Skocz do zawartości

[rower] Focus black forest 29er 4.0 model 2015 - rower na okazjonalne ściganie?

sekot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam zamiar przesiąść się w sezonie 2015 z 26 na 29er. Po wielu poszukiwaniach wstępny wybór padł na Focus black forest 29er 4.0 model 2015. Rower ma służyć do codziennego użytku/treningu oraz do okazjonalnych startów.

Mam do Was pytanie czy ktoś miał już styczność z tym Focusikiem? Może macie jakieś  spostrzeżenia lub sugestie z nim związane?

Alternatywą dla powyższego modelu jest jeszcze Focus black forest 29R LTD 2.0 model 2015 dostępny tutaj http://www.cyklonemcik.cz/zbozi/kolo-focus-black-forest-29r-2-0-ltd-30g-2015 lecz niestety nigdzie nie mogę znaleźć jego geometrii a ze zdjęcia wygląda jak by była to stara rama.

Z góry dziękuje za odp. 

Znalezione na Czeskiej stronie.

23451_0.jpg23452_0.jpg

Napisano

Nawet jeśli model LTD jest na "starej" ramie, to geometria modelu Black Forest 2.0 z 2014 jest prawie taka sama jak 4.0 z 2015 (tylko rozm. L w modelu 2015 ma wyższą główkę sterową), geometria jest wg. mnie dobrze zaprojektowana, rower warty zakupu.

Napisano

Dzięki Rulez za odp. tylko pisząc że rower warty zakupu to o którym modelu myślałeś bo trochę nie zalapalem?

Ps. Czy ktoś z Was miał już kontakt z modelem 4.0 z 2015?

Napisano

Wygląda na to, że model LTD ma "starą" geometrię - jeszcze tą z roku 2013., która różni się znacznie od tej nowej. Podobnie było w ubiegłym sezonie, gdzie 3 najwyższe modele Black Foresta miały "nową" geometrię, pozostałe "starą".

Zwróć jeszcze uwagę na to, że  w modelu LTD linki są poprowadzone na zewnątrz ramy, w ramach o "nowej" geometrii wewnątrz.

Być może producentowi pozostały stare ramy i pozbywa się ich, dając nazwę LTD i trochę lepszy osprzęt. W ubiegłym sezonie identycznie było 

z szosówkami Focusa (stara rama + lepszy osprzęt).

Ja mam Black Foresta 2.0 2014 (czyli z "nową" geometrią) więc jeżeli masz konkretne pytania to chętnie odpowiem.

Napisano

Dzięki Darek. Tez tak podejrzewam że ta rama jest starsza niż 2014. Nawet cena na to sugeruje. Na model 2.0 niestety budżet nie pozwala :) ale sądzę że 4.0 na moje potrzeby zupełnie wystarczy. Teraz tylko dylemat s czy m przy 179cm będzie bardziej optymalny dla mnie

Napisano

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na zewnętrzne prowadzenie linek w wersji LTD, w takim razie zostaje model 4.0, geometria jak już pisałem dobrze zaprojektowana, M przy 179 cm będzie wymuszała raczej mocno wyciągniętą  pozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...