Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kartridż X1 ma Kompresje i regulacje tłumienia oraz lepszy ten mechanizm co jest przy koronie z powodu że aluminiowy zaś X2 ma tylko regulację tłumienia oraz mechanizm plastikowy. Hoolow znaczy to pusta przestrzeń w środku korony co powoduje zmniejszenie wagi

Napisano (edytowane)

Od początku z tych modeli to jeździłem na X1, Choć na tym forum jest sporo osób co kupiło u mnie X2 i są bardzo zadowoleni.  Poprostu trzeba we własnym serwisowym zakresie trochę dobrze go dopielęgnować 

Edytowane przez ACTIVIA
Napisano

Jeżeli Recon jest z tłumikiem Motion Control to wziąłbym Recona przez lepszej klasy uszczelki.

Epicon ma słabe uszczelki i praktycznie co większy wypad w mokry teren wymaga serwisu.

Napisano (edytowane)

MokryD fabrycznie dają w Suntourach felerowe uszczelki, lecz zaś jako części oddzielnie to są dużo lepsze co wystarczyło by tylko wymienić i po kłopocie

Gdybyś potrzebował to pisz na PW

Edytowane przez ACTIVIA
Napisano (edytowane)

Miałem Epicona, którego skasowełem. Kupiłe części i zrobiłem sobie "Axona". Było lepiej, ale za cenę nowego Epicona spodziewałbym się lepszej pracy i uszczelnienia.

Edytowane przez MokryxD
  • Mod Team
Napisano

Ogólnie widelec na sprężynie będzie czulszy od gaziaka jednak ze sprężynami jest sporo problemów. Ja osobiście bym sie sprężyna zainteresował ale w widelcach do ostrzejszej jazdy ze skokiem 150  wzwyż.

Napisano

1. W widelcach przeznaczonych do lekkiego MTB (XCO, XCM itp) ważna jest waga. Coil będzie zawsze cięższy te 150-200g względem AIR.

2. W widelcach typu XC 32 ew. wymiana sprężyny mija się z celem, bo jest ona tak droga, że bardziej opłaca się dopłacić do AIR.

3. Ludzie, którzy użytkują widelce 150+ jeżdżą raczej EN i cięższe odmiany, a tam waga nie jest już tak ważna, a liczy się bardzo dobra praca.

• Mod Team
Napisano

Jak każdy RS nie jest specjalnie skomplikowany i nie wymaga magicznych oprzyrządowań, kilka specjalnych narzędzi, standardowych można powiedzieć, trochę wiedzy, umiejętności i smarowidła ewentualnie uszczelki.

• 4 tygodnie później...