sephiroot Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 Witam, po zakupie drugiego crossa uznałem że to jest strasznie nudny rower Ni to poskakać ni to pofruwać. Nadszedł chyba już czas na lekką specjalizację. Przymierzam się powoli do kupna wygodnej szosy/przełaju. Powinno: maksymalnie wygodna geometria szerokie kapcie tarczówki rama sloppingowa Musi:się podobać (dość kupowania roweru dla roweru)Rower do jazdy asfalt/ścieżki/drogi polne/płyty/kostka. Wybrałem ich trochę. Ich ceny i typy są różne - podobnie jak z dostępnością. Rama obojętna - byle by zęby się nie kruszyły z drgań. RIDLEY X-BOW 10 DISC Cannondale CAADX Disc 5 105 Haibike Noon SL Specialized Ddiverge Eelite A1 2015 Cannondale S ynapse Disc 5 105 Giant Anyroad Comax hMerida CycloCross 500 Rose Pro DX Cross 3000 mb Canyon Endurace CF 7.0 Canyon Endurace AL 7.0 Team Cube CrossRace Disc 2015 Raleigh RX Comp Colnago World-Cup 2.0 Lapierre Cyclo Cross Alloy Sprawa jest taka... nie znam się zbytnio na geomaetrii ram. Potrzebuje czegoś wygodnego - nie będę klepał kilometrów. Chcę sobie wyjechać, czasem docisnąć, czasem poszwędać. Kilometraż różny.. 50km na spokojnie, 100km by pojeździć. Będę na 100% chciał wyciskać km by bić własne rekordy (crossikowy rekord to 127km (razem z żonką )). Gdzieś do 150km zapewne będzie mi towarzyszyć żonka dlatego bym musiał dostosowywać prędkość -> wolniej -> wygodniej Scorpions- Does anyone know
LazyPete Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 gdybym ja dzisiaj stał przed takim wyborem faworyt byłby jeden: http://www.konaworld.pl/menu,222,jake_the_snake
mklos1 Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 W budżecie są także: http://www.planetx.co.uk/c/q/bikes/cyclocross-bikes
Tomek21001 Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 Pomieszałeś trochę kategorie : Cannondale Synapse,Canyon Endurace to szosówki i na polne drogi,ścieżki nie bardzo się nadają. Raczej powinieneś celować w pozostałe,czyli "all do it" ( przełaje ) z oponami 30,35,a może nawet 40c. Dobre wygodne ramy : wspomniana wyżej Kona,Cannondale,pewnie Spec (nie znam tego modelu,dla mnie nowość),Ridleye (twardawe) Najwięcej roweru w rowerze przy niezłym designie to Rose (rozważałem kiedyś zakup) - wydaje się FAWORYTEM. Wiadomo,powinno się taki sprzęt przymierzyć i tu odpadnie z połowa stawki. Ode mnie (komfortowy na maxa,tylne widełki uginają się konkretnie - TCC,dobry widelec i design) : http://www.bmc-racing.com/int-en/bikes/road/platform/endurance/granfondo/gf02_disc/105_disc/
sephiroot Napisano 29 Października 2014 Autor Napisano 29 Października 2014 @Tomek21001One nie są pomieszane. To rowery które czymś zwróciły moją uwagę. Aktualnie szukam i sprawdzam.Głownie to będzie jazda asfaltem. Polnych kilka procent. Swoją drogą.. przełaje na pewno są "wygodne"? Tak czy siak to nie rowery do turystyki.Niestety jestem ograniczony Polskimi sklepami. Płatne w naszych złotówkach.Kona zwyczajnie mi się nie podoba malowanie Modele wyżej by pasowały.On-One Dirty Disco Sram Rival też ciekawy... prócz tego na Sramie.Najlepiej wypadł BMC.. nie znałem tego producenta. Muszę poszperać o nim.Podoba mi się wersja bez tarczówek. Wolę ciemniejsze kolory Co z tego że coś sobię wybiorę jak nie będzie gdzie kupić BMC cena: 8900 PLN - odpadaTak przy okazji.. W OneDirty Disco rozmiar dla ~ 181cm to L czy M? Nogę mam metr mniejszą (~82).
Tomek21001 Napisano 29 Października 2014 Napisano 29 Października 2014 Synapse,Caadx,BMC GF02 - bardzo wygodne,Ridleye - 2 różne sztuki ciut starsze - twarde,takimi jeżdziłem,chwilę,bądż dłużej,GF02 - 5000km. BMC GF02 Disc105 - 1590 Euro,co prawda 2 lata temu,cena pewnie teraz podobna,mogę dać namiar na sklep w Berlinie,w Polsce znalazłem tylko na pre-order,znacznie drożej. Giant - jest rama węgiel i będzie łatwo kupić pewnie sporo poniżej 6k,można obejrzeć w Polsce. Dity Disco - poszukaj testów jakiś,czytałem,że komfortowe to nie jest. Swoją drogą.. przełaje na pewno są "wygodne"? Tak czy siak to nie rowery do turystyki. Jak nie kupisz wersji "race" albo takiego z grubymi tylnymi widłami, krótką górną rurą i główką - są wygodne,to nie przełaje sprzed paru lat. Jeżdzę parę razy w roku stałą trasę 170km w jedną stronę,następnego dnia wracam - od kiedy mam "przełaja" przestałem to jeżdzić szosówką endurance (Roubaix),która ma opinie bardzo wygodnej.
sephiroot Napisano 29 Października 2014 Autor Napisano 29 Października 2014 Pomimo ustawienia poprzeczki na 6tyś. wolę aż tyle nie wydawać. Pasuje mi: Spec (4,8 tyś. jeśli jeszcze jest dostępny) Cannondale CAADX 105 Disc - problem ze sklepem i drogo w Polsce (6,4tyś.) BMC mimo wszystko zbyt drogo
Tomek21001 Napisano 30 Października 2014 Napisano 30 Października 2014 Cannondale ma BB30 - chyba najgorszy z możliwych wkład,łożyska bezpośrednio w ramę.Potencjalne problemy. Może ktoś jeżdził tym Specem i się wypowie,geo wygląda ciekawie,materiał ramy A1-czyli najtańszy możliwy w tej marce,zresztą u Speca w tych pieniądzach fajerwerków nigdy nie będzie. Nie zapominaj o Rose - naprawdę sensownie poskładany,dostępny konfigurator,co obniża cenę na ew. upgrade.
sephiroot Napisano 30 Października 2014 Autor Napisano 30 Października 2014 Pamiętam o Rose. Płatne w ojro. http://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-dx-cross-2000-772640/aid:772643#n-12W4w-12W64-12W0u-12W0v-16rKg-16rKh-15NaO-12W10-12W11-12W12-12W13-12W14-12W15-12W16-15y24-12W18-12W19-12W1z-12W1B-12moH-12myQ-12myR-12myS-12myT Nie jestem pewny co do konfiguracji. W Specu fajerwerków nie trzeba. Byle wygodny i się nie rozleciał. Cena dobra.
sephiroot Napisano 1 Listopada 2014 Autor Napisano 1 Listopada 2014 Ze względu na dostępność, możliwość przymiarki, itd. póki co wybrane: z "tańszych" Cube Cross Race Disc z droższych Giant Anyroad Comax - nie wiem tylko co myśleć o FSA Press Fit. Budżet nie został jeszcze zaakceptowany Trzeba czekać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.