Ipla Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam, chciałbym się spytać o plan treningowy w zimę. Parę słów o mnie, mam 18 lat,176cm i 60kg wagi, Trenuję MTB. Chciałbym podkreślić że w tym sezonie można powiedzieć że trenowałem kiedy tylko mogłem i osiągnąłem satysfakcjonujące jak dla mnie wyniki, gdyż wystartowałem w 3 zawodach (wiem mało gdyż nie miałem zbytnio pieniędzy na wpisowe startowe, lecz od przyszłego sezonu już mam zapewnione pieniądze na start.) i Zdobyłem dwa pierwsze miejsca i raz drugie miejsce. Taki znany bardziej wyścig to Garmin Series 2014 w kątach rybackich. W porze letniej trenowałem dużo na szosie gdyż chciałem wyrobić sobie kondycje i siłę nóg. Trenowałem od 50km do 150km dziennie lecz nie codziennie kilka razy w tygodniu. To tak w skrócie, teraz mam pytanie jak trenować w zimę aby mieć z tego korzyści na wiosnę. Chciałbym w zimowe dni biegać, jeździć na łyżwach. Z rowerem będzie trudniej, gdyż mam tylko 1 rower do którego nie mam zapasowego napędu, więc szkoda zniszczyć rower przez solone drogi w zimę. Mówię tu o zimie z dużą ilością śniegu i tak zwanej "chlapy". Dopóki śnieg nie spadnie chce jeździć. Również chciałbym chodzić na basen lecz nie wiem jak to z tym wyjdzie. A więc takie pytanie jak ułożyć sobie plan aby nie przemęczać organizmu ale również utrzymać kondycje przez zimę. W razie pytań proszę pisać na pewno odpowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Na pewno możesz trochę odwiedzać siłownie żeby wzmocnić siłę całego ciała + core stability. Z rzeczy wytrzymałościowych to bieganie i narty "biegówki". Poza tym może warto zainwestować w najtańszy napęd z internetu, zamontować i śmigać na rowerze nawet w zimę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Narty odpadają bo nie mam do nich dostępu. Siłownia to jedynie tylko jakaś domowa, napęd też raczej nie kupie gdyż wszystko kręci się wokół kosztów które mam niestety ograniczone (tak wiem jest to drogi sport ale mnie to nie demotywuje ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Czyli zostaje bieganie i siłownia w domu - tutaj warto mieć hantle oraz drążek. Co jakiś czas dobrze zrobić sobie kilka sprintów - są zalecane dla kolarzy na wzmocnienie siły nóg. A ile w Twoim przypadku musiałbyś się wykosztować żeby jak najtańszym kosztem zakupić napęd? Ale tak na maksa najtaniej ile znajdziesz w sieci. Ja u siebie po prostu dobijam już zajechany elementy z sezonu. Odkładam takie łańcuchy, kasety itp. a potem na jesień zajeżdżam po kolei aż do odmowy współpracy Na wiosnę zaczynam z nowymi częściami i tak w kółko. A reszcie roweru zima nie straszna, wystarczy trochę uważniej dbać i czyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Poki co nie ma zadnej zimy, jesien tez jest laskawa, wiec na moje poki nie ma sniegu i soli to nie ma co w paranoje z napedem popadac tylko korzystac z pogody i jezdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2014 No wiem jeżdżę jeszcze i trochę mam nadzieję że jeszcze pojeżdżę ale chce się zorientować bo jakby co mogę uzbierać drobnych i kupić co będzie potrzebne bądź wykorzystać pieniądze na coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 1 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Jaki może być koszt takiego napędu na zimę, może ma ktoś z Was coś na zbyciu i odda po tanich kosztach a my zrobimy zrzutke i kupimy go koledze? Wnioskuję z pierwszych zdań postu, że ma potencjał może warto mu pomóc? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Cieszę się, że ktoś mnie docenia, miło widzieć takie wiadomości. Bardzo był bym wdzięczny za takową pomoc, jak się nie uda trudno, poradzę sobie w końcu robię nie z przymusu a z własnych chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 2 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 podaj koszt napędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ciężko mi powiedzieć, gdyż nie znam za bardzo cennika, patrzałem po stronach z najniższymi cenami to kaseta 8 rzędowa kosztuje w granicach 40zł nowa więc pewnie jakaś używka z 20 zł by można było by poszukać. Łańcuch z 10zł myślę. Nie wiem czy tarcze korbowe wymieniać, chociaż warto by było. A co z przerzutkami? ;/ jednak będę musiał poczekać do następnej zimy z takim pomysłem. Ja jeżdżę na osprzęcie Deore/Alivio. Wiem że to nie jest sprzęt z górnej półki ale "Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi to co ma". Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 2 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 ktoś z Was chętny do pomocy? jak widać nie wielką kwotą można wiele zdziałać niech Ipla trenuje to na wiosnę wygra jakiś wazon proponuję wypić 2 piwka mniej i pomóc, Ipla jak wygra wypije nasze zdrowie:) odezwij się na p.w. - podaj dane do przelewu ja chętnie pomogę p.s. jeśli ktoś poczuje się urażony tym wpisem z góry przepraszam nie chcę udowadniać że stać mnie na zapłacenie za starą kasetę ale uważam, że w takich sytuacjach jesteśmy po to aby sobie pomagać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 dorzuci się ktoś na napęd dla Kolegi? ja przelałem p.s. niech bardziej doświadczeni zawodnicy podpowiedzą jak zdobyć kaskę od sponsorów wiem że na tym się nie zarabia a raczej wkłada całą swoja kasę ale myślę, że dla Kol. niewielka pomoc może mieć ogromne znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Dziękuje na wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Młody trenuj bo z tego co piszesz, to masz potencjał. Ja od siebie, jeśli chcesz jeździć zima w chlape jaka może być mogę Ci odstąpić kasetę SLX z łańcuchami KMC X10SL i 2 Sramy 1051 i 1071. Mi jeszcze nic nie przeskakiwalo i jeszcze zimę przejedziesz na tym spokojnie. Dla Ciebie oddam za koszt przesyłki - 10 PLN wszystko pod 10s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Chętnie przyjmę, tylko że ja mam wszystko na 8rz. Więc lekka modyfikacja bd . Jeszcze się zastanawiam nad kupnem jakiegoś taniego trenażera, Tylko nie wiem czy w tym roku znajdę jakąś ofertę. Najbardziej optymalna opcja była by pożyczka trenażera lecz nikt nie ma w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Przeslij numer konta na prv tez sie doloze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dziękuje jeszcze raz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekator1 Napisano 11 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 młody, daj na PW namiary to też pomogę, tylko żeby kaska na pifko nie poszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.