Skocz do zawartości

[naped x9] zmiana 3x10 na 2x10

schwinn0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

pacjent to mbike shottas ht06 ale to mało ważne :)

obecny napęd to 3x10 kpl sram x9 + przerzutka przednia x7 korba 44-33-22, kaseta 11-36, przerzutka tył - długi wózek.

mam zamiar założyć -> korba x9 2x10 39-26, kaseta 11-36 (przynajmniej na razie).

wymieniłem manetkę lewą na x9 aby obsługiwała 2x10, wymieniłem przerzutkę przednia na x9 2x10 - aby wszystko chodziło tak jak należy

1. jaką przerzutkę tylną powinienem zastosować -> długi czy średni wózek? wg tego co jest na stronie - wychodzi długi, ale teoria teorią a praktyka swoje https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/LJH1vaSvuSBBt_2FVIDwRbfJHuO0kaLua0Kk5NdI_jw/mtime:1372788174/sites/default/files/techdocs/gen.0000000004184_rev_a_compatibility_map_my13_mtb_components_0.pdf

2. czy podczas wymiany korby mam po prostu wyjąć jedną i włożyć drugą (zmienia się linia łańcucha bo mamy 2 tarcze a nie 3, coś powinienem jeszcze wiedzieć, gdzieś coś sie reguluje?) https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/lfy4-i7WhLKW0j5TA5e97akhL68an8cM4aU_9folB8c/mtime:1380570491/sites/default/files/techdocs/x0_x9_x7_x5_frame_fit_specs_gen_000000002876_-_rev_b_0.pdf

bardzo dziękuje za informacje

Napisano

1. Tak, najlepszym rozwiązaniem jest długi wózek. Nie wiem w jakim terenie jeździsz ale polecam przerzutki z hamulcem wózka.

2. Nie rozumiem tego przejmowania się linią łańcucha. Jeżdżąc w terenie częściej ją przekroczysz niż będziesz miał ją prawidłową. Ludzie jeździli na napędach 3x9 gdzie uzyskanie linii praktycznie jest nie możliwe i się tym nie przejmowali.

Napisano

1. Tak, najlepszym rozwiązaniem jest długi wózek. Nie wiem w jakim terenie jeździsz ale polecam przerzutki z hamulcem wózka.

2. Nie rozumiem tego przejmowania się linią łańcucha. Jeżdżąc w terenie częściej ją przekroczysz niż będziesz miał ją prawidłową. Ludzie jeździli na napędach 3x9 gdzie uzyskanie linii praktycznie jest nie możliwe i się tym nie przejmowali.

Dzieki za odpowiedz

Jezdze w 90% po mazowszu, do tego 10% to wypady na dolny slask ale nie mocno gorski...

zalezy mi na tym aby miec dostepnosc calej kasety z kazdej zebatki z przodu i zeby nic nie obcieralo

Napisano

Jak już robisz to porządnie i wymieniasz tyle rzeczy, to zrób do końca i zadbaj o odpowiednią przednią przerzutkę, korbę i suport.

Linia łańcucha i "obciera czy nie obciera" to temat rzeka przy wszelkich "samoróbkowych" modyfikacjach napędu, zwłaszcza gdy się kombinuje jak pożenić różne posiadane już elementy i dobiera samemu zębatki. Sam przez to przechodziłem i pomimo ostrzeżeń bardziej obeznanych forumowiczów nadziałem się na kilka zagwozdek. Możesz sobie poczytać w moim temacie.

Napisano

Tak jak napisalem: wszystko jest/bedzie z systemu 2x10 z grupy x9, a to chyba dobry wybor...

Wlasnie z tym dlugim czy srednim wozkiem mam problem bo Wszyscy do napedu 2x10 mowia sredni a producent dlugi akurat w tym zestawieniu ktore podalem. Pewnie za jakus czas wymienie zebatki przednie i kasete. Czy tak duza roznica jest pomiędzy 39-26 a 38-24 i kasetami 36-11 a 32-11?? Z racji tego ze poprzednia przerzutka ulegla zniszczeniu, stoje przed wyborem nowej i sklaniam sie raczej ku sredniemu wozkowi ale wole dopytac aby nie bylo problemow...

Napisano

Wozek sredni.

To czy jest duza roznica zalezy od zakresu uzywanych obecnie przelozen - jesli obecnie uzywasz z przodu 22 i 36 z tylu to zakladajac korbe z 24ka z przodu usztywnisz naped i ograniczysz mozliwosci jazdy. Jeszcze gorzej bedzie z tarcza 26. To samo przy blacie 44 zeby - jesli go uzywasz obecnie z koronka 11 to dajac mniejszy o 5 lub 6 zebow blat odczujesz to wg mnie bardzo.

• Mod Team
Napisano

Ja w swoim 3x9 mam średni wózek i ogarnia. Co prawda nowe wózki 10s sa troszkę krótsze, taż że 3x nie pociągnie ale 2x raczej na pewno.

Napisano

22-36 uzywam bardzo bardzo rzadko - tylko jakies bardzo ostre podjazdy. Zakresu 44-11 szczerze powiem ze chyba raz uzylem na jakies gonitwie asfaltowej za autobusem. Stad moja chec przejscia na bardziej uniwersalny napedgdzie moge wykorzystać wszystkie przelozenia.

A montazem korby mam sie przejmowac? Czy wyjmuje stara i wkladan nowa i juz..?

• Mod Team
Napisano

Jak masz korby ze zintegrowaną osią to w zasadzie tak, shimano chyba wszystkie HT2 sa ze sobą kompatybilne. Możesz wymienić same zębatki, tylko musisz konkretnie wiedzieć, jakie chcesz zębatki.

Napisano

Jaki

Wozek sredni.

Nie chcę podważać Twojego doświadczenia ale moje doświadczenie mówi że przełożenia 39x36 przerzutka ze średnim wózkiem nie ogarnie. Z wyliczeń też wynika że pojemność setu jaki wybrał autor postu ma 38T podczas gdy średni wózek w przerzutkach 10x ma pojemność 35T.

Napisano

Mam 38-24 na korbie i średni wózek. Ze dwa razy w życiu podjezdzalem na 38-36 - poza dużym obciążeniem, żadnych problemów.

• Mod Team
Napisano

Sram derailleurs have the following capacities: Short=30t, Medium=37t, Long=43t

To odnośnie mojej przerzutki, czyli 37t ma moj model. pojemność mojego napędu 44-24+34-11=43t różnica 6t a śmigam na średnim wózku.

Wiem że nowsze mają krótsze wózki, jednak do co podaje producent nie jest sztywną nie do przeskoczenia granicą, bo wg liczb max kasetę powinienem wsadzić 11-28 a nie 11-34. Wiem to stąd, że popełniłem kiedyś mały błąd. Zmieniłem przerzutkę z sgs na gs a zapomniałem skrócić łańcuch i tak jeździłem. Unikałem 3x1 bo mam gs, wiec mogę zepsuć az pewnego razu wrzuciłem i co ... i nic. na 1x9 nic nie wisi, jest zapas, 3x1 wchodzi lekko.

6t różnicy, do dużo a wiec zapas jest spory, zawsze można dać ogniwo więcej do łańcucha, ale sadze że GS będzie odpowiednim wyborem do napędu 2x. Jedna z większych różnic w 2 blatach to 16t, wiec przy kasecie 11-36 było by na styk.

Napisano

Widzę, że w rowerze klasę wyższym czyli barracuda była korba 39-26, kaseta 11-36 i przerzutka tył średni wózek http://mbike-rowery.pl/#rowery-xc-3

kaseta - SRAM PG 1070 11-36

korba - SRAM S2210 CARBON PF30 10S 175 3926

przerzutka tył - SRAM XO MEDIUM CAGE CARBON

Skoro tam było to i może być u mnie :)

przerzutka tył X9 SGS medium 10

korba X9 39-26 175 

przerzutka przód X9 direct mount dual pull 2x10

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...