Skocz do zawartości

[piasta] Piasta tył pod v-brake czy koło 26"

panjaneczek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mój rower to Kross Level A2 2014. Do tej pory radziłem sobie z zagwozdkami na jakie natykałem się w tym rowerze przeglądając m.in. wasze forum. Teraz mam jednak wrażenie, że problem wymaga opisania. Chodzi o piastę joytech 802DSE 32H - padł mi bębenek i niestety, nawet jakbym chciał nie mogę go nigdzie znaleźć. Rower ma na liczniku około 1500 km i uważam, że kupowanie bębenka, który tak szybko się popsuł może zrekompensować tylko bardzo niska cena. Przypuszczam więc, że pozostały mi 3 rozwiązania:

1. Kupić inny bębenek lub inną piastę i przełożyć pasujący bębenek, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Mam na myśli dopasowanie bębenka do piasty.
  2. Kupić piastę, szprychy i pleść. Nigdy tego nie robiłem, ale zrobię jeśli będzie trzeba. Pytanie czy warto z taką obręczą Krossa?
  3. Kupić jakieś sensowne tylne koło 26" na v-brake, do którego będę mógłbym założyć Schwalbe Kojak i raz na ruski rok opony 2.1 dostarczone z rowerem.

Nie ukrywam, że chciałbym jakimś cudem zastosować opcję pierwszą. Czy jest taka możliwość?

Kup nową piastę jako dawcę. Przeplatanie się nie opłaca podobnie jak nowe koło.

Problem w tym, że nie wiem jak dobrać. Czym się sugerować? Chciałbym bębenek, który byłby cichy i możliwie niezawodny.

Tu jest taka piasta tylko,że akurat na 36 otworów ale bębenek jast taki sam http://e-bmx.pl/opis...ech-802dse.html

A co z gwarancją?

Widziałem tę piastę i uważam że cena, zwłaszcza jeśli doliczmy koszty przesyłki, jest zbyt wygórowana. Gdyby bębenek padł znowu miałbym problem z dostępnością. 

Gwarancja pewnie jest, kupowałem w sklepie Krossa kilka miesięcy temu. Nie mam jednak cierpliwości, żeby wysyłać do nich rower czy koło.

Problem w tym, że to co chcesz zrobić nie ma sensu ani ekonomicznego ani technicznego.Tak się robi przy lepszych piastach a nie takich jak twoje. U mnie padł w LX'e a osobiście widziałem prawie nowe padnięte w XT. Wtedy sens wymiany jest a także mamy większy wybór. Kup całe koło na jakichś maszynowych lub samą piastę i daj koło do przeplecenia jak zależy Ci na obręczy.

Dwie nieprawidłowości. Pierwsza mało znacząca i z jej powodu rozbierałem piastę i próbowałem dostać się do środka bębenka. Mam na myśli odgłosy zgrzytania. 

W przeczyszczeniu bębenka przeszkodził mi brak klucza do niego. Bardzo bym się cieszył gdyby to był mój główny problem. Niestety zauważyłem luz na mechanizmie bębenka. 

Tak nawiasem. Może komuś się przyda informacja jak odkręcić bębenek od piasty. Należy skorzystać z imbusa/ampulaka 12 mm wkładamy go od lewej strony koła, przez środek piasty.

Przed chwilą przeszukując forum, aby pokazać wam jakiego klucza potrzebowałem do rozkręcenia bębenka, natknąłem się na ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/39601-piastaserwis-bebenka-novatec/. Bębenek jest bardzo podobny do mojego. Może mógłbym kupić bębenek firmy Novatec? Panowie nie wiecie może jaki to model? 

@@panjaneczek, Nie wiem, czy w ogóle jest to możliwe, aby dobrać coś lepszego, co będzie pasować. Generalnie albo nowy ten sam model jako dawca, albo nowe koła. Minimum to NT-D042SB ale lepszym wyborem byłaby NT-D712SB

Piasty, które podałeś są chyba na tarcze. Czy to może stanowić w moim przypadku jakiś problem?

@@panjaneczek, Luz na bębenku - da się żyć jeżeli nie jeździsz agresywnie. Mam piastę JoyTech i Novatec. Bębenki identyczne (prawie). Obu nie udało mi się rozkręcić. Podejrzewam zapieczone gwinty. Przeczyścić można w następujący sposób: http://blog.bosorowerem.pl/?p=1472

Mklos1, tak zrobię ze starym bębenkiem jeśli nie uda mi się go rozbebeszyć. Poza tym kupię nową piastę Joytech'a i przełożę bębenek.

Weź ten rower po prostu zareklamuj, i tak nic z tej pisaniny nie wyniknie, lub jeśli szkoda ci czasu, to wyciągnij pieniądze kup nową piastę i przepleć koło.

...

Pisałem już, że nie będę go reklamował. Chyba, żeby mi się na pół złamał. Poza tym taki wyga jak Ty być może nic ciekawego z tego wątku się nie dowiedział a ja owszem. Następnym razem sugeruję szerszy ogląd na sprawę.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Postaram się odwdzięczyć swoją wiedzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...