miciu22 Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Więc mam takie piasty http://www.koral.bielsko.pl/pl/cz%C4%99%C5...h_m475_266.html Ostatnio zaczęło mi przeskakiwać coś w napędzie, a kaseta po 3 k jest niewiele zużyta. Rozebrałem dziś bębenek i ujzałem coś takiego Obudowa- zjechane ząbki I tutaj widok na same zapadki i tu zonk- jednej brak (chyba 3 mają być) jedna nie działa-urwana taka spręzyna, drut i wygląda na to, że śmigałem na jednej i ona tak przeskakiwała. Teraz pytanie: czy da rade przełożyć sam bębenek z innej piasty Shimano, np. Deore albo Alivio, bo całej piasty nie chce mi się na razie zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 tak, da sie. Wszystkie bębenki shimano (przynajmniej z tych niższych grup) są kompatybilne. W tych bębenkach są tylko 2 zapadki. Miałem to samo z tą sprężynką. Odkręcasz imbusem (10 chyba) bębenek od innej piasty, przykręcasz do swojej i jedziemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 No i po robocie, przełożyłem i śmiga. Pierwszy raz w życiu rozdzierałem bębenek, ale tam kuleczek (50 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 no to gratuluje wiem jak to jest, to kuleczki są przesrane. Ty bębenek przełożyłeś, a ja przekładałęm samą sprężynkę. Makabra ze składaniem tych wszystkich elementów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Małe pytanie : jak rozkreciles bebenek ? Jak odkrecilem swoj od piasty (LX) to kupa zamkniety i nie ma jak sie dobrac.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 ja zkożystałem z tej instrukcji http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/223/3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Najlepiej przed odkręceniem go od piasty imbusem 10 wziąć i i poluzować bieżnie- odkręca się w prawo, czyli odwrotnie (młotek+śrubokręt i jedziemy) ,w niego wkręconą. Później odkręcamy od piasty . Odkręcamy bieżnie do końca- delikatnie i mamy bebechy na wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.