LazyPete Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 Czy w rowerze przełajowym widelec karbonowy wpływa na komfort jazdy, czy bardziej chodzi o jego niższą wagę w stosunku do aluminium? Wiadomo że dużo dają opony 32-35mm, ale jak to jest z widelcem? Zastanawiam się nad przełajem Kona Jake i jedyne czego nie jestem pewien to aluminiowy widelec w tym rowerze...
Tomek21001 Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 Widelec z węgla (niektórzy twierdzą,że stalowy równie dobry) to podstawa. Aluminiowy nie ma szans z takim w kwestii komfortu. Jeżeli węgiel to najlepiej cały (włącznie ze sterówką) - zapewniam,jest różnica. Ps. Udzielasz porad w wątku obok dotyczącym wyboru "przełajówki" a Twoje pytanie tutaj sugeruje,że widujesz takie rowery na obrazkach....bez sensu.
LazyPete Napisano 29 Października 2014 Autor Napisano 29 Października 2014 moją poradą było polecenie roweru który jest znany i ceniony w zakresie cenowym, jaki interesował autora wątku. Nie wiem gdzie tam brak sensu... Nie muszę jeździc na s-works z dura ace żeby wiedziec że można taki rower polecać w ciemno.
tobo Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 To zależy komu i do czego Miałem uasfaltowionego górala z widelcem alu i kopało po łapach mimo że opony miałem jeszcze mtb.
thomasz Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 karbon albo.... stal Sam mam karbon włącznie ze sterówką. Jedynie co mnie irytuje to, że w karbonie musisz przestrzegać zaleceń odnośnie dokręcenia mostka, ekspandera itp. W moich warunkach (góry) zdarzyło się już kilkakrotnie że ekspander się lekko wysunął a mostek lekko przekręcił. Pasta do karbonu lekko poprawiła sytuację, lecz nie do końca.
LazyPete Napisano 29 Października 2014 Autor Napisano 29 Października 2014 Mam ekspander w szosie, więc wiem o czym mówisz. Dla mnie wszystkie te wciskane technologie to najgorsze g.... jakie spotkało rowerowy biznes, od ekspandera zaczynając i na bb30 kończąc. Chyba jednak odpuszczę tą Konę, z drugiej strony lekką lipą jest w rowerze za 4k dawać widelec alu.
erzurum Napisano 30 Października 2014 Napisano 30 Października 2014 fajna jest ta kona, miałem okazje pojeździć, wrażenia bardzo dobre, ale rzeczywiście widelec alu mocno czuć na nadgarstkach, trzeba się przyzwyczaić.
vitesse Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 mam w przelaju widel pelen z karbonu i jest roznica od takiego z alu sterowka, ale z drugiej strony ciekawi fakt widelca alu w ramie stalowej przy oponach tupu race king 2,2 objetosci
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.