krystiancross Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam. Wczoraj wziąłem się za odpowietrzanie obydwu hamulców Avid Elixir 5 white. Po odpowietrzeniu specjalnym do tego zestawem zauważyłem że tłoczki są wysunięte na ok 1 mm od zacisku przez co jadąc bez ,,pedałowania'' rower sam hamuje.Jest to dość uciążliwe co mam zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Otworzyć odpowietrznik i popchnąć tłoczki do ich gniazd. Przy odpowietrzaniu Avidów warto korzystać z klockaktóry wkłada się w otwór zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iamkucharz Napisano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Z tego co wiem to avidy 5tki nie mają odpowietrzników. Jedynym sposobem jest odkręcenie śrubki używanej do uzupełniania układu przy klamce. Ja robiłem to tak: 1) wyciągałem klocki 2) odkręcałem tylny zacisk tak żebym mógł go trzymać w ręce 3) luzowałem śrubkę do napełniania układu płynem hamulcowym przy klamce 4) wciskałem tłoczki na swoje miejsce (kilka kropel płynu wypływało z poluzowanej śrubki przy klamce) 5) jak tylko tłoczki wskoczyły na swoje miejsce wówczas szybko zakręcałem śrubkę W moim przypadku była to skuteczna metoda jednak trzeba uważać bo można łatwo zapowietrzyć układ. Podczas wymiany płynu w układzie moim zdaniem warto pokusić się o wyczyszczenie całych tłoczków i nasmarowaniu uszczelnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Z tego co wiem to avidy 5tki nie mają odpowietrzników. Jedynym sposobem jest odkręcenie śrubki używanej do uzupełniania układu przy klamce. Przecież to właśnie odpowietrznik , przy zacisku również go masz inaczej poprawne przelanie układu byłoby niemożliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iamkucharz Napisano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Zwal jak zwal )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi