GIANT84 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witam serdecznie, aktualnie posiadam: spodnie: rogelli SORREN bielizna: brubeck dry bluza: rogelli TREVISO kurtka: rogelli NELSON Czy ten zestaw będzie dobry na okolice temp. 0?? +- 3 stopnie. Do tego będę szukał jakiejś kominiarki i dodatkowej bluzy ale to jeszcze troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jeśli spodnie nie posiadają przynajmniej z przodu membrany to najprawdopodobniej jazda w nich w tej temperaturze spowoduje dyskomfort termiczny. Do jazdy w minusach poszukałbym też spodni które w dolnym odcinku pleców i na tyłku posiadają membranę i ocieplenie (tyłek na rowerze się praktycznie nie rusza, tak jak to robią nogi) więc potrafi się zrobić niemiło. To czy na górze wystarczy taka kurtka i bluza to trudne pytanie. Ja bym wolał jakieś minimalne misiowate ocieplenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Dla przykładu jakie spodnie?? chciałbym wiedzieć jakich dokładnie szukać, a co do bluzy to ona jest ona lekko ocieplana, teraz widzę że już nie ma tego słowa w tytule ale w opisie jest. Do spodni tez chcem dokupić coś dodatkowego na kolana żeby ich nie rozwalić po jednej zimie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Niestety ocieplanie kolan nie ma sensu gdyż później w nogi wieje tam gdzie owa ocieplina się kończy. Dlatego sensowniej jest zakładać grubą ale luźną bieliznę termiczną i można w tym latać wiele godzin przy lekkich mrozach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Dla przykładu jakie spodnie?? chciałbym wiedzieć jakich dokładnie szukać, a co do bluzy to ona jest ona lekko ocieplana, teraz widzę że już nie ma tego słowa w tytule ale w opisie jest. Do spodni tez chcem dokupić coś dodatkowego na kolana żeby ich nie rozwalić po jednej zimie ;p Znalazłem tam co najwyżej informację o wyściółce, która raczej - przynajmniej mi - nie kojarzy się z ociepleniem lepiej byłoby chyba zadzwonić i zapytać - ludzie tam pracujący są raczej chętni do udzielania informacji (znam ich osobiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kisiel94 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 @tobo a mógłbyś zarzucić jakimiś nazwami firm i ich modeli, które mają sens? (najlepiej bez wkładki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Używałem spodni Rogelli, nazwy modelu nie pamiętam (przód membrana z ociepleniem, z tyłu Rubaix), oprócz tego spodni Bontragera, j.w. z tym że tył ma membranowy kawałek na plecach i tyłku; Pearl Izumi Amfib, jedynie dolny kawałek nogawek na łydkach bez membrany. Rogelli najtańsze ale też zewnętrzna warstwa przodu najdelikatniejsza, przy zahaczeniu o coś dosyć łatwo ulegała uszkodzeniu. Nogawki trochę krótkie, w czasie jazdy lekko się jeszcze podnosiły sięgając jedynie do kostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Czyli na pewno bede musial kupic na szelkach bo plecy zawsze maja dodatkowa izolacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Mam chyba zupełnie inne odczucie chłodu, bo w ocieplanych gaciach Rizi (firma już nie istnieje, ale zrobione są z ocieplanej lycry Thermolite®, podobnie jak Endura Biblongs, też z podwójną warstwą na kolanach) jeżdżę do -5C po górach i nie jest mi zimno. W kolana jest ciepło, w pozostałe części nóg również. Dopiero poniżej -5C stosuję spodnie z wiatrochronnym przodem. Podwyższony tył, a więc i szelki przydają się, coby chronić nery. Endura Singletrack też dają radę, ale ja koniecznie muszę mieć coś pod spodem (lycrę albo thermo), bo podwiewa mi niekomfortowo chłodem od dołu, przez nogawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.