Skocz do zawartości

[Huragan]Nowe opony nowe problemy

jhmp

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać.

Postanowiłem odrestaurować starą szosę ojca. Producent ramy niezidentyfikowany ale przypuszczalnie Huragan.

Rower rozłożyłem w 100%, rame kończę czyścić ze starego lakieru, jutro czeka ją malowanie.

Części też wybrałem jakie zakupić. Jednak okazało się że koło ma rozmiar 27 1/4

więc opony które zakupię nie będą pasowały. Pomyślałem więc żeby zakupić nowe koła (bo te stare i tak są leciwe).

Jednak pojawia się kolejny problem, czy zaciski hamulców(dual-pivot) będą w dogodnej pozycji.

Cześć :)

Z dobraniem opon do starej kolarki nie ma aż takich problemów jak by się wydawało. Można jeszcze dostać sporo opon pod 27cali (niestety ich szerokości zaczynaja się od 1i 1/4 cala) np: http://ctbike.pl/kenda-k35-opona-rowerowa-uniersalna-drutowa-27x1-1-4-czarna.html Sam przez kilka miesięcy na nich śmigałem.

Z hamulcami bywa różnie, ile masz mm regulacji "góra-dół" przy klockach ??? Łatwiej by było gdybyś napisał o jaki dokładnie hamulec chodzi.

W.

Części też wybrałem jakie zakupić. Jednak okazało się że koło ma rozmiar 27 1/4

więc opony które zakupię nie będą pasowały.

Obręcze masz pod szytki czy dętkowe? Jeśli to Huragan, to powinien mieć pod szytki. A na stare obręcze 27" powinny pasować nowe szytki 28". Zamiast rozmiarem w calach szukajj oznaczeń ERTRO.To bardziej precyzyjne. Huragany chyba miały 630, ale musisz to sprawdzić.

tak stary zestaw opon to szytki.

po przegrzebaniu worka ze śmieciami, i rozszyfrowaniu znaków zapisanych na oponie, dowidziałem się że ich rozmiar to 622x25

(28 1 x/x)

więc problem z głowy, ale obręcze i tak z chęcią wymienię, stare są całe w rdzy

• Mod Team

Kłaniam,

Całkiem niedawno pozbyłem się zapasowego roweru zbudowanego na ramie dedykowanej kołom 27" z kołami 28". Zastosowałem hamulce dual pivot long drop/reach , jakiś przebrandowanych Tektro R539.

brc107a.jpg

Mała śrubka imbusowa na wierzchu ramienia pozwala znacząco obniżyć punkt łapania klocków na obręczy. W przypadku przedniego hamulca wystarczyło to przy tylnim musiałem nieco wypiłować w dół gniazda mocowania klocków aby te ostatnie łapały obręcz a nie oponę.

Oczywiscie najlepiej byłoby wsatawić obręcze 27 cali i opony 27x1 1/4 lub 27x1 1/8. Nie wiem jak w Kraju-Raju ale u mnie można całkiem przyzwoitej jakości takowe opony dostać. Np Panaracer Pasela.

Szacunek...

I.

no to problem rozwiązany. W Kraju-Raju pikna jesień :P

EDIT:

Tak dla testu wyciągnołem koło z trekkingowca 700x35c i za nic nie mogłem włożyć w widelec, czy na tylny trójkąt. Zauważyłem że konusy za bardzo wystają z piasty (chociarz w trekkingowym pasują i nie są poluzowane.

Kolego jhmp gdybyś dał jakieś zdjęcia ramy i podzespołów to można coś Ci doradzić a tak to wróżenie z fusów. Huragany i Jaguary były dość specyficzne, to co pasuje do tych rowerów, niekoniecznie będzie pasować do innych, ktoś Ci doradzi a później się okaże że jednak to nie Huragan i lipa. Chętnie coś podpowiem, rzuć okiem do mojego tematu o Huraganie, ale najpierw zrób fotki. Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...