Skocz do zawartości

[koła] brzęczenie przedniego koła

sojekk6221

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem, mianowicie podczas szybszej jazdy, oraz podczas brania zakrętów przechylając się, coś w przednim kole brzęczy. Co to może być? Piasta, hamulec (tarczowy)  czy może amortyzator? Czy może coś innego? Rower nie był jakoś bardzo katowany, jedynie ostatnio stoppie robiłem, a to myślę że jakoś bardzo na to nie powinno wpływać..

Napisano

Sprawdzałeś napięcie szprych? Któreś nyple mogą być luźne. Jak zakręcisz na postoju kołem to nic nie słychać? Tarcza raczej nie jadąc prosto nie powinna trzeć o klocki.

Napisano

Przed chwilą wszedłem do garażu i kręciłem kołem, nie słychać nic, i wolno i szybko. A nie mam klucza do dokręcania nypli, więc nie sprawdzę tego, a na oko wszystkie wydają się być tak jak powinno. Nie mam pojęcia co może wydawać takie brzęczenie teraz :v

Napisano

Wszystko ok, jest tylko jeden problem... Ja np nigdy bym tego dźwięku nie określił jako brzęczenie... Luźne szprychy jak najbardziej wydają dźwięk, który można by tak określić.

Jeżeli to tarcza, to piasta złapała luzu.

Napisano

W pierwszej kolejności sprawdź dystans pomiędzy klockiem a tarczą. Jeżeli jest bardzo mały lub klocek jeży praktycznie na tarczy, to wyreguluj zacisk. Jeżeli szczelina jest wyraźna, to:

- piasta zwykła - przykręcenie konusów: http://blogrowerowy.pl/wpis/regulacja-piast/

- jeżeli piasta na maszynach... Zależnie od konstrukcji. Może głębsze obsadzenie łożyska wystarczy, ale zwykle to wymiana.

Generalnie kierownica do góry i rusz kołem na boki... Wtedy zobaczysz czy masz luz.

• Mod Team
Napisano

Prawdopodobne przyczyny:

- Jesteś dość ciezki

- masz kiepski - wiotki widelec

- masz duża 180 lub większą tarczę a nie masz sztywnej osi.

Jest to normalne zachowanie hamulca tarczowego w zakrętach przy nie do końca sztywnej konstrukcji. Poprawić obecny stan rzeczy można kupując tarczę na pająku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...