boogeyman Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam, Mam buty Shimano R078. Mega przewiewne, latem przy 30C i trasach 100km stopy suche i nie śmierdzące. Do 10C spokojnie dawały radę dwie skarpety. Poniżej niestety już nie jest tak fajnie, po 30km stopy zimne... Dzisiaj wypróbowałem patent z woreczkiem śniadaniowym, czyli skarpeta-woreczek-skarpeta. Niestety po 50km pierwsza skatpeta (bezpośrednio na stopie) mokra od potu. W sumie do przewidzenia... Skarpety zwykłe, nic sportowego. Pytanko do Was, jak najtańszym sposobem zabezpieczyć się przed chłodem w stopy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Kup but zimowy. Innych rozwiązań nie proponuję gdyż wszystkie przerabiałem i one się nie sprawdzają ani przy długiej jeździe ani przy mrozach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Ochraniaczem/ocieplaczem na buty i skarpetami w całości z wełny merino. Ocieplacz jak nie jeździsz po deszczu może być taki: https://www.mall.pl/ocieplacze/bbb-heavy-duty Skarpetki takie: http://ctbike.pl/rogelli-wool-skarpetki-rowerowe-czarne.html No to robert przywaliłeś tani sposób, buty SPD zimowe to okolice 400-600zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Jeżeli chcesz tanio to możesz kupić ochraniacze. Ale nie można wtedy chodzić, bo łatwo się przecierają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Dzięki. Zapomniałem o najważniejszym, temperatury 0-10C, poniżej raczej odpadam Buty zimowe zdecydowanie odpadają ze względu na duży koszt i poza tym byłby to u mnie przerost formy nad treścią Myślę że najpierw spróbuję z tymi skarpetkami. Co do ochraniaczy to u mnie może być mały problem. Buty szosowe, ale bloki i pedały mam MTB, w butach dodatkowo taka podkładka Więc może być problem z dopasowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Nie ma to dużego wpływu, bo ochraniacz naciągasz na czubek buta i dopinasz rzepem (w moich tak jest) w okolicy połowy buta. Blok nawet z adapterem wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Ta podkładka nie powinna stanowić problemu przy ocieplaczach, bo to taki zamiennik bieżnika w SPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qba3777 Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Ja korzystam z butów Shimano Sh M088 + ochraniacze Endura Mt500. W temperaturze ok 5 stopni zakładam cienkie skarpetki rowerowe B'twin, w temp ok. 0 stopni to samo, ale skarpety grubsze, mam takie fajne Lidl'owskie, trekingowe. Jak temp. spada poniżej zera, to grube skarpety narciarskie/grube rowerowe B'twin. W zależności od preferencji można do butów dołożyć wkładki aluminiowe. Nie polecam ochraniaczy Accenta, posiadam jedne i po 3-4 wyjazdach (jakieś 200km) rozpadł się w nich zamek, odesłałem na gwarancję, wymieniono wodzik, ale coś podejrzewam, że dużo te ochraniacze nie wytrzymają. kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Ja w ochraniaczach Accent Thermal przejeździłem zeszłą zimę. Do -5stC jest spoko. Poniżej but się wyziębia przez podeszwę i stopa marznie. Pewnie używałbym ich dalej, ale podczas zimowego wypadu na Ślężę zwyczajnie podarły się spody od butowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 No to robert przywaliłeś tani sposób, buty SPD zimowe to okolice 400-600zł Zimowego buta spd nie polecam lecz polecam but turystyczny. Zresztą nie było określonej dolnej granicy... była mowa o temperaturze poniżej 10 st C a że jeździłem przy minus 27 st C to uznałem że gość będzie także poruszać się w takich warunkach. Cóż do nieprecyjnego pytania ciężko udzielić precyzyjnej odpowiedzi stąd te rozbieżności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Mam buty Shimano R078 Do SPD są jeszcze ochraniacze na palce zasłaniające głównie przednią wentylację, o coś takiego: http://www.jensonusa.com/Mavic-Toe-Warmer-2015 Mało u nas popularne z powodów nieznanych, kiedyś mignął mi ten typ ochraniacza na znanym portalu aukcyjnym. W naszych sklepach nie widziałem. No i zawsze można spróbować owinąć palce nadziurkowaną folią aluminiową, efekty mogą być ciut lepsze niż przy użyciu plastikowego woreczka Choć nie muszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Mam podobny problem, posiadam buty specialized sport mtb, skarpetki brubeck z wełny merino i na to wszystko ocieplacze endura MT500. Dzisiaj dodatkowo włożyłem trochę gazety pod wkładkę w bucie żeby odizolować blok. Temperatura była w okolicy 1 stopnia, po 1h jazdy zacząłem czuć, że marzną mi palce u stóp, 1,20h już mocno miałem zmarznięte a ostatnie 30 min to praktycznie nie czułem palców. Całość jazdy 1,55h. Co jeszcze można zastosować, żeby te 2h jazdy w temperaturze około 0 byłe w miarę komfortowe dla stóp? Słyszałem opinie, że buty zimowe spd wcale nie są rewelacyjne, więc trochę szkoda wydawać jakieś 600zł na coś co niewiele poprawi sytuację. Może ktoś używał jakichś maści rozgrzewających albo innych sposobów które działają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kisiel94 Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 A co sądzicie o rogelli hydrotec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Bardzo dobre, bo neoprenowe. Mają jedną wadę - delikatne i łatwo je uszkodzić. Ale to i tak nie rozwiązuje do końca problemu, bo zimno wchodzi także przez blok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Przede wszystkim mam buty NW letnie, wiec bardzo dobrze wentylowane. I teraz mój patent. Przy temp. Ok 0-5*c Po 1 wkładka filcowa grubości ok 3 mm z podklejoną folią aluminiową od spodu (do dostania w sklepach z obuwiem). Rewelacyjnie izolują bloki. Bliżej zera i poniżej 2 pary skarpet (1 szt funkcyjnych) + wg mnie rewelacyjne ochraniacze Northwave xCs wind&water prof (neoprenowe). Poniżej -10 w buty wbijam skarpety wełniane (kupione w sklepie z gratami do wspinaczki)...daje radę poradzić sobie bez zimówek za masę kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Ok 0-5*c Po 1 wkładka filcowa grubości ok 3 mm z podklejoną folią aluminiową od spodu (do dostania w sklepach z obuwiem). Rewelacyjnie izolują bloki. Powieliłeś mój patent, potwierdzam skuteczny sposób. Można kupić gotowe wkładki z podklejoną folią. Ochraniacze neoprenowe + skarpety cienkie + skarpety z wełny i do -10-15 daję radę.Jedyny warunek to miejsce w bucie na dodatkową warstwę. Przy niższych temperaturach zmiana pedałów na platformy i ciepłe buty trekingowe. Pozostaje jeszcze kwestia osobniczej wrażliwości na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 I warto wspomnieć, że kupując buty, trzeba brać numer większe, żeby to wszystko pomieścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 O, to jest dobry patent z tymi wkładkami, na pewno spróbuję A co sądzicie o skarpetkach z windstopperem, np. takie rogelli? http://ctbike.pl/rogelli-skarpetki-windstopper-czarne-cieple.html Jest sens kupować coś takiego czy lepiej cieplejsze wełniane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Nie wiem czy jest sens pchać się jeszcze w takie skarpety jak masz już neoprenowe ochraniacze na obuwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Nie mam ochraniaczy Kombinuję tak aby ich uniknąć, o ile to możliwe. Poniżej zera nie będę jeździł, deszczu też staram się unikać, o śniegu to nawet nie myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 A co sądzicie o skarpetkach z windstopperem, np. takie rogelli? http://ctbike.pl/rog...rne-cieple.html Szczerze mówiąc te skarpety z linku wyglądają jak ochraniacze, nie bardzo sobie wyobrażam jak to nosić na stopie. Edit: poprawiam link z cytowania: http://ctbike.pl/rogelli-skarpetki-windstopper-czarne-cieple.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Pomylili się w opisie, to są wkładki do gumowców ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 A co sądzicie o rogelli hydrotec? http://www.forumrowerowe.org/topic/172323-ochraniacze-rogelli-hydrotec-upadek-marki/ czy lepiej cieplejsze wełniane? Najcieplejsza skarpeta nie pomoże jeśli zimno będzie przenikać przez przewiewny but. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kisiel94 Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 No ja posiadam xc30. I tam w przeciwieństwie do np. Butów z klamrą to woda nie wlatuje (butów tej samej ceny). To może i wiatr nie będzie wpadać. I ochraniacze zdadzą egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 25 Października 2014 Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jak dla mnie zamiast kombinować ze skarpetkami, czy jakimiś woreczkami lepiej kupić ochraniacze. Może niekoniecznie typowo zimowy model, skoro autor nie planuje poruszać się poniżej 0stC, ale coś lżejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.