scq Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 Pierwsza wypowiedź - witajcie! Zapragnęło mi się w końcu podjąć konstrukcji pojazdu, co do którego założenia od ciut czasu błądzą mi po głowie... Tak więc: konstrukcja rowerowa, czyli oparta na ramie rowerowej. Raczej sporej (tak ze 23"). Koła tak ze 28". Pochodzenie: raczej "archaiczne" - rower z gatunku Ukrainy/Urala/Rometa itp... Bo: prosta budowa, taniość dostania, odpowiedni rozmiar. Pojawia się jednak pewien problem - dobrze byłoby to zamortyzować, a jak wiadomo - te ramy są twarde jak ruskie ogórki kiszone. Amortyzatorów jakichkolwiek brak (nie licząc sprężyn w siodełki). Szersze koła i przerzutki oraz lepsze hamulce również by się przydały. Jako że doświadczenie w sprawach mechanicznych mam (oj, sporo starych motocykli się miało!), to od tej strony jakoś dam radę. Problem jest jednak taki, że nie mam obeznania w sprawach zakupowych dot. części do rowerów o współcześniejszej konstrukcji od wcześniej wspomnianych. O tym głównie chciałbym uzyskać pomoc. Co ważne dla całego pomysłu - rower ten chcę wyposażyć w silnik. Jaki? - albo ruskie KO, może ciut poprzerabiane, albo jakaś własna konstrukcja na podstawie silnika motorowerowego lub -cyklowego. To się zobaczy... Przeznaczenie: głównie turystyka. Jazda po asfalcie, lasach, drogach kiepskich i dobrych... Do wszystkiego. Jakieś sugestie i pomysły dot. wspomnianego poszukiwania bazy do budowy tego cuda?
Mod Team safian Napisano 29 Października 2014 Mod Team Napisano 29 Października 2014 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.