Skocz do zawartości

szerokość kasety a rozmiar bębenka w rowerze szosowym- jaki powód wyrwania nakrętki kasety

Radoslav89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

proszę o poradę/ wyjaśnienie/ podpowiedź jakich argumentów użyć kiedy będę reklamował (po raz kolejny niestety) mój rower Triban 500 z decathlonu.

Od samego kupna spodziewałem się że będą problemy z tylnym kołem, ale nie spodziewałem się że aż takie... dziś po raz kolejny zawiodło, najgorsze że 30 km od domu...

Problem jest taki, że w moim tribanie 2 tyg temu wymieniono tylne koło na nowe ponieważ w pierwszym rozpadł się bębenek- blokował się i zawijał się łańcuch. W nowym dziś wyrwała się nakrętka przytrzymująca kasetę na piaście. Przyjrzałem się i po prostu ostatnia zębatka kasety praktycznie zachodzi na te "wypustki" na bębenku może 1 mm, nie więcej. Mimo tego w serwisie założono to tak jak było i skręcono zakładając dodatkowo podkładkę z cienkiej blaszki pod nakrętkę (nie wiem po co,w MTB nie było takiego czegoś). I teraz pytanie: Czy w tym przypadku założono nowe koło ze zbyt wąskim bębenkiem przystosowanym bo 8 rzędowych napędów, czy kaseta jest jakaś dziwna (Sunrace 9rz), ewentualnie przez przypadek dołożono inne dystansówki do kasety (zauważyłem że dwie z nich mają inne oznaczenia (chyba "5.25" reszta ma coś z "9").

mam nadzieję że uznają mi reklamację po raz kolejny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...