Skocz do zawartości

[opony] jakie na wyprawę?

alagor96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję opon na wyprawę (Warszawa - Praga - Bratysława - Warszawa), odbędzie się ona latem, z sakwami (tylnymi), rowerem mtb 26''. Uważam, że nadadzą się: Schwalbe Kojak 2.0. Jak myślicie, czy lepiej kupić coś węższego? Jeśli tak to jaki model? Preferowałbym Schwalbe.

Napisano

Witam, poszukuję opon na wyprawę (Warszawa - Praga - Bratysława - Warszawa), odbędzie się ona latem, z sakwami (tylnymi), rowerem mtb 26''. Uważam, że nadadzą się: Schwalbe Kojak 2.0. Jak myślicie, czy lepiej kupić coś węższego? Jeśli tak to jaki model? Preferowałbym Schwalbe.

z jaką średnią szybkością chcesz jechać? bierzesz górala a chcesz jechać na glacach to mnie nieco dziwi... jak chcesz jechać ze średnią poniżej 20kmh to możesz spokojnie brać coś z terenowym bieżnikiem żeby tylko się na twrdych wilgociach jako tako trzymały

Napisano

Jeśli będą głównie asfalty, czasami jakaś ubita boczna droga to od siebie polecam Schwalbe Marathon Racer. Sprawdzone na wyprawie do Chorwacji i moim zdaniem sprawdziły się super. Lekkie, szybkie, nie złapałem nigdy kapcia. Znika trochę szybciej niż zwykły Marathon, ale i waż dużo mniej. Ja miałem rozmiar 26x1.5, teraz wziąłbym raczej 1.75.

Pozdrawiam!

Napisano

@@grzesiowu, A jakie tu niby znaczenie ma prędkość? Chodzi raczej o pracę potrzebną do pokonania dystansu. Biorę górala, bo mnie nie stać na dwa rowery. Nie widzę niczego dziwnego we włożeniu do niego wąskich opon, nie dbam o wygląd, tylko o jakość jazdy.

Napisano

Opony które polecił rodszyld69 w drugim poście, szerokośc 1,75, używam własnie do takich celów, jak Ty zamierzasz i po kilku tysiącach po Europie mogę polecić z czystym sumieniem.

Napisano

@@grzesiowu, A jakie tu niby znaczenie ma prędkość? Chodzi raczej o pracę potrzebną do pokonania dystansu. Biorę górala, bo mnie nie stać na dwa rowery. Nie widzę niczego dziwnego we włożeniu do niego wąskich opon, nie dbam o wygląd, tylko o jakość jazdy.

prędkość ma takie znaczenie że przy niższych bieżnik nie jest odczuwalny a poszerza możliwości; ja bym ci polecił smartsamy przy średnich dziennych poniżej 20 nie będą uciążliwe

ale jak planujesz drzeć do przodu grubo powyżej setki dziennie, robić wynik to oczywiście każdy drobiazg w bieżniku ma znaczenie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...