T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Posiadam Specializeda hardrocka na sztywnym widelcu. Waże 85 kg. Chciałbym kupić amotyzator (obojętne jaki byle by był wytrzymały, waga, praca i wygląd mnie nie interesują) ponieważ zacząłem zabawę z dirt jumpingiem. Myślę o darcie 3, marzocchi dj3 oraz Duro djd. Dobrze by było gdyby miał pivoty (lepszych hamulców nie potrzebuje). Wiem, że podobnych tematow jest mnóstwo Ale są one typu "zamiast Duro kup dj3" a "zamiast dj3 kup duro" A może lepiej zostać przy sztywnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Do dirtu nie można dać byle co bo nie wytrzyma. Dj3 albo duro są właśnie do tego. Ile byś chcial wydać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Chciałbym wydać jak najmniej, tak jak (chyba) każdy poczatkujacy. Jeśli będzie z pivotami, mogę wydac więcej, ok. 500 zł, a bez myślę ze ok. 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 praca i wygląd mnie nie interesują) Jaki sens ma kupno amortyzatora jeśli jego działanie nie jest istotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Hmm... Może taki, że amortyzator będzie wytrzymalszy od sztywnego widelca nie chcę kupić czegoś typu "zoom" (miałem w krossie), który pracuje wtedy gdy wciskasz przedni hamulec i naciskasz na kierownicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Widelec ma wiele elementów ruchomych co już z tego powodu czyni go bardziej zawodnym w stosunku do widelca sztywnego. Oczywiście zakładając że widelec sztywny przeznaczony jest do tego co robisz. Jak to będzie cuś marketowego w cenie 10zł/sztuka/detal to ryzyko jest na pewno większe niż w przypadku takiego amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Moje obecne to DirectDrive z cr-mo... Ale jakoś im zbytnio nie ufam Sam nwm już co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2014 ponieważ zacząłem zabawę z dirt jumpingiem. Na Szpecu Hardrock? Odważnyś... Albo masz prywatne, bezpłatne konsultacje na chirurgii szczękowej... Szacunek... I. PS Nieufanie widelcowi który masz w uprawianiu dirtu jest jak najbardziej wsakazane. Bo to ani rower ani widelec przeznaczony do tego sportu. Sztywny widelec DJ wygląda na ten przykład tak: DMR Trailblade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Rama w nim jest wytrzymalsza od tych co teraz robią z cieniowanego amelino m4 czy też m5. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jasne... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Rama w nim jest wytrzymalsza od tych co teraz robią z cieniowanego amelino m4 czy też m5. ;p Uważasz, że uprawianie danej dyscypliny determinuje to z czego jest zrobiona rama?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Pomyslcie... Byłem na torze z 10 razy.. Nie zrobię sb odrazu roweru za 4 tys po to żeby z braku umiejętności po miesiącu zostało mi z niego siodełko ;p ten mi nie jest zbyt potrzebny, wytrzyma- ok, nie wytrzyma to trudno, nikt za nim nie będzie płakał widelec jest najsłabszym punktem w tym rowerze. A jeśli będzie trzeba to "prywatne, bezpłatne konsultacje na chirurgii szczękowej" też się znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2014 No to skoro wiesz i jest zajedwabiście to po co pytasz? Baw się dobrze Ale nie oczekuj, że wyślemy Ci kartkę z życzeniami szybkiego powrotu do zdrowia do szpitala... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T0Y0T Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Chyba nie rozumiesz tematu ;p chodzi mi o amortyzator, a nie o dyskusje na temat roweru, tego czy się nadaje, czy też kartki z życzeniami rozumiem twoją troskę o moje zdrowie, ale jakoś sobie dam radę, nie pojadę przecież na 5 m dropy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jeżeli chcesz się naprawdę rozwinąć w tym sporcie, a nie walczyć o życie, absolutnie konieczna jest zmiana ramy. Czy wytrzyma to jest już sprawa jakości wykonania i przeciążeń przy nieudanych lotach. A do lotów kompletnie się nie nadaje rama XC. O wiele trudniej panuje się nad rowerem przy takich kątach ramy, a sztywny widelec może zdekapitować ramę XC przy byle niedolocie. Doradzałbym kupno używanego sztywnego widła i ramy i obie rzeczy przeznaczone do dirtu, nie do XC. Jeżeli budżet pozwoli to widelec brać amortyzowany, przynajmniej to Duro. Byle się nie rozsypywał, trzymał olej i nie miał za miękkiej sprężyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Poszukaj Pike'a czasami trafiaja sie ze starta anoda w niskiej cenie no ale pivotow on nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2014 rozumiem twoją troskę o moje zdrowie, ale jakoś sobie dam radę, nie pojadę przecież na 5 m dropy No to dawaj radę dalej... Jednakże używanie leciwego roweru do XC na dircie to poprostu proszenie sie o kłopoty. I żaden najlepsiejszy amortyzator dedykowany tej dyscyplinie nie zmieni tego stanu faktycznego... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi