Baraka Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Wygląda to tak że na ustawieniu 2:3 i 2:4 łańcuh przeskakuje przy mocniejszym pedałowaniu , np pod ostrą górke lub przy początku wheelie itp . wszystkie tryba mam w dobrym stanie , przerzutki dobrze wyregulowane ale jedyne co nie jestem pewny to łańcuha , ale czy możliwe że kaseta jak prawie jak nówka a łańcuh byłby zużyty? po czym to moge rozpoznać bo na oko jest dobry , przebieg łańcuha 3000km więc nie dużo , aha jeszcze jendo łańcuh nie jest za luźny ostatnio go skracełem i jest w sam raz więc to też nie jest przyczyną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 3000km to wcale nie tak malo, jak lancuch byl slabej jakosci to moze miec dosc. Sprawdz przerzutke bo to mi najbardziej pasuje ze przerzutka jest lekko rozregulowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Jestes pewien, że to łańcuch a np nie bebenek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 może za mocno go skułeś przy skaracaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Miałem identyczne objawy i okazało się, że to zapadka w bębenku zdechła i tam przeskakiwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOAD Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 A nie wymieniałes jakas czesci przypadkiem wiesz chyba ze nowy łancuch na starej kasecie nie posmiga albo odwrotnie jak bedziesz zmieniał naped to cały (łancuch,kaseta,korba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLEBANOO Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Ja mam caly napęd DEORE i tez przeskakiwalo. Problem rozwiazala wymiana korby(nigdy bym nie doszedł do tego-stara pekła i był mus!) Zgadzam sie w 100% z SOAD pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Terz tak miałem i to jest wina łancucha zmieniłem go i nie było już tego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Być może skrzywiło ci się jedno ogniwko łańcucha. Sprawdź to dokładnie. Sam kilka razy skrzywiłem w ten sposób łańcuch, zakładając go po spadnięciu z najmniejszego blatu za pomocą przerzutki. Teraz wiem, że lepiej się zatrzymać i pobrudzić ręce. W moim przypadku skrzywiony łańcuch pochylał się na bok i skakał po kasecie. Najbardziej podatne są na to łańcuchy shimano, które są miękkie jak plastelina. Teraz mam srama i też go raz w ten sposób uszkodziłem, ale nie jest to już takie proste jak w wypadku shimano. Najlepiej wyprostować krzywe ogniwko 2 parami kleszczy (kombinerek czy jak to tam ludzie nazywają). W lesie można to zrobić nawet gołymi rękami, co sam miałem okazję przećwiczyć. Trzeba ułożyć w rękach łańcuch w ten sposób: O=O=O=O= || O=O=O=O= i przekręcić w 2 różnych płaszczyznach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 jeśłi skracałeś łańcuch to mogłeś go źle skuć i jakieś ogniwo jest sztywne dlatego zrób jak doradza shogun, ja tak miałem i pomogło... a 3 tyś dla słabszej jakości łańcucha to duużo. ja na jednym takim w 2000 km zajechałem nową kasetę LX,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.