Skocz do zawartości

[Epicon 2014] 27.5 TR RL-L Zmiana skoku na 150mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich członków forum !

Posiadam amortyzator Epicon TR RL-L, 27.5, 140mm skoku, QLOC 15mm
Oryginalnie montowany w Giant Trance 27.5 4 (2014).

W cenniku eurobike dostępne są trzy wersje tego modelu: 130,140,150 dla koła 27.5.
http://www.eurobike.pl/cenniki/Cennik-Suntour-2014.pdf

Pytanie brzmi, czy jest to ten sam amortyzator, tylko skok reguluje się serwisowo?

Jeśli tak, to w jaki sposób? Szukałem manuali na stronie Suntoura ale znalazłem tylko te z bodajże 2007 lub 2008 roku...

PS. Na stronie suntoura w informacji o skoku są wartości: 130,140mm. 

Z góry dzięki za informacje.

pozdrawiam,

Maryn

Napisano (edytowane)

Witam cię, powiem ci że ten model co piszesz o róznych skokach jest tym samym. Jest to tylko zmiana na szpilce gdzie są spręzyny negatywne. We wszystkich modelach tego epicona mozna sobie samodzielnie zmieniać skok. dystrybutor podał tylko te skoki 130/140/150 z powodu ze przeznaczenie ma on trail, natomiast ma tez mozliwosć na tej szpilce zmianę na 80/100/120mm. Wystarczy na tej szpilce przebić taki jakby to nazwać dżyndzel na inny otwór. Czym bliżej górnego łebka co wchodzi pod tłoczek tym większy skok. 

Edytowane przez ACTIVIA
Napisano

Dziękuje za wyjaśnienie. Czyli bezproblemowo mogę go zwiekszyć do 150mm. Swoją drogą masz może jakieś nowsze manuali?;)

Jeśli mogę zając Ci trochę czasu to mam kilka dodatkowych pytań :

1. Dla wartości 150 jest tez "otwór na dzyndzel" dla amora na koło 27.5 ?

2. Ile ml oleju powinno być wlane w kardridż w prawej goleni?

3. Czy w tym modelu dolanie po 15 ml oleju 2,5w w dolne golenie ( odkrecajac te śruby od dołu ) polepszy smarowanie/ prace amortyzatora ?

4. Gdy będę powiększał skok, to pózniej na nowo muszę uszczelnić komorę powietrzna ? Jeśli tak to ile oleju mam wlać i jakiego typu?

Niestety nie mam nowych manuali i bazuje tylko na tych z 2007 roku a od tego czasu pewnie sporo sie zmieniło ;)

Napisano (edytowane)

Fajnie, ale serwis chyba nie powinien takiego posta wyprodukować, nie wystarczyło napisać, że trzeba zmienić położenie elementu 8G zabezpieczonego kołkiem 8h, poprzez przesunięcie go do innego otworu widocznego na pręcie kompresji, a wszystkie elementy są widoczne tu :

http://www.srsuntour-cycling.com/typo3conf/ext/dstore/binary.php?BinaryCodeID=2887&view=pdf&fn=RL-R-15QLC-27,5_Exploded_View.pdf

Pręt kompresji można wyjąć bez ruszania tłoka (od dołu goleni), więc niczego nie trzeba uszczelniać.

Edytowane przez Rulez
Napisano (edytowane)

Co do skoku to na 150mm nie jestem pewien czy on ma z powodu że akurat 27,5 nie rozkręcałem, na 26" to bezproblemowo jest na 150mm. Musiał bym to sprawdzić. co do wlania oleju w dolne golenie to dużo poprawia pracę amorka gdyż w duroluxach często to robię. Co do wlania oleju od strony powietrznej to musisz uważać bo tam jest inna końcówka szpilki niż taka co w axonach i duroluxach u których wystepują oringi uszczelniające

Edytowane przez ACTIVIA
Napisano (edytowane)

Możesz lecz musisz uważać żeby te rury goleniowe nie wyszły ci z dolnych tuleji ślizgowych, a ponadto odradzam bo szybko wtedy łapią się luzy

"Maryn" napisz mi jutro na PW to zobaczę ci dla pewności na serwisie ile fabrycznie max. może być skoku w tym amorku

Edytowane przez ACTIVIA
Napisano

Rulez chciał zaszpanować to wymyślił ładną regułkę oraz "pręt kompresji" ;D Gdzie to napisał producent? ;)

Co do skoku to ACTIVIA też wypisuje trochę bzdury bo nie każdego Epicona się da zmienić na 150mm...
29 w wersji XC ma 3 pozycje= 80-100-120 i koniec, a w wersji TR ma więcej... 

Napisano (edytowane)

Poleczek nie wiem gdzie widzisz moje bzdury, gdyz od początku tematem tu jest Epicon wersji TR a nie XC, przez co cały czas rozmowa dotyczy tej wyższej wersji. To dobrze wiem że w XC można zmienić do 120mm pod koło 29". Pytaniem "Maryn-a" tutaj było czy da się zmienić skok na 150mm w wersji TR 27,5. Wiem że w 26" tak, zaś kurde pod 27,5  nie wiem. jedynie wiem że na 100% do 140mm da się, lecz nie wiem czy tez da się do 150mm

Ponadto wersja TR  pod koło 26" ma dość dużo wywierconych tych otworów co daje mozliwość zakresu skoku (80/100/120/130/140/150mm), Nie wiem jak jest w tych TR 27,5 i 29" 

Edytowane przez ACTIVIA