Etus Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki nowy rower dirt/street jest godny polecenia.Nie może być bez przerzutek i amortyzatora.
djzatorze Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Dirtówka a koniecznie z przerzutką? Może być problem, w tej dyscyplinie raczej tylko singlespeed ma rację bytu. Z typowych dirtówek dobre są Dartmoor Two6Player i NS Metropolis. Jeżeli koniecznie musi być przerzutka to NS Clash. Zważ na to, że ramy dirtowe rzadko (nigdy?) mają haki przystosowane do montażu przerzutki.
djzatorze Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Coś w tę wajchę było by świetne: Kona Shred
Etus Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Najlepiej by było z przerzutką żeby nim nie tylko skakać ale też sobie pojeździć.Tylko nówka wchodzi w grę.Może składak ?Jakieś propozycje części z wyrobieniem się do 2300 zł?
Etus Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Najlepiej by było z przerzutką żeby nim nie tylko skakać ale też sobie pojeździć.Tylko nówka wchodzi w grę.Może składak ?Jakieś propozycje części z wyrobieniem się do 2300 zł?
djzatorze Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 NS Clash 2. Dirt i leciutki freeride ogarnia, z tym że aluminiowa ramka. Clash 3 też mógłby być ale od razu po zakupie podmiana amortyzatora. Edit: myślałem o Clashu 3 czyli najsłabszym.
Etus Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 A jak z osprzętem clash 3? A jaki amor taki żeby nie złamał się?
djzatorze Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Epicon ze sztywną osią prawdopodobnie będzie wystarczający, ale wszystko zależy od wielu czynników, np. Twojej wagi, preferencji co do regulacji no i budżetu.
zdrower Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Epicon do dirtu ? Wolne żarty . Jeśli już to nowe Duro. Ale podkreślam od rocznika 2012 w górę. Ośka 20 mm, masywne lagi dolne i przedłużone ślizgi w środku i to daje radę w dircie. Epicona nie polecam, to jest amor do jazdy a nie skakania. Mam na myśli prawdziwy dirt. Mam na myśli tego: http://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-bmx-dirt-street/208556/dartmoor-two-six-player-2013.html
djzatorze Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Do prawdziwego dirtu nie byłby brany pod uwagę rower z przerzutką.
zdrower Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Przerzutka i napinacz lub zębatka NW w korbie i przerzutka ze sprzęgłem jest stosowana w dircie i freeridzie Epicon nie. I mam myśli prawdziwy freeride i dirt .
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Napisano 19 Października 2014 Kłaniam, Polecanie do skakania po dircie i okazjonalnych dodatkowych przejazdów tu-i-ówdzie szlakowo-górskiego olrandera jak Clash czu Shred to nie najlepszy pomysł. Hopy moga poprostu pokonać konstrukcję, a już na pewno amor 120-130mm to nie dirtowy skok... Szacunek... I.
Etus Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 A jak z amortyzatorem clash 2? Rs xc32
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Napisano 19 Października 2014 Rs xc32 Hint: ten amor nazywa się XC... Szacunek... I.
Etus Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Dzięki za poprawę ale nie jestem tak obeznany Nadaję się on ?
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Napisano 19 Października 2014 Cóż... Nie bardzo zrozumiełeś moją podpowiedź... To jest widelec do XC czyli Cross Country. W podskokach, dircie i innych ekstremalnych formach kolarstwa górskiego używanie takiego widelca to jak proszenie się o wejściówkę na chirurgię szczękową. Nie, nie nada się. Jak juz pisałęm Clash i Shred to nie są rowery dirtowe tylko ogólnego przeznaczenia rowery szlakowe o nieco mocniejszej konstrukcji. Szacunek... I.
Etus Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Dzięki a jaki mógłbyś polecić?
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Napisano 19 Października 2014 Nic nie polecę, bo na dircie sie nie znam, jednkowoż ewidentnym jest iż rowery szlakowe do dirtu sie nie nadają... Szacunek... I.
djzatorze Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Drodzy współforumowicze, Autor tematu chce rower z przerzutką i amortyzatorem. Jest to dla mnie wyraźny sygnał, że jednak nie do końca potrzebuje rasowego roweru do dirtu. Dlatego poleciłem rowery które będą się nadawać zarówno do jazdy, jak i na niewielkie dirty. Dirtówka to zwykle stalowy singlespeed z niskim przekrokiem i siodełkiem 2 cm od opony; amortyzator jest zwykle bardzo twardy, pracujący słabo na małych nierównościach; generalnie królem komfortu taki rower nie jest. Jeżeli jednak się mylę i Autor rzeczywiście chce typowy rower dirt/street to powinien odpuścić przerzutkę i celować w sprężynowy amorek, np. Duro DJ.
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Napisano 19 Października 2014 Autor tematu WYRAŹNIE napisał jaki rower go interesuje. A to że wiekszość dirtówek nie ma biegów nie oznacza że takowe bez nie istanieją wogóle. Stara Kona Shred miała przerzutki, DMR Omen - pomimo że bardziej 4X-owy - ma przerzutkę, GT Bump, Yeti DJ i tak dalej... Może się autor zadeklaruje bo inaczej będziemy dywagować i Qupa z tego wyjdzie Szacunek... I.
Etus Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Drodzy współforumowicze, Autor tematu chce rower z przerzutką i amortyzatorem. Jest to dla mnie wyraźny sygnał, że jednak nie do końca potrzebuje rasowego roweru do dirtu. Dlatego poleciłem rowery które będą się nadawać zarówno do jazdy, jak i na niewielkie dirty. Dirtówka to zwykle stalowy singlespeed z niskim przekrokiem i siodełkiem 2 cm od opony; amortyzator jest zwykle bardzo twardy, pracujący słabo na małych nierównościach; generalnie królem komfortu taki rower nie jest. Jeżeli jednak się mylę i Autor rzeczywiście chce typowy rower dirt/street to powinien odpuścić przerzutkę i celować w sprężynowy amorek, np. Duro DJ. I oto mi chodziło chyba kupie clasha 3 z duro.Temat do zamknięcia.
zdrower Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Po co zamykać, napisz potem co kupiłeś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.