mp3playerfan Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Witam Ze względu na to że jeżdżę po lesie i po błocie gdzie Shimano XT RD-771 bardzo szybko nie daje sobie rady z błotem zastanawiam się nad przerzutką tylną Sram. Dlatego kupiłem ostatnio bo były w dobrej cenie manetki SRAM TRIGGER X-5 3x8. Z tego co się orientowałem to różnica pomiędzy przerzutka tylną Sram X.5 a X.7 to około 40 zł. Czy warto dopłacić do X.7? ( X.7 krótki wózek X5 średni wózek) Czy faktycznie Sram w błocie lepiej działa niż Shimano? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 kup długi wózek bo średni krótki może być mało do 3x8 mam x7 i jest lepsza dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Weź tę ze średnim wózkiem , ogarnia on spokojnie wszystko co przerzutkaz długim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3playerfan Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Witam ponownie Obydwie przerzutki mogę kupić w wersji ze średnim wózkiem. Myślałem jednak że z krótkim wózkiem jest bardziej polecana ze względu na to że mniej można zahaczyć o jakiś korzeń albo coś w tym stylu. Czy ta ta z krótkim wózkiem może kasety 11-32 - nie obsłużyć? Korba FC-m590 44x32x22. Czym się x.5 różni od X.7 ? Dzięki za odpowiedzi prośba o jeszcze Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ta z krótkim nie obsłuży takiej rozpiętości napędu - korba 3 tarcze 44-32-22 i kaseta 11-32 , Różnica między X5 a X7 to precyzja działania - każdy kto mógł porównać to zauważy. Poza tym, z powodu budowy X5 nie w każdej ramie da się ustawić - co sam sprawdziłem - tam gdzie X5 nie dało się ustawić 7 podchodziła bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Czy ta ta z krótkim wózkiem może kasety 11-32 - nie obsłużyć? Raczej nie ogarnie takiego zakresu kasety Czym się x.5 różni od X.7 ? to tak jakby porównać deore z slx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Zakres kasety spokojnie ogarnie, tyle, że nie z korbą 3 tarczową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3playerfan Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Witam Czyli polecacie średni wózek X.7 - dla mnie ok. A z tym błotem to faktycznie lepiej sramy działają, czy mam się nie napalać że będzie lepiej? Bo naprawdę wystarczy trochę błota i RD-M771 zaczyna żyć własnym życiem Myślałem o zmianie kółeczek ale nie wiem czy to coś da i stąd moje zainteresowanie systemem Sram'a. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Już Ci koledzy napisali, że z taką korbą będzie kłopot przy średnim wózku więc mało kto takie rozwiązanie poleci. Co się tak boisz długiego wózka?? Co do błota to podobno lepiej chodzi Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Mam taki sam zestaw kaseta 11-32 i korba 44x32x22 i wszystko dobrze śmiga z przerzutką X.5 na średnim wózku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Dobrze chodzi jak się pamięta o długości wózka i nie robi zbytnich przekosów na napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Już Ci koledzy napisali, że z taką korbą będzie kłopot przy średnim wózku więc mało kto takie rozwiązanie polec Beskid , pisaliśmy o wózku krótkim . Średni sramowski wózek ogarnia normalnie kasetę 12-36 i korbę 22/32/42 . Nigdy łańcucha nie brakowało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jutro zrobię fotki i zobaczycie jak to u mnie wygląda. Ale jeśli ktoś jeździ na blacie to faktycznie lepiej zainwestować w długi wózek żeby haka nie urwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 To jest sprawdzone, X7 ze średnim wózkiem spokojnie obsłuży taki napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Beskid , pisaliśmy o wózku krótkim . Średni sramowski wózek ogarnia normalnie kasetę 12-36 i korbę 22/32/42 . Nigdy łańcucha nie brakowało . Kurna zmęczony jestem i sądziłem, że rozprawiacie o średnim oraz długim. Sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Przerzutki srama poiniżej 10s, obsłużą 3x9/8 do kasety 11-34, 36 już raczej nie dychnie, oczywiście średni wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Średni wózek obsłuży cały zakres takiego napędu- sprawdzone osobiście. Miałem taki sam zestaw z przerzutką X5 na średnim i obsługiwała bez problemu cały zakres, jeszcze był zapas. W błocie sram chodzi lepiej, nie mówiąc już o tym że nie tłucze tak jak shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.