Giraffex Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Witam Od niedawna zacząłem przygodę z rowerem po przerwie przeszło 10 letniej. Mam problem z dętkami od przyczepy dziecięcej. Ciągle jest notoryczny brak powietrza i raz w tygodniu trzeba porządnie pompować koła. Po zakupach umieszczonych w przyczepie, powietrze znika od razu. Ciężar dziecka to ok 30kg, zakupy max kolejne 15kg. Dętki były wymieniane i problem dalej występuje. Za dziecka pamiętam takich problemów nie było koło się pompowało po zimie i było dobrze przez sezon. Mam podejrzenia co do wentyli. Wszędzie sprzedają te z samochodowymi nie jak kiedyś z tradycyjnie z gwizdkiem. Czy to może być wina samego w sobie wentyla? Wentyle posiadają nakładki plastikowe. Smarowanie nic nie daje, a każda wyprawa kończy się irytacją i powolnym pchanie by nie z centrować kół. Czy w ogóle istnieją jeszcze dętki z dobrymi wentylkami? Czy są dobre, sprawdzone sposoby na zatrzymywanie upływu powietrza?
tomkusi1 Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Zmień temat bo dostanie się do kosza daj np [Opony] Ciągłe uchodzenie powietrza. Musi być w nawiasach takich : [ ]
Te1000 Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Sprawdź czy w wentylku odskakuje "cycek" po zakończeniu pompowania (jak mniemam masz wentylki samochodowe) Może pompka jest jakaś trefna i uszkadza wentyl?
Giraffex Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Pompka na pewno jest ok. Jest to pompka rodzinna, podłączana do gniazda w samochodzie. Pompujemy nią wszystko, koła w samochodzie, materace no i tą nieszczęsną przyczepę. Nie wiem o co chodzi dokładnie z tym cycem. Pompka naciska na niego, to umożliwia wpuszczenie powietrza, ale wraz z odkręcaniem, pręcik się z powrotem wysuwa, bo nie syczy (o to chodzi?). Nikomu nie schodzi powietrze z wentyli samochodowych? Może domyślne dętki przy kupnie są dużo gorsze niż te, które kupuje się w sklepie? Pisałem że wymieniałem dętkę, ale ona również była z nowego roweru.
tobo Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Samo z siebie nie uchodzi ot, tak Uszkodzony wkład wentyla, miejsce jego zamontowania, uszkodzenie dętki, albo coś jest w oponie. Cuda tu nie obowiązują.
Giraffex Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Pisząc temat spodziewałem się potwierdzenia: tak wentyle samochodowe są do bani, wymień je jak najszybciej, ale widzę, że je lubicie i nie narzekacie na nie. W takim razie sprawdzę co siedzi w środku, lub na samej feldze. Jak nie pomoże to wymienię dętki na tradycyjne z gwizdkiem. Dziękuję
jur Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 U mnie znowu we wszystkich detkach z gwizdkiem uchodzi powietrze... I to zawsze z wentyla
BikoBiko Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Jeśli nie ma samej dziurki w dętce, lub przy samym wentylku to uchodzi przez wentyl - najprostszy test to podstawić kieliszek z wodą i zamoczyć w nim cały wentyl i obserwować czy nie ma pęcherzyków powietrza. Jak są to wykręcić trochę wkład dokręcić itd. Jak nie pomaga to wymienić sam wkład tzw. maszynkę.
Giraffex Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Jeśli nie ma samej dziurki w dętce, lub przy samym wentylku to uchodzi przez wentyl - najprostszy test to podstawić kieliszek z wodą i zamoczyć w nim cały wentyl i obserwować czy nie ma pęcherzyków powietrza. Jak są to wykręcić trochę wkład dokręcić itd. Jak nie pomaga to wymienić sam wkład tzw. maszynkę. To pamiętam z dzieciństwa, jak biegałem do rowerowego po wentylki tylko dla tych kondoników gumowych (teraz takich nie robią), bo dziadek miał wszystkie trefne. Jednak jeżeli wentyl był dobry to powietrze siedziało tam gdzie powinno przez rok. Stąd moje zaufanie do wentyli tradycyjnych. Przy kieliszku (z wodą) spędzałem wiele czasu w przypadku awarii
tobo Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Ciesz się że dziadek miał kondoniki trefne - nie byłoby Cię w innym przypadku na świecie
Giraffex Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Tobo chodziło mi o wentyl rowerowy jak poniżej
tobo Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Jestem świadom. Tak czy inaczej pozostaje wymiana kolejny raz i/lub sprawdzań co sie dzieje.
Poleczek Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 W aucie też dopompowujesz codziennie? Przecież ma te same "lipne" wentylki A poważnie, to weź jak chłop sprawdź czy nie ma w oponie jakiegoś kolca/piasku itp. lub na feldze np zadzioru. Masz opaske na obręczy? może jakąś kiepską, plastikową i delikatnie nacina dętki?
llancer Napisano 23 Października 2014 Napisano 23 Października 2014 a nie masz możliwości zamontowania dętek na prestę ? Nie ma możliwości zeby uchodziło przez wentylek,konstrukcja banalna,prosta i wygodniejsza niż inne wentyle... Polecam
Giraffex Napisano 23 Października 2014 Autor Napisano 23 Października 2014 a nie masz możliwości zamontowania dętek na prestę ? Nie ma możliwości zeby uchodziło przez wentylek,konstrukcja banalna,prosta i wygodniejsza niż inne wentyle... Polecam Nie wiem, a co to jest ta presta?
talento259 Napisano 23 Października 2014 Napisano 23 Października 2014 http://www.szumgum.com/images/rodzaje-wentyli.jpg - inaczej wentyl włoski.
Giraffex Napisano 23 Października 2014 Autor Napisano 23 Października 2014 wentyl włoski Czyli są trzy rodzaje wentyli. Ktoś kto wymyślił fora powinien dostać nobla. Do sprawy siadam w weekend, dzięki za wszystkie opcje. Przyłapałem też córkę jak szaleje w przyczepie podczas jazdy. Podskakuje sobie małpa. Także myślę że to też może być powód. Będę musiał ją jakoś wiązać.
Jaca911 Napisano 23 Października 2014 Napisano 23 Października 2014 Wanna napelniona wodą prawdę Ci powie. Jak nie ma uchodzacego powietrza to znaczy że wszystko w porządku. Jak uchodzi to trzeba znaleźć przyczynę w kole. Nie ma co dorabiać teorii zaworu
tobo Napisano 23 Października 2014 Napisano 23 Października 2014 Jaki rozmiar kol ma przyczepa? Praktycznie zawsze do kol mniejszych niz 26 Cali nie dostaniesz detki z wentylem presta.
talento259 Napisano 23 Października 2014 Napisano 23 Października 2014 Ja ostatnio u kuzyna pompowałem koła 24" z wentylem presta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.