mati1023 Napisano 21 Października 2014 Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Witam! Mam pytanie a mianowicie jak sprawują się te hamulce http://allegro.pl/hamulce-hydrauliczne-shimano-m-505-tarcze-gratis-i4717099822.html Ogólnie jeżdżę po lesie i czasami zdarzają się szybkie zjazdy. Podołają czy szukać czegoś innego? A i jeszcze jedno pytanie czy te manetki http://allegro.pl/show_item.php?item=4722218038 pasują do każdych przerzutek Shimano w sekwencji 3x7? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Października 2014 Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Hydrauliki absolutnie wystarczające do takich zastosowań a manetki obsługują wszystko z 3x7 Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Października 2014 Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Miałem kiedyś te M505 . Spokojnie ogarną wszystko mieści sie w zakresie XC ale w tej cenie zdecydowanie wolałbym M615 lub M596 - są troche mocniejsze . Edytowane 21 Października 2014 przez jasinski21444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1023 Napisano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedźi. Oglądałem te m615 ale za 375zl mam tylko klamki i zaciski a te moje za 400zl mam wszystko tarcze klocki i tarcze także Edytowane 22 Października 2014 przez mati1023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 To co mi się nie podoba w 505tkach to duży jałowy skok klamki (większy niż w nowszych modelach) i niekoniecznie wygodna dźwignia. Niższe modele Shimano są bardziej podatne na zapowietrzenie i nieszczelność zacisków (z wielokrotnego doświadczenia). Oczywiście jeśli nie masz żadnego marginesu finansowego to pozostaje zakup 505 jednak w innym przypadku (a tarcze nie powinny być drogie) lepszym wyborem będzie 615. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1023 Napisano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Ok może wychacze coś na święta musze kupić tarcze i adapter z pm na is oraz manetki 70zl zobaczę jak po świętach i może kupie te lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daczenko Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Mam 615 i dwóch znajomych z 505. Powinieneś dozbierać do 615. Modulacja w porównaniu z tymi drugimi jest nieporównywalnie lepsza. Praca 505 wydaje mi się "zero jedynkowa". Jeśli nie przeszkadza Ci krótka klamka (na 2 palce) to nie ma się co zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1023 Napisano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Ok m615 kosztują około 350-375 zł do tego tarcze adapter i manetki i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Zawsze możesz kupić lekko używane hamulce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daczenko Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Tu masz za 350 razem z adapterami. Tarcze kupisz za 80 zł obydwie, przekroczy to cenę podanych przez Ciebie hampli o 30 pln, a różnica będzie znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1023 Napisano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Raczej dołożę i kupię 615. Jeszcze jedno pytanie. Mianowicie czy przewody od razu skrócić czy niech skróci mechanik (dam do montażu) bo nie wiem jakiej długości mają być przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Października 2014 Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Jeżeli nie wiesz jak długie mają być, to lepiej kup fabryczne. Może się okazać, że potrzebne będzie ponowne skrócenie albo będą za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1023 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Mam jeszczo jedno pytanie gdyż mam na łańcuchu spinkę. Łańcuch chcę ściągnąć aby go wyczyścić bo jest na nim wszystko (błoto piasek itp). Na internecie pisało żeby chwycić ścignąć i gotowe ale u mnie nic nie pomaga. Widziałem na youtube takie kombinierki specjale że się wsadza i ściska a spiunka schodzi ale nie mam za bardzo pieniędzy aby to kupić. Można to zwykłymi takimi kombinierkami z cienkimi szczypcami lekko spróbować ścisnąć. Nie uszkodzę łańcucha? http://allegro.pl/kmc-szczypce-rozkuwacz-do-spinek-lancucha-i4694334920.html Znalazłem i kosztuje to prawie 70 zł z przesyłką Edytowane 26 Października 2014 przez mati1023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ściskasz do siebie ścianki spinki i rozpinasz kombinerkami naciskając a przeciwległe końce obu blaszek. Możesz też rozpiąć używając kawałek linki który przeciągniesz przez dwie rolki łańcucha w których są piny spinki a następnie skręcisz końce linki np za pomocą kombinerek zaciskając pętlę linki aż do rozpięcia spinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1023 Napisano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Myślałem że mam spinkę a tu jednak nie. Muszę kupić rozkuwacz i rozkuć łańcuch. Dzięki za [p,pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi