Skocz do zawartości

[Klocki V do stalowej obręczy] klocek do aluminiowej obręczy na stalowej

JanuszJanusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem klocki hamulcowe V, ustawiłem idealnie na obręcz i naciągałem linkę a hamulce dalej nie działają jak powinny ... doczytałem dopiero dziś że są klocki i klocki sprawa taka że te są do aluminiowej obręczy a moja jest stalowa. Aluminiowa nowa obręcz odpada bo nie chcę inwestować w stary rower. Obręcz odtłuszczałem detergentem i rozpuszczalnikiem nie pomogło. Pytanie brzmi czy można czymś i czym ewentualnie pokryć tą obręcz żeby hamulec działał.

W klockach z takiego przedziału cenowego nie ma różnicy czy mają działać na obręczy stalowej czy aluminiowej. Na tej i na tej będą działały bardzo słabo. Proponuję kupić inne klocki, które mają lepszą okładzinę (np.http://allegro.pl/rewelacyjne-klocki-hamulcowe-rowerowe-merida-promo-i4753458802.html ). Różnica w hamowaniu będzie odczuwalna.

Powiem tak, tydzień jestem szczęśliwym posiadaczem Lazaro V3 wersji crossowej hamulec Tektro. Halumec brzytwa ale do niedawna w emerytowanym MTB były klocki oryginalne jeszcze, stare wytarte lepiej hamowały niż te nowe więc chyba coś tu jest nie tak z klockami i obręczą, szału na pewno nie będzie za 6 zł ale skłaniam się ciągle ku obręczy i klocków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...