TomoFL Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Witam. Mam problem z tempem jazdy. Po płaskim terenie wyciągam max 36km/h . Przy większych prędkościach mam dziwne uczucie że pedałuje w zawrotnym tempie a rower szybciej już nie może. Można coś z rowerem zrobić / zmienić coś żeby można było szybciej jeździć? Dodam że mój rower to Kross Evado 1.0 2014 . Z góry dziękuję za pomoc .
mklos1 Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Popracować nad kadencją... Z przełożenia wynika, że przy kadencji 100 powinieneś osiągnąć około 45 km/h. Zwiększenie przełożenia wiąże się z wymianą sporej liczby części (koło, kaseta, przerzutka, kamkomantka, łańcuch).
szybkilopez Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Pytanie na jakim ciśnieniu w kołach jeździsz... i jakie masz opony. To też ma duże znaczenie.
mapmen Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Jeździsz siłowo i nie jesteś przyzwyczajony do szybkiego kręcenia. Możesz kupić pedały+buty SPD (pomoże szybciej kręcić) lub zmienić tylne koło na takie z kasetą zamiast wolnobiegu to będziesz miał koronki od 11T, a nie 14T jak obecnie. (da znacznie wyższe przełożenia)
TomoFL Napisano 2 Listopada 2014 Autor Napisano 2 Listopada 2014 Opony schwalbe cx comp . Ciśnienie 4.5 . Opony pompowane na maxa. Zdaję sobie sprawę z tego że opony do wymiany żeby osiągać większe prędkości tylko nie mam pojęcia jakie opony kupić.
mklos1 Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Jak chcesz latać, to jakąś szosową oponkę. 700x28 powinna jeszcze na obręcz wejść (węższej już się nie da).
Stujumper Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Ehh dobre...trzeba szybciej machać nogami Ty poprostu nie masz siły jechać szybciej, żadna zmiana w tym rowerze nie pomoże.
Mod Team Maniak Napisano 3 Listopada 2014 Mod Team Napisano 3 Listopada 2014 Tetmat przerobiony wiele razy i wałkowany do bólu. Poszukasz na forum, z pewnością znajdziesz.
firefoks Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Wywalić wolnobieg wstawić kasetę lub wolnobieg od 11T. Choć z drugiej strony przy blacie 48T i zębatce 14 T powinieneś wyciągać 50 km/h.
Ziemko Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Przy większych prędkościach mam dziwne uczucie że pedałuje w zawrotnym tempie a rower szybciej już nie może. Zawrotne tempo to by było 100-120obr/min a to już prędkości 44-53km/h. Nie wiem czym sprawdzasz prędkość ale jeśli faktycznie pedałujesz w zawrotnym tempie to powinieneś mieć większe prędkości. Mając 36km/h przy przełożeniu 48/14 to jedynie 80obr/min. IMHO nie jest to zły wynik i powinieneś popracować nad tym aby utrzymać takie tempo jak najdłużej zamiast bawić się w zawrotne prędkości. Zawsze też możesz wymienić ten wolnobieg na kasetę i zyskać te X km/h ale to wiąże się z wymianą tylnej piasty a powrót do obecnej kadencji może zająć trochę czasu (choć nie musi). W każdym razie skłaniałbym się ku pierwszej opcji czyli pracowaniem nad średnim tempem.
Belinda Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Zakładam, że z rowerem i kadencją wszystko OK. To pozostaje kwestia treningu, zwłaszcza siły. Trzeba zrobić dużo podjazdów, można dołożyć treningi tempowe, można też, ale niekoniecznie przysiady z obciążeniem.
AntyIdiota Napisano 4 Listopada 2014 Napisano 4 Listopada 2014 A jesteś pewien że licznik masz dobrze ustawiony?
t0mi Napisano 8 Listopada 2014 Napisano 8 Listopada 2014 Kupę rzeczy składa się na to aby przyspieszyć. Sprzęt jest ważny ale też i moc w nogach. Spróbuj na innym rowerze, poproś kolegę niech Ci się da przejechać. Najlepiej taki rower aby miał przekładnie i wąskie opony. Jeżeli dalej te prędkości będą oscylowały koło 40km/h to trzeba jeździć i jeszcze raz jeździć. Zadam Ci pytanie ile w tym roku czy zeszłym zrobiłeś km, od kiedy masz rower? Napisz ile ważysz, napisz czy jakiś sport inny uprawiasz.
TomoFL Napisano 9 Listopada 2014 Autor Napisano 9 Listopada 2014 To zacznę tak. Krossa mam od połowy lipca. Od tego czasu zaczęły się częstsze jazdy.Wcześniej był supermarketowy MTB. Od połowy lipca do dnia dzisiejszego zrobiłem około 1000km. Ważę 79kg. Sportu żadnego oprócz jazdy na rowerze nie uprawiam . Czasami jak mam zbyt dużo wolnego to biegam.
Ziemko Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 Bieganiem nogi na rower nie wyrobisz bo mięśnie, choć te same pracują w innym stopniu. Ale objętość sercowo-tlenową owszem. Jeśli chcesz wziąć się za trening przeglądnij ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/151652-sila-hantlami-treningi-na-sile/
kantele Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 Sprawdź, czy masz do licznika dobrze wpisany obwód koła Pozdr. Marta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.