Skocz do zawartości

[łańcuh] przeskakiwanie bez powodu?

Baraka

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda to tak że na ustawieniu 2:3 i 2:4 łańcuh przeskakuje przy mocniejszym pedałowaniu , np pod ostrą górke lub przy początku wheelie itp . wszystkie tryba mam w dobrym stanie , przerzutki dobrze wyregulowane ale jedyne co nie jestem pewny to łańcuha , ale czy możliwe że kaseta jak prawie jak nówka a łańcuh byłby zużyty? po czym to moge rozpoznać bo na oko jest dobry , przebieg łańcuha 3000km więc nie dużo , aha jeszcze jendo łańcuh nie jest za luźny ostatnio go skracełem i jest w sam raz więc to też nie jest przyczyną .

• 2 tygodnie później...

Być może skrzywiło ci się jedno ogniwko łańcucha. Sprawdź to dokładnie. Sam kilka razy skrzywiłem w ten sposób łańcuch, zakładając go po spadnięciu z najmniejszego blatu za pomocą przerzutki. Teraz wiem, że lepiej się zatrzymać i pobrudzić ręce. W moim przypadku skrzywiony łańcuch pochylał się na bok i skakał po kasecie. Najbardziej podatne są na to łańcuchy shimano, które są miękkie jak plastelina. Teraz mam srama i też go raz w ten sposób uszkodziłem, ale nie jest to już takie proste jak w wypadku shimano. Najlepiej wyprostować krzywe ogniwko 2 parami kleszczy (kombinerek czy jak to tam ludzie nazywają). W lesie można to zrobić nawet gołymi rękami, co sam miałem okazję przećwiczyć. Trzeba ułożyć w rękach łańcuch w ten sposób:

O=O=O=O=

||

O=O=O=O=

i przekręcić w 2 różnych płaszczyznach.

jeśłi skracałeś łańcuch to mogłeś go źle skuć i jakieś ogniwo jest sztywne dlatego zrób jak doradza shogun, ja tak miałem i pomogło...

a 3 tyś dla słabszej jakości łańcucha to duużo. ja na jednym takim w 2000 km zajechałem nową kasetę LX,,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...