Skocz do zawartości
  • 0

Author Vision (2004)

semow

Pytanie

Nazwa: Author Vision (2004)Data dodania: 29 październik 2014 - 22:03 Rower składany, głównie w latach 1999-2004 Zobacz rower

Rower wywodzi się od Oscara Enduro, którego zakupiłem w roku 99'. Konsekwentnie wymieniałem w kolejne podzespoły, kończąc na ramie Authora z 2004 r. 

turbacz99_02.jpg

bedkowska.jpg

Po zakończeniu okresu aktywności rowerowej przerzuciłem się na wspinanie, bieganie etc. Rower służył do sporadycznych, rekreacyjnych wycieczek po Jurze oraz jazdy po mieście. Otrzymał semi-slicki, błotniki, torebki itd. 

10351742_10202818103641078_5679111750987

W ramach akcji "zombi", czyli przywracania urządzenia do życia po -nastu latach nie jeżdżenia na poważnie, przeprowadziłem pierwszy etap wymian, i tak:

- RST 381R, fajny ciężki sztywny widelec poszedł won i zamiast niego wskoczył XCM bez  (akurat taki miałem za szafą),
- wywaliłem w związku z tym Magury Race Line i wsadziłem Avida BB7
- do tego doszła tymczasowo tarcza Saccon za 25 zł
- oraz klameczka Avid FR5 :)
- konieczna również była wymiana koła, w ten sposób pożegnałem się z ostatnią częścią która została w rowerze po urządzeniu pierwotnym, tj. Oscarze Enduro (mam podejrzenia, że zacisk przedniego koła może być ewentualnie jeszcze pozostałością ;D); po długotrwałej walce udało mi się wycentrować koło zakupione na allegro, a złożone z piasty novatec, obręczy dt swiss i szprych cnspokes;
- w ramach zabiegów konserwacyjno-estetycznych do wymiany poszły również linki i pancerze - na komplet renomowanej firmy Unex ;)
- w związku z tym, że do tej pory wycieczki turystyczne na jurze i jazdę po mieście obganiały semi-slicki, konieczne było również zanabycie gum i po dużych perturbacjach ze sklepem wysyłkowym (ctbikes) przyszły do mnie Conti Vapor 2.1; chciałem coś grubszego, zobaczymy co z tego wyjdzie. 

P1080891.JPG

P1080887.JPG

P1080885.JPG

W dalszej kolejności konieczne okazało się przebudowanie przedniego koła, do wymiany poszły szprychy i piasta (shimano m475). Oszczędny traci dwa razy. Szybko padł także łańcuch, co pociągnęło za sobą wymianę kasety (łańcuch sram PC-951 oraz kaseta Shimano SH50-9). Wymieniając kasetę, zlikwidowałem także luz na bębenku tylnej piasty (m510). 

Przy okazji zaobserwowałem masakrę szprych od strony kasety - prawdopodobnie wina łańcucha spadającego z najwyższej tarczy :(

P1080993.JPG

P1080994.JPG

Tylny hamulec w konkretnym błocie i tak nie daje rady, więc prędzej czy później trzeba będzie zmienić koło i wrzucić drugiego Avida BB7 - bardzo mi się podoba praca tego hamulca. 

XCM po dwóch wycieczkach wydaje dziwne stuki. Jeszcze w tym tygodniu spojrzę co jest grane w środku.

Na chwilę obecną rower wygląda +- w ten sposób:

P1080925.JPG

Rama ma charakter stricte XC, w miarę możliwości staram się przystosować rower do turystyki górskiej. 

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...