btx18 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Witam. Potrzebuje pomocy w doborze opon. 26 x 1,5. Ewentualnie inne propozycje szerokości. Jeżdżę głównie do pracy ok 40km po asfalcie. W weekendy od czasu do czasu utwardzone drogi gruntowe. Bardzo rzadko błoto. Często jeżdżę w czasie deszczu (taki klimat). Reasumując opona musi być ,, szybka,, , dobrze sprawować się zarówno na suchej jak i na mokrej nawierzchni i w razie potrzeby pojedzie po bezdrożach. Budżet to do 100zł za oponę.
talento259 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-kojak-26-cali-559-schwalbe,40367.html - to typowo na asfalt w 1.35 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-slick-drutowa-26x1-5-wtb,330246.html - uniwersalna http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-detonator-26-maxxis,161795.html - albo coś również na szosę i niezbyt wymagające ścieżki.
Sandacz Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Jeśli w grę wchodzą także twarde gruntówki, to bym proponował nieco szersze - 1,75", np. niedrogie Kenda Khan czy Schwalbe Land Cruiser. Boczne "klocuszki" nie przeszkadzają na asfalcie, a na drogach nieutwardzanych poprawiają trakcję.
talento259 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Napisał że około 100zł więc Khany to inna półka
Sandacz Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 No fakt, ale jeśli można mieć przyzwoite "kapcie" nieco taniej, to warto przemyśleć sprawę :-)
robertrobert1 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Jeśli w grę wchodzą także twarde gruntówki, to bym proponował nieco szersze - 1,75", np. niedrogie Kenda Khan Przestań...! Ta oponka to niska półka dobra aby doturlać się do sklepu po bułeczki. Mam takową , niestety ją nabyłem, i niewiele dobrego mogę o niej powiedzieć. Przeciętna.
talento259 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Nie no, też mam Khany i złego słowa nie powiem. 2000km i jeszcze włoski na oponach
beskid Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Przestań...! Ta oponka to niska półka dobra aby doturlać się do sklepu po bułeczki. Mam takową , niestety ją nabyłem, i niewiele dobrego mogę o niej powiedzieć. Przeciętna. Pitolisz jak potłuczony i tyle w temacie. "Doturlać się po bułki" Ja p.... co za opinia. Jak by miała większe logo i kosztowała x2 to pewnie była by już papu.
robertrobert1 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Mylisz się. Jak już wspomniałem, jeździłem na tej oponie więc moja opinia nie jest wyssana z palca a oceniając dany sprzęt nigdy nie kieruję się ani ceną, ani renomą tylko własnym doświadczeniem.
beskid Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Problem w tym, że ja mam tę oponę i bynajmniej nie na wypady po bułki. Stać mnie i na taką za 2 stówy tylko celowo wybrałem tę. Jeśli "niska półka" to świetna trakcja na szosie i pancerność w lekkim terenie również z korzeniami i kamieniami w górach to ja nie mam pytań. Nie musi się jej lubić ale od razu, że do niczego to już lekkie przegięcie. Jedyny komplet od wielu lat nie stwarzający najmniejszych u mnie problemów.
btx18 Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Super. Dyskusja trwa A ja dalej opon nie zamówiłem:) to będzie coś sensownego czy nic dobrego już nie produkują? 1,5 czy 1,75?
talento259 Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Weź WTB Slick jeśli chcesz uniwersalną, a jeśli tylko na asfalt to Schwalbe Kojak, jeszcze jest Maxiss Detonator - coś pomiędzy.
robertrobert1 Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Super. Dyskusja trwa A ja dalej opon nie zamówiłem:) to będzie coś sensownego czy nic dobrego już nie produkują? 1,5 czy 1,75? Przez wiele lat jeździłem na Michalin Trasworld City. W wersji 1,5 to był idealna oponka na wszelkie długie trasy asfaltowe a także do miasta. W terenie też nieźle szła. Ot miała ograniczenia takie jak każda opona w tym rozmiarze. Niestety ta oponka jest już nie produkowana. Może jeszcze gdzieś u kogoś zalega a może ... będzie wznowienie. .?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.