Skocz do zawartości

[hamulec] tarcie o obręcz przy wychyleniu roweru w lewo.

kogatt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam drobny problem w przednią v-ką. Gdy wychylę rower w lewo i dociąże to szczęka zaczyna trzeć o obręcz.

Przy jeździe na wprost lub wychyleniu w prawo nic takiego nie ma miejsca. Klocki są w tej samej odległości od obręczy po lewej i po prawej stronie, a obręcz wydaje się prosta i nierozcentrowana. Myślałem że to może wina zbyt miękkiego amora, ale wtredy tarło by chyba niezależnie w którą stronę wychylam. Jeśli możecie wskazać, który element w układzie amor, hamulec koło może być odpowiedzialny za to?

Napisano

Możesz sprawdzić czy szprychy są odpowiednio naciągnięte ale najprawdopodobniej jest to mała sztywność amora. Mam u siebie to samo i się tym nie przejmuje.

Napisano

Myślę, że to może być luz na osi.

Możesz go skasować dokręcają konusy.

Ps. Do master87: zapewne nie jest to mała sztywność amora, bo V-ki są przymocowane do tych samych goleni (!) co koło. I tak samo by się przesuwały

Napisano

bardziej bym stawial na slabo naciagniete szprychy. Luz na kole, hmmm..... byś może ale musialby byc bardzo maly zeby go nie odczuwal podczas postoju. Na pewno nie jest to spowodowane luzem na goleniach, jak to wczesniej kolega wyjasnial wyzej.

Napisano

Sprawdzilem szprychy i faktycznie pojedyńcze sztuki sprawiają wrażenie lekko zluzowanych. Podjadę do zaprzyjaźnionego serwisu niech się temu przyjżą i zobaczymy jaki będzie efekt. Luzu na kole nie wyczuwam.

Dzięki!

Napisano

poskładaj sobie lepsze koło :D na u mnie na gieldzie widziałem rawke mavic za 40zł - jak nówka + szprychy 32/36zł + 80zł piasta novatec + 10zł szprychowanie i masz koło jak marzenie :D

Napisano

a skad pewnosc że przypadkiem pancerz np jest za krotki i jest podatny na naciaganie? do tego zle ustawione hample itd.

mysle ze luz jest malo prawdopodobny jesli jest niewyczuwalny "na sucho" przy ruchachkolem na boki.

jesli luz jest faktycznie moze kolo za slabo dokrecone? jak masz szybkozamykacz to weź go sumiennie domknij :blush: ja jak sie nie poznęcam nad nim to też mam luzy na kole

Napisano

możliwe że pancerz jest jakiś za krótki i przy skręcaniu linka się naciąga i hamulec trze. jednak bardziej bym obstawiał na luz na osi / niedokręcone koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...