Co do lampy przedniej problem polega na tym że nie każda pasuje do kierownicy ( nie wejdzie za małe zapięcie ).

Napisano

Mam od 10 lat przewodowowy Sigma BC 1600

Obecnie szukam drugiego, takiego samego, używanego (bo nowego nie dostanę). To najlepsze liczniki z jakimi miałem do czynienia. Jest kadencja, brak tylko temperatury i podświetlenia do nocnej jazdy. No i szkoda, że nie ma jakiegoś wskaźnika zużycia baterii. A ta wytrzymuje prawie dwa lata, jeżdżę okrągły rok, ok 6000 km.

Na pewno nie skuszę się na atrakcyjne ceny "polskich" marek. Ta "polska" marka jest składana w Chinach, pewnie Sigma też, ale ta ostatnia jest naprawdę solidnie wykonana. Może droższa, ale na pewno wystarczy na lata. To co tanie, to jest drogie. Albo - kto tanio kupuje, dwa razy kupuje.

Napisano

1. Najtańsza bezprzewodowa Sigma - BC 8.12 ATS. 75-80zł.

2. "powłoka chroniąca ramę przed zarysowaniem" to najzwyklejszy w świecie kawałek tworzywa sztucznego naciągnięty na pałąk. Każdy U-lock jest tak wykonany. Jeśli już naprawdę musisz oszczędzać, poniżej Kryptonite Series 2 (~120zł) bym nie schodził. A z pewnością nie kupował rebrandowanego chińczyka.

Na temat błotników się nie wypowiadam, nie korzystam.

Kross to może i firma z Polski, ale produkty zdecydowanie z Dalekiego Wschodu.

Napisano

Nie lubię bezprzewodowych liczników, po co taki bajer, a potem problemy z zakłuceniami itp... jaki problem jest z kabelkiem, dobrze ułożyć i luzik, nie mówiąc, ze batria starcza na dłużej ;) 

Napisano
  W dniu 9.11.2014 o 17:55, Fenthin napisał:

1. Najtańsza bezprzewodowa Sigma - BC 8.12 ATS. 75-80zł.

2. "powłoka chroniąca ramę przed zarysowaniem" to najzwyklejszy w świecie kawałek tworzywa sztucznego naciągnięty na pałąk. Każdy U-lock jest tak wykonany. Jeśli już naprawdę musisz oszczędzać, poniżej Kryptonite Series 2 (~120zł) bym nie schodził. A z pewnością nie kupował rebrandowanego chińczyka.

Na temat błotników się nie wypowiadam, nie korzystam.

Kross to może i firma z Polski, ale produkty zdecydowanie z Dalekiego Wschodu.

1. Jeżeli mam wybierać licznik to tylko Sigmy ? Jaki najbardziej byś polecił ? Jedynie jakie funkcje co mnie interesują to prędkość, przejechany dystans, prędkość całkowita powiedzmy w sezonie, ewentualnie temp.

2. co do za pięcia najlepszym rozwiązaniem jest Kryptonite U lock ? Czy w tej samej cenie Kryptonite ma inne też dobre modele ( do 120 +/- zł się skusze ).

Jakie polecicie oświetlenie nadające się do jazdy po lesie, fajne jak by miała mocne światło.

Napisano

Niekoniecznie tylko Sigma. Dobre liczniki robi także Cateye czy VDO. Ale budżetowo i bezprzewodowo najlepiej wypada ww. 8.12 ATS.

Lepsze zabezpieczenie w tej kwocie to kwestia szukania okazji. Od ręki raczej nic ciekawszego nie dostaniesz. Chyba że coś Abusa, ale tu też trzeba się wcześniej rozejrzeć.

Lampa - Convoy S2/S3. Jest o tym dużo na forum.

Napisano

Co do zapięcia biorę Kryptonite Series 2 albo KRYPTOFLEX KEY CABLE ( http://dobresklepyrowerowe.pl/akcesoria/zamki-i-zapiecia/kryptonite/kryptoflex-key-cable-0 )

Convoy S2 cena 120 zł, trochę za duża. O golnie to mam podobną ale za 40 zł :P tylko że jak wspominałem powyżej najadae na dziury kamienie to czasami gaśnie/

Z liczkiem się jeszcze wstrzymam, tak naprawdę nie szukam super ekstra licznika, tylko takiego co mi pokarze ile przejechałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.