Mod Team adamos Napisano 18 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 @Darek14 I jak? Pojeździłeś już coś w tych butach, pomimo ciepełka jakim raczy nas listopad? Wyjaśniłeś ten brak kolców?_____________________________________________________Z drugiej mańki, czy ktoś jeździł i może napisać coś na temat Nortwave Artic Commuter w wersji M? Czy to rzeczywiście to samo co Celsius GTX, tylko bardziej "doświetlony"? W specyfikacji, na stronie producenta można odnaleźć informację, że Arctic posiadają membranę Koala Gore-Tex na niższe temperatury, a w niektórych opisach i porównaniach widnieje info, że to tylko bardziej widoczna wersja Celsius'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 W butach jeszcze nie jeździłem właśnie ze względu wysoką temperaturę. Sprawy kolców nie wyjaśniałem: patrzyłem na opisy tych butów w różnych sklepach i nigdzie nie ma nic o kolcach więc uznałem, że pewnie ich nie ma w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 jakies alternatywy dla tych Vaude czy to obecnie Wasz typ na zimowe buty? Pytam bo dzisiaj nogi ostro mi zmarzly pomimo grubych ochraniaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Podobno jeszcze lepsze są Lake;http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=45071;page=1;menu=1000,18,58;mid=261;pgc=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 19 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Porządnych mrozów jeszcze nie ma, a Tobie już nogi marzną? Nawet w porządnych ochraniaczach? Spróbuj może najpierw z ocieplaną wkładką do buta i grubą skarpetą merino wool, bo podejrzewam, że bloki wychłodziły Ci stopy.Co będzie przy -15*C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Niestety, ja mam podobnie. Dlatego przy -15 stopniach jestem bezwzględnie zmuszony używać ocieplaczy chemicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Osobiście używam Shimano Sh-MW81 http://skroc.pl/09b3c Wg mnie niezłe buty z kilkoma wadami do wyeliminowania we własnym zakresie. To, czy komuś będzie w nich ciepło przy 6-ciu czy przy -6 stopniach zależy już od danego osobnika, jego krążenia i nie rozumiem zdziwienia, że jednemu jest ciepło a drugiemu zimno. Mnie na przykład palce marzną błyskawicznie. Shimano są dobre na jesień czy umiarkowany mróz powiedzmy do 1,5h jazdy. Praktycznie wszystkie buty rowerowe "zimowe" zmarzluchom takim jak ja na wiele się nie przydadzą. Może i powtarzam tę historię do znudzenia, ale kiedyś trafiłem na rosyjskie forum MTB i ludzie pisali w czym tam jeżdżą. Nikt nie śmiga w tym, co znajdziemy u nas w sklepie. Królują tam 2 modele. Wspomniane Lake i 45NRTH. Przy czym warto zauważyć, że Lake wykonane są z impregnowanej skóry Pitard, która nasiąka i przemaka w szybkim tempie. A schnie dłuuugo. Także są to ciepłe buty o ile nie mamy zamiaru chodzić po śniegu czy jeździć w roztopach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 a co sadzicie o Northwave Celsius Arctic GTX http://www.wiggle.co.uk/northwave-celsius-arctic-gtx-winter-mtb-boots/#tabCustReviews Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Może pomoże: http://road.cc/content/review/52286-northwave-celsius-gtx-boots http://www.bikeradar.com/gear/category/clothing/shoes/product/review-northwave-celsius-artic-gtx-shoes-13-46867/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 19 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 To, czy komuś będzie w nich ciepło przy 6-ciu czy przy -6 stopniach zależy już od danego osobnika, jego krążenia i nie rozumiem zdziwienia, że jednemu jest ciepło a drugiemu zimno. Mnie na przykład palce marzną błyskawicznie. Shimano są dobre na jesień czy umiarkowany mróz powiedzmy do 1,5h jazdy. Wszystko się zgadza, tylko niezależnie od krążenia inaczej się marznie w +6, a inaczej w -6 stopniach. U mnie w dużej mierze liczy się czas spędzony w siodle, ale przy +6 (nie biorąc pod uwagę opadów i wiatru) dobra wkładka, ciepła skarpeta i ochraniacz powinny być wystarczające, nawet na dłuższe jazdy. A w przypadku dobrego neoprenu taki zestaw mógłyby się okazać nawet cieplejszy od niektórych, wymienionych już tutaj modeli zimowych butów. a co sadzicie o Northwave Celsius Arctic GTX Na samym wiggle jest 96 ocen tego produktu. Ja się jeszcze waham, pomiędzy nimi a wspomnianymi już wyżej Commuterami (można znaleźć je sporo tańsze na ebay'u), o których nie ma tak wiele opinii i ocen w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Raczej utrudni Celcius GTX Arctic sa do dostania za 700zl, vaude za 720zl z tego co widze - czy gdzies jest taniej?. Czyli cenowo podobnie, ale jakie z nich beda cieplejsze? Northwave ma sporo modeli, ja jestem zainteresowany celcius gtx artic (-35 do +5) a nie celcius gtx (-10 do +15) Pytanie tylko czy te arctic gtx czy vaude termatic II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Jeżdziłem kilka razy w butach Vaude, ale dopiero dzisiaj w mrozie. Było -3 stopnie, jazda trwała 3 godziny 20 minut, miałem założoną 1 parę bardzo grubych skarpet i pod koniec było mi mocno zimno w palce u stóp, już zacząłem odczuwać spory dyskomfort Jak na mnie to i tak sukces (szybko marzną mi dłonie stóp), ale jednak spodziewałem się więcej po tych butach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Hmmmm... A może przesadziłeś z tymi skarpetami i ograniczyłeś cyrkulację krwi? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 29 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Nie, po założeniu bardzo grubych skarpet jeszcze troche luzu jest. Zastanawiam się czy nie wypróbować innych butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Trochę, mogło byś zbyt mało. Próbuj, tylko, że zakup nowych butów to zdecydowanie niemały wydatek. Jeśli stać Cię na takie eksperymanta to czemu nie... Jak pisałem poprzednio, najlepiej ocieplane buty jakie są na rynku, dedykowane espedom to Lake MXZ303 i 45NRTH Wolverhammer. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Chyba miałeś rację, po założeniu bardzo grubej skarpety mogłoby być więcej miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.