Skocz do zawartości

[wymiana napędu: blaty, kaseta, łańcuch]

seczuan

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam parę pytań zanim przystąpię do zakupu gratów do wymiany napędu

1. Czy blaty z korby shimano slx m660 (44-32-22T) - do napędu 3x9 będą pasowały do korby shimano slx M670E (korba crosowa 48-36-26) do napędu 3x10 i nie chodzi mi tu o rozstaw śrub tylko czy jest jakaś różnica w blatach do napędu 3x9 i 3x10
  2. czy łańcuch do napędu 3.10 bedzie działał taj jak powinien na blatach do napędu 3x9  
  3. czy kaseta slx cs hg81 (11-34 ) i łańcuch slx cn hg 75 będą współgrały z tymi blatami (chodzi o kierunkowość łańcucha) obecna korba współgra z łańcuchem kierunkowym 
  4. może  jakieś stalowe blaty z deore (nie zależy mi na wadze a bardziej na wytrzymałości)
  5. znalazłem jeszcze NOWE zębatki z korby Shimano XT M785, 26-36-48 (znalazłem taką korbę ale one są 2 blatowe więc nie wiem o co chodzi) czy będą pasowały i współgrały z kasetą i łańcuchem (wolałbym 44-32-22T bo chcę poeksperymentować z wielkością blatów i zdecydować który bardziej mi podejdzie) )

Przerzutka przednia  Shimano Deore XT FD-T781 (obsługuje 48, 44),tył Shimano SLX RD-M663 (w planach jakiś xt) 

manety Shimano SLX SL-M660 (też w planach xt) - wszystko zależy od budżetu 

Nie ma czegoś takiego jak korba do napędu 8/9/10 rz. Każdą z tych korb swobodnie możesz wsadzić do dowolnego napędu, który wymieniłem. Jedyny problem to BCD czyli rozstaw śrub. Jak obydwie te korby mają takie same BCD to pasować powinno nawet gdyby trzeba było pomóc pilnikiem. Skoro też Twoja zmieniarka na przód obsługuje taki zakres to też odpada kolejny kłopot.

Co do łańcucha 10-kowego to nie mam w tym doświadczenia bo nie znam nikogo kto do 9 sp zakłada bardziej "cherlawy" łańcuch a nie dedykowany 9-owy.

Wszystkie stalowe blaty posiada chyba tylko korba klasy Alivio bo w Deore na bank 44T to alu a nowsze wypusty to jakichś kompozyty. Znam osoby które do tych korb SLX'a zamontowały zębatki z Alivio właśnie ze względu na wytrzymałość.

Lenistwo lenistwo i jeszcze raz lenistwo.  Było ostatnio tyle o tym że wystarczy usiąść na d... i poszukać zamiast czekać na odpowiedz na tacy. Szkoda czasu.

jakoś nie znalazłem nic konkretnego i dlatego napisałem a skoro tyle było to ciężko było coś podać konkretnego a nie zaśmiecać temat swoimi wycieczkami w stosunku do mojego lenistwa. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...