mbiela Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 witam Przejrzałem co nieco postów dotyczących opon, ale jakoś nie mogę wyłuskać z nich konkretów dla siebie. Mam rower z Decathlonu, original5, trekingowy, na oponach 700/42C. Ponieważ planuję jeździć także w zimie, to potrzebuję zmienić opony i tu zaczynają się dla mnie schody. Ważę obecnie ok 105kg, a wypatrzone w sieci opony Schwalbe Winter mają wagi do 90kg Jeździł będę asfaltem (do pociągu itd) ale także po drogach leśnych oraz po zdecydowanie nieodśnieżonym asfalcie :\ Jaką do tego dobrać oponę?
mklos1 Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 Gdybyś miał nonocykl, to rzeczywiście przekroczyłbyś dopuszczalne obciążenie opony. Szczerze powiedziawszy Schwalbe Winter ma stosunkowo płytki bieżnik, ale chyba będzie dawać radę. Nie wiem czy w tym rozmiarze będzie coś lepszego.
marcinek1992 Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 Zawsze mnie to interesowało jest to waga dla 1 opony czy 2 opon. Jeżeli dla 2 to wynosi ona 180 kg na rower tak to się liczy?
mxdanish Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 W Schwalbe mi odpowiedzieli w tym roku że jest to obciążenie podane na jedną oponę.
rodszyld69 Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 Jeżeli dla 2 to wynosi ona 180 kg na rower tak to się liczy? Nie na rower ale na koła ( opony), waga roweru też jest dla nich obciążeniem.
mbiela Napisano 1 Listopada 2014 Autor Napisano 1 Listopada 2014 W Schwalbe mi odpowiedzieli w tym roku że jest to obciążenie podane na jedną oponę. no to by mnie bardzo ucieszyło Tylko jeszcze jedno lamerskie pytanie: używam 700/42C a Schwalbe ma rozmiar 700/40C, więc poza tym, ze jest ciut węższa, to nie robi to żadnego problemu?
rodszyld69 Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 Żadnego poza tym że jest 2 mm węższa :-P
krism4a1 Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Schwalbe Winter Tylko, że one mają żałośnie małą liczbę kolców, już lepsze są Schwalbe Maraton Winter, one maja dwa razy więcej kolców. Choć na głęboki śnieg i tak to nic nie da, to na koleiny lodowe na asfalcie ma niebagatelny wpływ.
mbiela Napisano 6 Listopada 2014 Autor Napisano 6 Listopada 2014 Dokładnie połowa mniej kolców. Ale cztery i pół stówy za opony? To jedna trzecia ceny roweru chociaż wybić sobie zęby, bo opona będzie miała za małą przyczepność to też niefajnie
krism4a1 Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Kupiłem je w tym mc za 55 euro (komplet) wraz z przesyłką, dostałem jeszcze gratis plecak (taka reklamówka, ale zawsze coś ) http://www.rosebikes.pl/article/schwalbe-marathon-winter-spike-tyre/aid:707849/ jak się zarejstrujesz to dostaniesz kupon na 10 euro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.