jobba Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Witam, czy może ktoś z kolegów orientuje się czy olej 15wt można zastąpić 5wt? Według strony Rock Shox`a mój Sid potrzebuje 106 ml. oleju 5 wt, i tylko 10 ml. oleju 15 wt. Mam jeszcze trochę oleju 7,5 wt. od Motorex`a, może on będzie trochę lepszy w zastąpieniu 5 wt. pozdrawiam Mateusz Cytuj
rzezniol Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Zamiana 5 na 15 nie ma najmniejszego sensu, to bardzo zły pomysł ... całkowicie popsuje pracę tłumika ... będzie zamulony i to strasznie ... 7,5 wt możesz spróbować ... jednak musisz się też przygotować na zmianę charakterystyki tłumika ... tłumienie będzie mocniejsze. Tak czy siak warto zaopatrzyć się w odpowiedni olej. Pozdrawiam Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 17 Października 2014 Mod Team Napisano 17 Października 2014 Chyba go nie zrozumiałeś on mówi o olej udo goleni dolnych a nie do tłumika. Można zastąpić jak sie nie ma innego Cytuj
rzezniol Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 (edytowane) ................ (tu było brzydkie słowo) Najbardziej utkwiła mi w pamięci ostatnia linijka gdzie kolega zastępuje 5wt . Edytowane 19 Października 2014 przez mrmorty nie przeklinamy, nawet w językach zagranicznych. Cytuj
jobba Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Wiec ten gestniejszy olej 15 wt. jest tylko do smarowania goleni dolnych? I praca widelca się nie zmieni? I czy się nie mylę ze olej dla Roxk Shox dostarcza Motorex? Acha, pomyliłem się kurde w ostatniej linijce, i miało tam na końcu być 15 wt. zamiast 5 wt. Edytowane 19 Października 2014 przez jobba Cytuj
detonator Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 I czy się nie mylę ze olej dla Roxk Shox dostarcza Motorex? Chyba jednak nie. Z zasłyszanych opinii, wynika, że olej Motorexa jest gęstszy niż ten sam olej RS Motorex 2,5W = Rock Shox 5W Motorex 5W = Rock Shox 7,5WPoza tym nie ma żadnej różnicy. Motorex jest bardzo dobrym olejem i w niczym nie ustępuje Rock Shox, który tak naprawdę jest olejem Torco RFF:RS 2.5 = Torco RFF 5 RS 5 = Torco RFF 7 RS 10 = Torco RFF 15RS 15 = Torco RFF 20 Cytuj
jobba Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Ok, wielkie dzięki. Wezmę Motorex`a, bo jest dostępny w lokalnym sklepie motocyklowym Cytuj
detonator Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Stosowałem przez lata Motorexa i w tym roku przeszedłem na olej RS. Różnicy nie zauważyłem Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 19 Października 2014 Mod Team Napisano 19 Października 2014 Olej w golenie słuzy tylko do smarowania i nie ma za bardzo wpływu na prace widelca. Znaczy jego brak pogorszy pracę ale róznice miedzy 5 a 15 sa na tyle minimalne ze na pewno tego nie odczujesz, co innego do tłumika, to odczujesz po pierwszych metrach i tam musi być 5w. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi