malenstwo Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 jaka jest różnica między piastami maszynowymi a zwykłymi. Ostatnio wszędzie się słyszy że maszynowe lepsze. Dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Mocniejsze, lżejsze, małe opory toczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malenstwo Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Dzięki. W sklepie Pan powiedzial że jedyna różnica to to że są składane maszynowo . Odradził kupno maszynowych, bo podobno żadna różnica. I upiera sie przy Shimano M526. Co o tym sądzicie bo ja mam mieszane uczucia, ale nie znam się na tyle żeby z nim dyskutować. Pozdrawiam Asia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 wszystko zalezy jakimi funduszami dysponujesz, masz wiecej kasy wez maszynowe, mniej.... sama wiesz pozdrowko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malenstwo Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Wiem że za 100 zł za sztuke sie nic super nie kupi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 przejrzyj allegro, moze cos ciekawego znajdziesz, i ceny powinny byc nizsze niz w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Dzięki. W sklepie Pan powiedzial że jedyna różnica to to że są składane maszynowo . Odradził kupno maszynowych, bo podobno żadna różnica. I upiera sie przy Shimano M526. Co o tym sądzicie bo ja mam mieszane uczucia, ale nie znam się na tyle żeby z nim dyskutować. Przede wszystkim omijaj ten sklep i tego pana z daleka, bo widać, że albo nie ma pojęcia o czym mówi albo chciał Cię najzwyczajniej w świecie "naciągnąć"... Piasty maszynowe różnią się tym od "zwykłych", że posiadają w środku łożyska maszynowe, które w chwili zużycia czy uszkodzenia można bez większego trudu wymienić (kupić nowe łożyska). Takie łożyska są zabudowane, dobrze uszczelnione i bardzo mocne. Piasty te są zazwyczaj minimalnie cięższe od "zwykłych" Piasty "zwykłe" czyli kulkowe posiadają w środku otwarte łożyska kulkowe, które obracają się po bieżni stworzonej z obudowy piasty. W przypadku zatarcia takiego łożyska bądź uszkodzenia kulki niszczy się bieźnię łożyska (wewnątrz) i wtedy pozostaje wymiana piasty... (czasami można wymienić same bieżnie ale rzadko) Obecnie zaczyna się odchodzić już od łożysk kulkowych na rzecz maszynowych. Jeśli szukasz piasty do spokojnej jazdy to możesz wybrać jeszcze model kulkowy. Polecam jednak, żeby był to jakiś wyższy model, np Shimano LX lub XT. Materiały w tych piastach są wysokiej jakości i posłużą długo. Możesz również zdecydować się na piasty maszynowe, np Novatec. Dobra jakość za rozsądne pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malenstwo Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Dzieki . To sie nazywa odpowiedz. \A nie takie gadanie głupot jak te brednie w sklepie. Dzieki za wreszcie sensowną odpowiedź A jakie piasty polecisz za około 100-150 PLN komplet? Może być do 200 PLN ale wolałabym mniej. Jeśli by sie dało to w kolorze czarnym jeśli nie to trudno. Biore pod uwage obręcze alex ace 18 albo dh 19 obie czarne . Przod ma byc pod tarcze a tył niekoniecznie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Za 100-150zł może być ciężko... Zastanów się też czy tył ma być na v-ki czy na tarcze, bo potem jak będziesz chciała z v-ki na tarcze przejść to trzeba wymienić piastę i szprychy. Możesz ewentualnie zapleść tył na piaście pod tarcze, dać obręcz pod v-ki i jeździć na razie na v-ce z tyłu. Z piast pod tarcze na łożyskach maszynowych na pewno polecę Reborna: tył --> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=113880530 przód --> nie mogę znaleźć na allegro ale na pewno się pokaże niedługo i Novatec'a: tył --> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=114881535 przód --> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=114881665 Cena w obu przypadkach niestety trochę wyższa. Taniej będzie bardzo ciężko znaleźć coś sensownego (czyli coś oprócz Shimano Deore czy Winzip'a ) Super wyborem na przód będzie na pewno też ten Sram 9.0 Disc --> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=113494721 i ten DT Swiss Cerit --> http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=113952672 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Przede wszystkim omijaj ten sklep i tego pana z daleka, bo widać, że albo nie ma pojęcia o czym mówi albo chciał Cię najzwyczajniej w świecie "naciągnąć"... Piasty maszynowe różnią się tym od "zwykłych", że posiadają w środku łożyska maszynowe, które w chwili zużycia czy uszkodzenia można bez większego trudu wymienić (kupić nowe łożyska). Takie łożyska są zabudowane, dobrze uszczelnione i bardzo mocne. Piasty te są zazwyczaj minimalnie cięższe od "zwykłych" Piasty "zwykłe" czyli kulkowe posiadają w środku otwarte łożyska kulkowe, które obracają się po bieżni stworzonej z obudowy piasty. W przypadku zatarcia takiego łożyska bądź uszkodzenia kulki niszczy się bieźnię łożyska (wewnątrz) i wtedy pozostaje wymiana piasty... (czasami można wymienić same bieżnie ale rzadko) Obecnie zaczyna się odchodzić już od łożysk kulkowych na rzecz maszynowych. Jeśli szukasz piasty do spokojnej jazdy to możesz wybrać jeszcze model kulkowy. Polecam jednak, żeby był to jakiś wyższy model, np Shimano LX lub XT. Materiały w tych piastach są wysokiej jakości i posłużą długo. Możesz również zdecydować się na piasty maszynowe, np Novatec. Dobra jakość za rozsądne pieniądze Nie zgodzę się z przedmówcą. Najlżejsze piasty są chyba jednak na maszynowych łożyskach, no ewentualnie ślizgowe ale to rozwiązanie jest na wystawy. Nie znam też kulkowych piast (chyba że stalowe piasty ala Romet z dawnych czasów) w których bieżnie nie były by wymienne. Nie myślisz chyba, że bieżnią nawet w takim Altusie jest aluminium po którym się toczą kulki Kto odchodzi od kulkowych łożysk ?. Zawsze było tak że Shimano upierało się nie bez podstaw przy kulkowych (w katalogach jest to logicznie wyjaśnione - pionowy rozkład sił w wypadku "maszyn" kątowy wzdłuż działających sił przy "kulkach") a inne firmy przy maszynowych bo łatwiej tak produkować. Uszczelnienia przy maszynowych też mogą być do bani tak samo jak dobre kulkowe piasty mogą mieć o niebo lepsze uszczelnienia niż maszyny. "Kulki" można regulować i wymieniać wszystkie elementy. Nie są wcale takie drogie i są dostępne. Sam mam wciąż piastę IBIS'a (DT) i już kilka razy musiałem łożyska maszynowe w niej wymieniać. Padały nawet japońskie a na dodatek po ciągłych wymianach wybiły się ich gniazda w piastach. Musiałem na LockTite je wcisnąć. Chodź ja zbieram kasę na wg. mnie najlepsze piasty jakie są produkowane (DT z bębenkem tarczowym) a one są na "maszynach" nie ma co popadać w zachwyt dla tego typu łożysk. Oba rozwiązania mogą być dobrze jak i źle wykonane. Znam ludzi którzy np. jeżdżą po dziś dzień na pierwszych Paralaxach XTR'a, trzymają się wzorowo a właściciel nie chce słyszeć nawet o innych rozwiązaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 W kilku sprawach masz rację. Jesli chodzi o bieżnię to miałem na myśli, że rzadko się je wymienia, bo raz, że cięzko je dostać, a dwa, że cena ich jest dośc wysoka. Dlatego zaproponowałem wyższe modele kulkowe ew LX, XT i XTR, w których opłaca się taką wymianę dokonać. Odnośnie odchodzenia od piast na łożyskach kulkowych to pokaż mi firmę (oprócz wielkiego Shi(t)mano), która robi jeszcze piasty na kulkach? Shimano uparło się na kulki i wg nich to super sprawa. Ja sam mam na tyle piastę XT na kulkach i przyznam, że działa bardzo sprawnie. Dlatego jeśli mam polecić kulki to tylko wyższe modele piast Shimano. Ile to już zatartych Deorek i tańszych shimanowskich piast widziałem w serwisach... Odnośnie uszczelnienia to chyba zgodzisz się ze mną, że jednak maszynowe łożysko ma przewagę nad kulkowym... (przyjmując, że wkładamy je do piasty z takim samym uszczelnieniem własnym). Zawsze zabudowane łożysko maszynowe ma dodatkową osłonę. Jak długo posiadasz IBIS'a? Sądzę, że zapewne bardzo długo Więc o czymś to świadczy, skoro wciąż na niej jeździsz A Paralax XTR... Cóż, niezniszczalne prawie piasty. Ogólnie caly stary Shimano to było coś! Nie do zajechania! Szkoda, że teraz to się skończyło... Nie powiem, że maszynówki są najlepsze i kulka wymięka. na pewno warto zainwestować w XTR'a na kulkach (zwłaszcza tego starszego), bo to super piasta. Jeśli jednak miałbym wybierać między kulkami LX, a np w/w Novatec'iem na maszynach, to ja osobiście wybrałbym na pewno Novatec'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 No to wszystko wiemy, że nie takie to czarno białe. Ibisa z 1996 roku mi szkoda było sprzedać ze starym rowerem i zostawiłem całe koło (bez mocowania tarczy) i służy mi w 2 rowerze. Łożyska jak pisałem ale system zapadki tarczowej nie do zajechania no i ten charakterystyczny dźwięk. Patent wart każdych pieniędzy tylko trzeba je mieć by z 1000zł za same piasty wybulić. Kulki nie kulki ważne w sumie że się jeździ nie ? pzdrv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszeczek Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Kulki są także w "maszynowym" łożysku - identyczne, jak te w piaście wsadzone luzem w "koszyczek". Łożysko uszczelnione w zasadzie chroni przed wpływem piasku, pyłu - aczkolwiek woda po pewnym czasie i tak spenetruje - przynajmniej łożyska za 10pln. Kiedyś już był podobny temat, i mówiłem, że jakość łożyska zależy od jego producenta - kupcie łożysko od producenta, a nie ze sklepu rowerowego, i kupcie dobre łożysko uszczelnione, a będziecie długo zadowoleni. Ja zawsze polecam łożyska tego producenta, a jak są za drogie, to świetne są też tego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Dobre kulki sa lepsze niz srednie maszyny :] A uwazam, że shimano robi dobre kulki. Mam tak strasznie odradzana piaste 525 pod tarcze z przodu od 5 500km i fafa jak nowa a wcale roweru nie oszczedzam. Z tyłu mam Lx rozbierana kilka dni temu i tez nie ma oznak zuzycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Czyli wszyscy lecą sobie w kulki nawet Ci od maszynowych nie są do końca tacy maszynowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bauer1000 Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 jezel te lozyska sa jakies znormalizowane i kazda wytwornia lozysk takie robi to mozna by zastosowac lozyska z walkami lub cos podobnego, zwracajac uwage na to aby wymiary sie zgadzaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzepka Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 jezel te lozyska sa jakies znormalizowane i kazda wytwornia lozysk takie robi to mozna by zastosowac lozyska z walkami lub cos podobnego, zwracajac uwage na to aby wymiary sie zgadzaly no włąśnie zapomnieliscie o łozyskach maszynowych rolkowych i tam nie ma wcale zadnych kulek tylko waleczki ktore bardzo ale to bardzo dlugo wytrzymaja ! ;] pozder ja mam z przodu na maszynchach RST formuła i jestem bardzo zadwolony ma jzu z 15 tys przebiegu a chodz i jak nowka :] toczenie to rewelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszeczek Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Jak czytam dwa ostatnie posty, to :034: btw - ktoś z tych, co ma "maszynowe" piasty, mógłby podać mi 3 wymiary - 1) średnicę zewnętrzną łożyska, 2) średnicę wewnętrzną łożyska i 3) szerokość bieżni - byłbym wdzięczny. Proszę o dokładność do 1mm - zależałoby mi zwłaszcza na tych wymiarach z rolkowego łożyska, chociaż każde inne też może być - ewentualnie możecie jeszcze odczytać napisy z boku, to by wtedy mi wiele wyjaśniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 13 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Nie słyszałem by do piast kół stosowało się łożyska rolkowe bo źle przenoszą obciążenia boczne. Nawet w aucie jak kupuje się łożysko to są jeżeli już w jednym łożysku kulki + wałki co łączy zalety obydwu rozwiązań. Ale w rowerach nigdy nie słyszałem by takie zestawy ktoś montował (o ile istnieją wogóle takie małe łączone łożyska). Po pierwsze nie ma takiej potrzeby a po drugie było by to rozwiązanie o wiele cięższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.