Skocz do zawartości

[Obręcz i geometria]

rymcajs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam dwa pytania do kolegów szosowców, obecnie jeżdżę rowerkiem fitness, zamierzam zmienić, ale wiedza na temat rowerów szosowych jest niewielka.

1) Jaką oponę mogę założyć do obręczy ALEXRIMS DA-16, chodzi o to czy max to 25 czy 23 będzie dobrze siedzieć, wielkość wewnętrzna obręczy to 16.3 mm,

2) Szukam szosy dla siebie, czy możecie mi podpowiedzieć jakiś rower o podobnej geometrii jak http://www.rowerymerida.pl/produkt104/race-lite-904-com-rower-merida.html, nie mogę go przymierzyć, a chciałbym wiedzieć czy warto kupić, więc mógłbym usiąść na jakiś o podobnej geometrii, no i jeszcze kwestia haków, czy wszystkie szosy posiadają haki, a jeśli nie, to czy to zaleta czy przekleństwo.

Napisano

Którą radzę traktować nie d o konca poważnie, jak i wiele innych informacji z ich strony.

Wg tej tabelki nie powinno używać się kombinacji, które w praktyce, w świecie szosowcòw stosowne są na dużą skalę.

Napisano

No właśnie, analizowałem tą tabeleczkę i rozmiaru 16 mm nie ma, 15 wskazuje 23, natomiast 17 już 25 i co zrobić z 16.3 mm :yes:

Może ktoś zna z autopsji, i wie jak się jeździ.

Napisano

Może chodzi o poziome haki w tylnych widełkach, jak w singlach/fix?

Szosy zwykle mają standardowe haki i takie są lepsze do roweru z tylną przerzutką. Poziome trzeba regulować i w rowerach single jest to o tyle dobre, że pozwala napiąć łańcuch bez montowania dodatkowego napinacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...