Skocz do zawartości

[piasta tył] zjechany bębenek :(

miciu22

Rekomendowane odpowiedzi

Więc mam takie piasty http://www.koral.bielsko.pl/pl/cz%C4%99%C5...h_m475_266.html

Ostatnio zaczęło mi przeskakiwać coś w napędzie, a kaseta po 3 k jest niewiele zużyta. Rozebrałem dziś bębenek i ujzałem coś takiego

f9fbc1dd67a2b9e1m.jpg

Obudowa- zjechane ząbki

03c520f7a24aaefbm.jpg

I tutaj widok na same zapadki i tu zonk- jednej brak (chyba 3 mają być) jedna nie działa-urwana taka spręzyna, drut i wygląda na to, że śmigałem na jednej i ona tak przeskakiwała. Teraz pytanie: czy da rade przełożyć sam bębenek z innej piasty Shimano, np. Deore albo Alivio, bo całej piasty nie chce mi się na razie zmieniać.

tak, da sie. Wszystkie bębenki shimano (przynajmniej z tych niższych grup) są kompatybilne. W tych bębenkach są tylko 2 zapadki. Miałem to samo z tą sprężynką. Odkręcasz imbusem (10 chyba) bębenek od innej piasty, przykręcasz do swojej i jedziemy :confused:

Najlepiej przed odkręceniem go od piasty imbusem 10 wziąć i i poluzować bieżnie- odkręca się w prawo, czyli odwrotnie (młotek+śrubokręt i jedziemy) ,w niego wkręconą. Później odkręcamy od piasty . Odkręcamy bieżnie do końca- delikatnie i mamy bebechy na wierzchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...