Gość Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Sytuacja jest taka. Wycieczka rowerowa organizowana przez organizację turystyczną. W grupie same dorosłe osoby, w tym jedna z oznakami lekkiej niepełnosprawności umysłowej. I podczas jazdy szosą doprowadza ona do zderzenia z innym uczestnikiem wycieczki, wskutek czego rowery są uszkodzone a ubrania poszarpane z dziurami i zabrudzone. Pytanie - jak to wygląda od strony prawnej? Jak poszkodowany uczestnik wycieczki może dochodzić odszkodowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jeżeli regulamin wycieczki nie stanowi inaczej, to na ogólnych zasadach, czyli bezpośrednio u sprawcy kolizji lub jego opiekuna. Policja była, jakieś oświadczenia spisaliście, dane świadków masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Policja była, jakieś oświadczenia spisaliście, dane świadków masz? Sprawa nie dotyczy mnie. A policji ani oświadczeń nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 To w takim razie sprawca i poszkodowany sami powinni sie dogadac, lub z opiekunem sprawcy, bo jak czytam jest to osoba niepelnosprawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 A o jakim rodzaju odszkodowania ta osoba myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 A o jakim rodzaju odszkodowania ta osoba myśli? O żadnym. Ale załóżmy hipotetycznie że pękła by np. rama i koszty naprawy lub wymiany były poważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 To po co ten temat? Równie dobrze możemy dyskutować o tym, co by było gdyby babcia miała wąsy. Zaśmiecanie forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jednym slowem autor nabija sobie posty, jak przy temacie o namierzaniu telefonow... Temat do zamkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jednym slowem autor nabija sobie posty, jak przy temacie o namierzaniu telefonow... Temat do zamkniecia. Nie przesadzasz? Ten spam o namierzaniu pojawia się regularnie na różnych forach , chciałem tylko ostrzec ale i powiadomiłem moderatora, który go skasował. A co do tego wątku - założyłem go , bo kilka osób zadało to pytanie i była dyskusja. Chyba niektórzy z was są albo przewrażliwieni albo maja cos do mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.