barteks Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Witam! Czy mógłby mi ktoś zrobić fotkę i wstawić na forum jak powinna wyglądać tylna przerzutka przy ustawieniu łańcucha najmniejsza zębatka z przodu i z tyłu oraz największa z przodu i z tyłu. Wydaje mi się, że mam za długi łańcuch, poniewać w momencie gdy mam ustawioną z tyłu najmniejsżą zębatkę łańcuch ociera o przerzutkę i nie mogę tego w żaden sposób zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 najmniejsza zębatka z przodu i z tyłu oraz największa z przodu i z tyłu. Tak się nie jeździ, bo łańcuch jest zbyt mocno wygięty po przekątnej, a to dla niego niezdrowe. Tak dobieraj biegi, aby był w miarę równoległy do toru jazdy, to będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Adamicki on nie pytał jak ma jeździć tylko o długość łańcucha. A sprawdza się ją właśnie na najmniejszych zębatkach. Łańcuch nie może wtedy obcierać o górne kółko przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Myślę, że najlepiej sprawdzić na 3 z przodu i 1 z tyłu. Wtedy wózek przerzutki powinien być prostopadły do podłogi. Poza tym warto przeszukać forum. Taki temat już był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Adamicki on nie pytał jak ma jeździć tylko o długość łańcucha. A sprawdza się ją właśnie na najmniejszych zębatkach. Łańcuch nie może wtedy obcierać o górne kółko przerzutki. A to sorry za zmyłkę. Uczę się dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 No to zła nauka. Długość określa się tak jak napisałem wyżej. Mierzyłem łańcuch metodą Odi'ego i nic z tego nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 orlenplock co masz na myśli pisząc "nic z tego nie wyszło". Ta metoda jest dobra i stosuje się ją w wielu dobrych serwisach. Choć nie mówię absolutnie, że Twoja metoda jest zła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Łańcuch nadal był zbyt długi. Zła praca objawiała się przy zmianie biegów - nie było to winą wyregulowania przerzutki. Po określeniu długości tym drugim sposobem skróciłem łańcuch o dwa ogniwa i jest wszystko O.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteks Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Dzięki za odpowiedzi. Jutro sprawdzę jak to wygląda u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOAD Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Myślę, że najlepiej sprawdzić na 3 z przodu i 1 z tyłu. Wtedy wózek przerzutki powinien być prostopadły do podłogi. nie sadzisz ze łancuch bedzie nieco za długi Daj na korbie łancuch na najwieksza zebatke a z tyłu na najmniejsza (tzw.płyta oś) i wtedy 2 kółeczka od przerzutki powinny byc pionowo jedno nad drugim i tyle. Ja zawsze zostawiam sobie o 1 ogniwo dłuższy łancuch na wypadek gdy by mi sie zerwał gdzies i trzeba by było go skrucic o pare ogniwek. Taka jest moja teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 nie sadzisz ze łancuch bedzie nieco za długi Daj na korbie łancuch na najwieksza zebatke a z tyłu na najmniejsza (tzw.płyta oś) i wtedy 2 kółeczka od przerzutki powinny byc pionowo jedno nad drugim i tyle. Ja zawsze zostawiam sobie o 1 ogniwo dłuższy łancuch na wypadek gdy by mi sie zerwał gdzies i trzeba by było go skrucic o pare ogniwek. Taka jest moja teoria 3 z przodu to ta największa, a 1 z tyłu to ta najmniejsza i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteks Napisano 12 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Przy takim ustawieniu jak pisze orlenplock przerzutka wygląda tak: Sorka za słabą jakość zdjęcia (robione telefonem ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOAD Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 to jeszcze skruc łancuch ze 2 ogniwa zeby kółeczka były pionowo jedno nad drugim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Miałem tak samo, a napęd składali mi w serwisie. Były problemy z pracą przerzutki. Po skróceniu i doprowadzeniu wózka przerzutki do pionu wszystko jest O.K. Więc z własnego doświadczenia polecam tą metodę. Łańcuch skróciłem dokładnie o 2 ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlitto Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 a jeśli jest troche bardziej wychylona przerzutka w przód tzn że łańcuch jest za krótki czy jak? tak jest u mnie na 3-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Nie czytasz uważnie. Z tyłu wrzuć na najmniejszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 No właśnie. Jak widać Odi, metoda 3-7 (3-8 czy 3-9) nie sprawdzi się przy kasecie mega range. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Tego nie wiemy. Trzebaby ustalić gdzie jest to 3x8 bo przedtem pisałeś 3x1 a na myśli miałeś to drugie chyba Z resztą ja pisałem o metodzie z przodu najmniejsza i z tyłu również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlitto Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 sorki, zagapiłem się. teraz jest dobrze (3-7) tamten post można usunąc (bo nie chcę sobie takimi błędami nabijac postów) ps. nie sprawdzi się chyba dlatego bo jedynka jest nie równomiernie wyżej niż reszta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 AAA faktycznie. Przepraszam. Cóż każdy rower i jego użytkownik są inni i inne metody są dobre. Najważniejsze aby po całych tych operacjach rower śmigał jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
st_x Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Witam Z własnych "doświadczeń" Za krótki łańcuch może złamać hak/przrzutkę i ogólnie narobić kłopotu . Za długi - nie wiem - nie miałem (jeszcze) takiego problemu. METODY: - metoda "SHIMANO" (nie pamiętam do jakiej przerzutki tylnej (długość wózka)- ale można znależć na forum): >>łańcuch na blacie (najwieksza z przodu) i na najwiekszej koronce z tyłu, założony Z POMINIĘCIEM wózka przerzutki (jakby normalnie na tzw.torpedo) + jedna para ogniwek nadmiaru (luzu). - metoda preferowana "przeze mnie" >>najmniejsza z z przodu - najmniejsza z tyłu i przerzutka maksymalnie wychylona "do tyłu" (czyli poziomo do tyłu) - tak jak już napisano - żeby nie łańcuch nie ocierał o kółko bliżej kasety. Jak przy tym ustawieniu przerzutka "wybierze" najwiekszą z przodu i najwiekszą z tyłu - to mamy ideał. Jak NIE WYBIERZE - to a) można zmienic przerzutkę :030:, zdecydowac się na ustawienie analogicze jak powyżej tylko na średniej koronce z przodu (z przodu srednia, z tyłu najmniejsza i przerzutka "poziomo do tyłu" ale "bez ocierania"). W tym ustawieniu liczymy że jak w feworze "walki" "skrzyżujemy" łańcuch (mała z przodu, mała z tyłu) - to napęd to jakoś przetrzyma :030:. Naped NA PEWNO nie przetrzyma jak mając BLAT z przodu i ZA KRÓTKI łancuch zaczniemy "przez zapomnienie" jechać z tyłu za wysoko "do góry" (oczywiście wbrew elementarnym zasadom zmiany przełożeń) P.S Problem jest szczególnie zauważalny przy kasetach i blatach o dużej rozpiętości. Pozdrawiam st_x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 24 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam: Mam kasete SRAM 5.0 11-30, korbe 22-32-44, przerzutke XT chyba średni wózek i łańcuch SRAM PC 48 i mam pytanie, bo na łańcuchu przejechałem 2800km i wszystko ok, miałem 110 ogniw i troche poczytałem o długośći łańcucha i wyszło ze mam za długi więc skruciłem go do 106 i jest tak samo jak na tej fotce gdzie jest ta XT pokazana: http://www.rower.com/images/bb_l/1459.jpg identycznie jest u mnie na przerzutce 1/8, no i po skróceniu jak jade na przerzutce 3/6 to tak jakby chciała sie przerzucic przerzutka, takie chrobotanie, nie głośne ale cos tam słychać, ale z upływem kilometrów coraz słabiej i tu pojawia sie moje pytanie: Czy to może dlatego tak chrobocze bo za krótki łańcuch, czy moze dlatego ze musi się to dopasować do krótszego łańcucha ? Dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.