semow Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Cześć, stary łańcuch mi strzelił, założyłem nowy (SRAM PC-951), kaseta ma swoje lata ale nie wydaje się być bardzo zużyta (HG-50 9r). Łańcuch skróciłem metodą podaną w instrukcji tj. duże tarcze bez przerzutki + 1 ogniwo. Efekt jest taki, że po wrzuceniu na najmniejsze tarcze łańcuch luźno zwisa i powiewa. Domyślam się, że jest to stan niepożądany i łańcuch trzeba będzie skrócić do delikatnego napięcia na najmniejszych tarczach? Dlaczego metoda z instrukcji obsługi nie działa? Poboczny problem to przeskakiwanie na 8 i 9 przełożeniu (najmniejszych tarczach) z tyłu. Czy przyczyną może być zużycie kasety, czy może małe napięcie łańcucha? Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Zobacz tu http://www.rowerowe-porady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/ masz tam dwie metody doboru długości łańcucha. Co do stanu kasety to ósma koronka jest dobra a 9 wydaje mi się że jest już lekko wyrobiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Pierwotnie skracałem wg. drugiej metody. Możliwe że źle zaznaczyłem ogniwo do skrócenia. Teraz skróciłem na razie tak, aby na najmniejszych tarczach wózek był lekko napięty. Wydaje się ok Kaseta jest do wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Sprawdź podczas jazdy jak będzie przeskakiwać do znaczy że jest do wymiany. Razem z kasetą będziesz musiał kupić nowy łańcuch, zalecane jest aby łańcuch był lepszej jakości od kasety wtedy dłużej wytrzyma Ci napęd. Dobrym łańcuchem jest C9 lub KMC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Łańcuch mam z zerowym przebiegiem, przeskakuje podczas jazdy (bez obciążenia nie przeskakuje). Przejadę się kilkanaście km, zobaczymy jak to będzie pracować. Jeśli nie poprawi się - siądzie nowa kaseta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Przecież te koronki są wymienialne to po co kupować nową kasetę. Przejdz się po serwisach to Ci wykręcą z jakiejś starej kasety tyranej głównie w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Co się stało ze starym łańcuchem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Co się stało ze starym łańcuchem? Strzelił na podjeździe. Źle złożyłem ogniwo i tam puścił. Po wywaleniu ogniwa był za krótki. Cały napęd był składany ok. 2005 r., ale przebiegu ma poniżej 1k km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Tak,ale na podstawie starego łańcucha,skraca się nowy,bez kłopotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 To też jest jakieś rozwiązanie, gdybym doliczył się ogniw, które usunąłem. Wyszedłem z założenia, że wygodniej będzie bazować na instrukcji producenta. Przecież te koronki są wymienialne to po co kupować nową kasetę. Przejdz się po serwisach to Ci wykręcą z jakiejś starej kasety tyranej głównie w terenie. W tej kasecie są wymienialne? http://rower-sport.pl/pl/p/Kaseta-SHIMANO-DEORE-CS-HG50-9-rzedowa-11-34/154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Sposób opisany w pierwszym poście działa jedynie w przypadku napędu MTB (tutaj długi wózek +4 ogniwa i średni wózek + 2 ogniwa). Najpewniejsza metoda to założenie łańcucha na najtwardsze przełożenie, napięcie i łańcucha tak aby wózek przezutki (tj linia poprowadzona przez osie kółek przerzutki) był prostopadle do podłoża i odjęcie zbędnych ogniw. Przyznam że w szosówce nie miałem okazji próbować ale w cross'ówce ten sposób sprawdza się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Najpewniejsza? Nie bierzesz pod uwagę skrajnego przełożenia, największa zębatka i koronka. Może Ci nie wystarczyć łańcucha i masz pozamiatane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jakoś nigdy mi się nie zdarzyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Nic innego jak tylko sprobowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Po 50 km stwierdzam, że długość dobrana metodą "najmniejszych tarcz" jest ok. Natomiast łańcuch skacze na kasecie jak wściekła małpa, i to niestety nie tylko na 8 i 9 tarczy, choć tam najmocniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Od 2010 roku przy dobieraniu długości łańcucha stosuję "zawodowo" metodę mała tarcza korby - mała koronka kasety i jak do tej pory nie pomyliłem się ani razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.