Skocz do zawartości

[przerzutka] tylna Sram X.5 czy X.7

mp3playerfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ze względu na to że jeżdżę po lesie i po błocie gdzie Shimano XT RD-771 bardzo szybko nie daje sobie rady z błotem zastanawiam się nad przerzutką tylną Sram.

Dlatego kupiłem ostatnio bo były w dobrej cenie manetki SRAM TRIGGER X-5 3x8.

Z tego co się orientowałem to różnica pomiędzy przerzutka tylną Sram X.5 a X.7 to około 40 zł.

Czy warto dopłacić do X.7? ( X.7 krótki wózek X5 średni wózek)

Czy faktycznie Sram w błocie lepiej działa niż Shimano?

Pozdrawiam

Witam ponownie

Obydwie przerzutki mogę kupić w wersji ze średnim wózkiem.

Myślałem jednak że z krótkim wózkiem jest bardziej polecana ze względu na to że mniej można zahaczyć o jakiś korzeń albo coś w tym stylu.

Czy ta ta z krótkim wózkiem może kasety 11-32 - nie obsłużyć?

Korba FC-m590 44x32x22.

Czym się x.5 różni od X.7 ? 

Dzięki za odpowiedzi prośba o jeszcze :)

Pozdrawiam

Ta z krótkim nie obsłuży takiej rozpiętości napędu - korba 3 tarcze 44-32-22 i kaseta 11-32 , Różnica między X5 a X7 to precyzja działania - każdy kto mógł porównać to zauważy.

Poza tym, z powodu budowy X5 nie w każdej ramie da się ustawić - co sam sprawdziłem - tam gdzie X5 nie dało się ustawić 7 podchodziła  bez problemu.

Witam

Czyli polecacie średni wózek X.7 - dla mnie ok.

A z tym błotem to faktycznie lepiej sramy działają, czy mam się nie napalać że będzie lepiej?

Bo naprawdę wystarczy trochę błota i RD-M771 zaczyna żyć własnym życiem :(

Myślałem o zmianie kółeczek ale nie wiem czy to coś da i stąd moje zainteresowanie systemem Sram'a.

Pozdrawiam

Średni wózek obsłuży cały zakres takiego napędu- sprawdzone osobiście.

Miałem taki sam zestaw z przerzutką X5 na średnim i obsługiwała bez problemu cały zakres, jeszcze był zapas.

W błocie sram chodzi lepiej, nie mówiąc już o tym że nie tłucze  tak jak shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...