szczytt Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post. Szukam roweru na prezent dla żony (166 cm wysokości). Rower ma służyć do okazjonalnych przejażdżek po ulicach (asfalt/kostka) i utwardzonych ścieżkach leśnych/polnych. Rower ma spełniać trzy kryteria w kolejności od naważniejszego do najmniej ważnego: 1. Być ładny - tak to najważniejsze kryterium 2. Postawa wyprostowana 3. Wygodny. W miarę lekki. Koszt w okolicach 1400 PLN +/- 200 PLN Po przeczytaniu kilku wątków na forum myślę o Lanzaro Senatore v3 17" (na osprzęcie Alivio). Niestety nie ma już białych ram (wyprzedane) - pozostały tylko czarne i grafitowe a białe były najładniejsze. Myślałem też o Romet Gazela ale niestety postawa na tym rowerze jest wg. mnie zbyt mało siedząca. Czy możecie coś polecić innego może? Wiem że to jest śmieszne, ale naprawdę podstawowym kryterium jest, żeby rower ładnie wyglądał. Podejrzewam, że przebieg roczny roweru nie będzie przekraczał 200 km
firefoks Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Skoro żona tak mało jeździ i do tego głównie miasto to może mieć problemy z właściwym doborem biegów: przerzutka przednia, przerzutka tylna, krzyżowanie łańcucha itp Sugerowałbym jakiegoś typowego mieszczucha z piastą planetarną 7/8 biegową. A może nawet wystarczą 3 biegi? 1. Ładny może być - zależy od modelu, malowania i gustu. 2. Postawa jest zdecydowanie wyprostowana, wręcz pionowa. 3. Wygoda zależy od siodełka i ustawienia kierownicy. Z tą lekkością może być gorzej - są mieszczuchy z aluminiową ramą ale jednak te 15 kg ważą.
szczytt Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 Dzięki. Rower nie będzie jeździł po miejście tylko po miasteczku i okolicach (mieszkamy pod Pruszkowem). Myślę że 30% drogi utwardzone i 70% drogi leśne i polne. Dlatego boje się typowego roweru miejskiego (myślałem o krosie z wyprostowaną pozycją). Jak rower miejski sprawdzi się w lesie lub na polnej drodze? Wydaje się, że jeśli przerzutka w piaście to raczej 7 biegowa ze względu właśnie na pola, lasy, pagórki... A może dobry będzie rower typu cruiser np. Giant Simple lub KS Cycling Beach Cruiser Jak takie rowery sprawdzają się w lesie?
emcinek Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Ja bym postawił na zwykłego trekkinga z regulowanym mostkiem. Reszta to kwestia ceny/osprzętu i gustu. przykładowo: http://author.pl/rowery/turystyczne/crossowe-damskie-asl/classic-asl albo: http://www.rowerymerida.pl/produkt917/crossway-20-v-lady-rower-merida.html albo jeszcze coś innego. Jest tego pełno. Poszukaj na stronach różnych producentów, co dają, za jaką cenę i który ładnie wygląda
szczytt Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 @emciek Ale czy na takim treku możliwe jest osiągnięcie pozycji wyprostowanej? Chyba zdecyduję się na fera beach cruiser z 7 biegową przekładnią...
emcinek Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Trzeba dobrać odpowiedni rozmiar ramy, a najlepiej by było przymierzyć się do różnych rozmiarów przez zakupem, bo mimo, że w tabelki doboru ramy mówią jedno, to każdy ma trochę inną anatomie i może się okazać, że ten o rozmiar większy, albo mniejszy będzie lepszy, ale jak ustawisz mostek bardziej do góry, to jak najbardziej można siedzieć w pozycji wyprostowanej.
robertrobert1 Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Kupowanie roweru bez przymiarki może zaowacować ...bieganiem w za dużych kaloszach lub chodzeniem w za małych chodakach. Rower dobiera się niczym buty... musi być wygodny, być dopasowany do wzrostu jak i przeznaczenia. Co z tego, że wybierzesz bardzo ładny..? Powiesisz go później na ścianie?
Burak Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Jeśli żona będzie roweru używała tylko do okazjonalnych wycieczek, to zdecydowanie polecam rower z piastą wielobiegową. Jest ona nie tylko wygodniejsza w użyciu, ale również nie wymaga częstych regulacji. Jak rower miejski sprawdzi się w lesie lub na polnej drodze? Normalnie. Będzie się nim jechało tak samo jak każdym innym rowerem. Aby jeździć w naprawdę trudnym terenie (błoto, sypki, głęboki piasek) potrzeba sportowego roweru i (przede wszystkim!) umiejętności. Potwierdzam to co napisał kolega Robert. Rower dobiera się tak jak buty! Musi być wygodny i dopasowany.
szczytt Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 Wiem, że to śmieszne, ale w tym konkretnym wypadku rower ma przede wszystkim wygląć.... Mam do wyboru Electrę Cruiser z jesiennej wyprzedaży (-30%). http://www.electrabicycle.pl/produkt/daisy-3i-zolto-pomaranczowy/ lub Giant Simple 3 http://esklep.intersport.pl/pl/product/96212/rower-giant-simple-three-w-4202172 lub Schwinn Cruiser http://allegro.pl/schwinn-rowery-cruiser-damski-stylowy-rower-poznan-i4663074048.html Co byście polecili z tych 3 pod względem techicznym? Wiem, że za te pieniądze mógłbym kupić wypasionego treka z Alivio ale cóż z tego jakby żona nie zmieniała przerzutek...
firefoks Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Przecież nie jest powiedziane,że nie będzie - niektóre kobiety potrafią zmieniać biegi, np. Maja Włoszczowska
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.