Skocz do zawartości

[opona na dużą wagę] jaka na zimę? miasto/drogi leśne

mbiela

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Przejrzałem co nieco postów dotyczących opon, ale jakoś nie mogę wyłuskać z nich konkretów dla siebie.

Mam rower z Decathlonu, original5, trekingowy, na oponach 700/42C. Ponieważ planuję jeździć także w zimie, to potrzebuję zmienić opony i tu zaczynają się dla mnie schody.

Ważę obecnie ok 105kg, a wypatrzone w sieci opony Schwalbe Winter mają wagi do 90kg :( Jeździł będę asfaltem (do pociągu itd) ale także po drogach leśnych oraz po zdecydowanie nieodśnieżonym asfalcie :\ Jaką do tego dobrać oponę?

Napisano

Gdybyś miał nonocykl, to rzeczywiście przekroczyłbyś dopuszczalne obciążenie opony. Szczerze powiedziawszy Schwalbe Winter ma stosunkowo płytki bieżnik, ale chyba będzie dawać radę. Nie wiem czy w tym rozmiarze będzie coś lepszego.

Napisano

W Schwalbe mi odpowiedzieli w tym roku że jest to obciążenie podane na jedną oponę.

no to by mnie bardzo ucieszyło :)

Tylko jeszcze jedno lamerskie pytanie: używam 700/42C a Schwalbe ma rozmiar 700/40C, więc poza tym, ze jest ciut węższa, to nie robi to żadnego problemu?

Napisano

Schwalbe Winter

Tylko, że one mają żałośnie małą liczbę kolców, już lepsze są Schwalbe Maraton Winter, one maja dwa razy więcej kolców. Choć na głęboki śnieg i tak to nic nie da, to na koleiny lodowe na asfalcie ma niebagatelny wpływ.

Napisano

Dokładnie połowa mniej kolców. Ale cztery i pół stówy za opony? To jedna trzecia ceny roweru :( chociaż wybić sobie zęby, bo opona będzie miała za małą przyczepność to też niefajnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...