Skocz do zawartości

[buty] spd xc 30

Yatzeque

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tu NOWY i po pierwsze chciałbym przywitać brać rowerową.

Zaczynam od tematu wydaje się oklepanego, jednak nie do końca znalazłem odpowiedź, stąd moje pytanie:

chcę kupić buty shimano xc 30. W sklepie mierzyłem, po południu, rozmiar 47 (długość wkładki 29,8 wg opisu)

Stopa jest "na styk", jesli chodzi o długość. Buty nie uwierają podczas chodzenia po sklepie (nie sa za krótkie), ale nie wiem jak się będa zachowywały na rowerze... Nie wiem czy nie kupić rozmiaru większego, czyli 48 (dł 30,5). nigdy dotąd nie jeździłem w spd i nie chce gafy strzelić.

Obawiam się, że te 30,5 mogą być za duże i będzie niewygodnie (nie mieli na sklepie do przymierzenia i zostaje ew zakup przez net).

Do biegania używam 30,5 bo tam stopa jednak musi mieć więcej miejsca.

pytanie - kupić większe, czy te na styk będą OK, bo jeszcze się minimalnie dopasują?

Pozdrawiam

Y.

Wtrącę swoje 3 grosze.

Pomierz dobrze te buty, bo według mnie są ewidentnie za małe. Jeżeli w jakikolwiek sposób czujesz koniec buta podczas chodzenia, masz za mały rozmiar co tylko uwydatni się podczas jazdy. Noga na rowerze również puchnie i bardzo często but rowerowy dobiera się rozmiarowo identycznie jak biegowy. Sprawdziło się to u mnie (oba 31cm), sprawdza się to u wielu klientów którym doradzam rozmiar. 

Nie mówiąc o sytuacjach jesienno-zimowych gdzie ubiera się ciut grubszą skarpetkę - w bucie na styk nie ma takiej opcji. 

Czyli 2 kontra 2, jakby nie patrzeć...

To nieco zamydla sprawę.

znajomi także doradzają nieco większe, zastrzegając że buty najlepiej gdyby miały klamrę a nie tylko rzepy.

czy faktycznie buty rowerowe (te o których pisze lub podobne) w ogóle się nie rozchodzą?

Przecież nie są to "skorupy"

jak sięgam pamięcią to ostatnie z 5 par "lakierek" czy tez innych "mokasynów" kupuje się na styk i wszystkie się rozłażą.

Jedyne co się "rozejdzie" to wkładka - dopasuje się do kształtu stopy. Nawet Sidi podaje informacje, że nie ma co liczyć na jakiekolwiek "rozejście" się buta. Jeżeli but nie pasuje od razu po założeniu, musisz wybrać inny rozmiar lub model - prosta ale chyba najlepsza rada. I im więcej przymierzysz par tym lepiej, będziesz miał jakieś porównanie.

Nie ma co porównywać normalnego buta z spd - sens jest taki jakbyś porównał kalosze z butami narciarskimi :)

Klamra jest ok ale nie ma co się podniecać, 5 lat miałem, teraz nie mam - i tak oba buty po 2-3h jazdy muszę poprawiać. 

Im bardziej plastikowy but tym mniejsza podatność na jego rozbicie się. 

Z Shimano ostatnio miałem 077 i xc50 i w obu przypadkach luz się trochę powiększył.

Buty Shimano w kompatybilnym ze mną rozmiarze są dosyć obszerne co znaczy że trzeba je dosyć mocno ściągnąć zapięciem żeby nie były luźne. W takim przypadku trzy rzepy sprawdzają się lepiej niż dwa i klamra - w przypadku Shimano jest ona u mnie zapięta na ostatni "ząbek" a przydałby się jeszcze z jeden - jest ok ale mogłoby być lepiej.

Konstrukcja zapięcia klamrowego w innych butach innych firm ma większy zakres regulacji, choćby przez dłuższy pasek lub możliwość regulacji ustawienia całości (część buta wraz z paskiem ma regulowane położenie).

Jeśli masz wątpliwości to zamów przez internet większe - sprawdź, w najgorszym wypadku stracisz pieniądze na koszty przesyłki w obie strony. Jeśli sklep w którym widziałeś te buty ma oba rozmiary na stanie to zamów oba a jedną parę możesz odesłać, za zwrotem należności za nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...