Skocz do zawartości

[rower] Nietypowa turystyczna przełajówka

qba3777

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

(oponka to chyba góra 28mm).

Chyba nie :P

U mnie z tyłu chodzi od czasu do czasu WTB CrossWolf 32c a i z Conti CityContact 42c nie było problemu. Na codzień jest Randonneur 28c i SKS Bluemels.

No ale wybór należy do wyborcy...

Szacunek...

I.

Napisano

Myślę jeszcze o ramie Accent Nordkapp. Zastanawia mnie tylko, czy da radę połączyć korbę trekkingową (48/36/26) z przerzutką szosową i rolką do odwracania ciągu. Z tego co wiem, to korba trekkingowa ma inne odstępy między zębatkami niż korba szosowa.

Napisano

Kurcze,

Nieźle nam się zazębiają zainteresowania. Ja mam rower złożony na ramie accent nordkapp. A raczej złożyłem go, dla mojej żony. To jest świetna rama. 

Jeśli weźmiesz 9rz korbę shimano, to możesz ją łączyć z resztą napędu 9-rzędowego shimano (i srama). Spokojnie, będzie pasować. tak samo zamienniki z kmc, suntoura i innych popularnych firm. 

Napisano

No rzeczywiście ;) Ja jednak decyduję się na Tiagrę 3x10. Myślę o ramię Centuriona Cross 4000. Wydaję mi się jednak, że ma ona rozstaw haków 130mm - musiałbym już teraz zmienić piastę lub całe koło.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

NIeźle wyszło  :thumbsup:

Ale przełożeń to masz panie jak w góralu :P W sumie jak do turystyki to nawet dobrze.

Co masz tam za widelec? Można wiedzieć gdzie i za ile kupiłeś?

Napisano

Zakres spory, z przodu 50/39/30, tył 11-32. Co prawda przejechałem dopiero jakieś 150km, praktycznie wszystko ze środkowej tarczy. Może to kwestia odpowiedniego ustawienia, ale obecnie chwyt na klamkach nie należy do najwygodniejszych - kierownica jest za krótka i łapy zjeżdżają mi na zewnątrz. Na zdjęciach wydawało się, że kierownica ma trochę większy reach, ale za mało na tym rowerze przejechałem, żeby już jakoś to wszystko oceniać. Spróbuję klamkomanetki obniżyć, a kierownicę obrócić w górę.

pozdrowienia
K

Napisano

Bardzo fajny rower. 

Może masz odrobinę za wysoko siodło, skoro musisz je pochylać i brakuje Ci zasięgu do klamek?

I stylówa oraz zdrowy rozsądek nakazuje, żeby jedyny bidon był z przodu - lepiej wygląda i jest łatwiej dostępny. 

Napisano

Siodło jest ustawione dobrze, po obniżeniu zaczynam odczuwać kolana. Zawsze trochę pochylam siodło, bo inaczej gniecie gdzieniegdzie. Co do bidonu/ów to jakoś tak się przyzwyczaiłem, że na podsiodłówce zawsze mam wodę, w drugim koszyku sok/woda. Rama jest oczywiście dedykowana pod barana, w sumie i tak jest stosunkowo krótka - 53cm. Mierząc "na sucho", na baranku brakuje odrobinę na długość. Może to kwestia ustawienia klamek (najpewniej za wysoko je ustawiłem) albo mam za duże łapy. A może to i to :D Jak cały czas będzie źle, to wymienię na ten sam model w wersji ergonomicznej. Na razie myślę o zakupie lemondki.

• Mod Team
Napisano

hehe... Za bardzo sie zasugerowałem tym "cross" a tu i owszem ale cyclo...

53cm to faktycznie bardzo krótko. Może aż za krótko? I dlatemu nie pasuje?

Ile masz wzrostu bo sie nie doczytałem nigdzie...

Szacunek...

I.

Napisano

Wzrost - 182cm. Ale też mam specyficzną budowę - nogi stosunkowo długie mam. Rower na długość wydaje się dobry, w sumie to aktualnie mam tam mostek 90mm, mogę jeszcze podmienić pomiędzy rowerami na 110mm. Ale mi się i tak wydaje, że nie w tym tkwi problem.

• Mod Team
Napisano

182cm i rama 53cm  :blink:  :wacko:  :huh: ???

O kurtka... Ja rozumiem, że można być nietypowo poskładanym lub mieć preferencje tak samo nietypowe ale to wygląda mi na MASAKRYCZNIE za krótka ramę...

Ja przy 179cm i preferencji do dłuższych ram najlepiej czuję się na ramie 58cm z mostkiem 110mm.

No powodzenia w poszukiwaniu ustawień, ale osobiście czarno to widzę...

Szacunek...

I.

Napisano

Może i nietypowo, ale na prostej części kierownicy (czyli jeszcze krócej) jeździ mi się bardzo wygodnie.

Na ramie o długości 574mm + mostek 110 jeździło mi się okropnie, czułem, że 4cm krócej byłoby nieźle. Tak jak mówię, po prostu łapy mi zjeżdżają na boki. Zarówno podczas jazdy, jak i prymierzając się na stojąco, jakieś 2/3 dłoni spoczywa na klamkach i prostej częsci kiery, a reszta na "zakręcającej" cześci kierownicy, przez co dłoń lekko zjeżdza na boki.

Napisano

Mówiesz-masz... Zatem ponownie, powodzenia w znalezieniu pozycji  :thumbsup:

A dziękuję :) Myślę, że to dlatego, że ustawiłem to wszystko jak na ww. rowerze (za długim). Czyli klamki zadarte w górę.

Jeszcze pokombinuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...