Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon, Raidon czy XC32?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zbliżają się święta i myślę nad zmianą mojego uginacza Suntour XCT na coś porządniejszego za rozsądne pieniądze. Znalazłem w sieci następujące amory:

SR Suntour SF Raidon LO Air

SR Suntour Epicon XC

Rock Shox XC 32 Solo Air

Który z nich byłby najlepszy? Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje. Z góry dzięki.

Napisano

Wcześniej nie zwracałem uwagi na RST First'a, ale po przeczytaniu opinii i nie wygórowanej cenie przykuł moją uwagę. Na bikediscount.de za niecałe 200€ wydaje sie dobrą propozycją. Przynajmniej tak mi się wydaje. :)

Napisano

Lepiej napisz do użytkownika Activia z tego forum. Ma dilerkę Suntoura i dobre ceny. Co do Epicona to chyba nie ma modelu na ośkę 9mm do koła 29", ale mogę się mylić. Activia ci wyjaśni wszystko.

RST chyba też jest w stanie załatwić.

Napisano

Nie wiem jak teraz, ale parę miesięcy temu większość modeli Epicona 29" było albo na ośkę 15 mm, albo na stożkową główkę, albo na jedno i drugie. A szkoda, bo wiele osób byłoby chętnych na widelec o klasycznej budowie (1 1/8 oraz 9 mm). Za to Raidony 29" jakościowo i wagowo plasują się lepiej od Raidonów 26" z poprzednich lat o stalowych goleniach górnych.

Napisano

Jedyne Epicony na normalną główkę i 9mm znalazłem jedynie na Tajwanie i to mnie martwi, że oryginału raczej takiego nie ma. Pozostaje więc Raidon, RST First ewentualnie RS XC32, którego dostępność jest ogromna.

Napisano

Dorzuć jeszcze 70 funa i kup X-Fusion Slide od Freeborn Bikes.

Witam. RST First'a mogę mieć za 150, myślisz, że warto dopłacić do X-Fusion'a? Żona i tak już wałek na mnie szykuje  :teehee:

Kilka sezonów użytkowałem Epicona i uważam, że to bardzo dobry amortyzator.

Gdybym tylko znalazł Epicona 1 1/8" :(  

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Poradnia małżeńska to nie u mnie :icon_mrgreen:

Nie mam doświadczenia z First'em, najchętniej poleciłby Ci Tower'a od Mańka no ale to już popchnie Twój budżet w kierunku 300+

... no i jeszcze kwestia tej nieszczęsnej sterówki 11/8 cala :bye2:

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Tower'a od Mańka no ale to już popchnie Twój budżet w kierunku 300+

Jak w funtach liczymy, to trochę poniżej 300 wraz z przesyłką i z odpowiednią sterówką stoi taki u NIemca...Limtowana wersja z Absolute+ zamiast Mars'a.

http://www.ebay.co.uk/itm/Manitou-Tower-LTD-29er-1-1-8-schwarz-100mm-9mm-Federgabel-1865g-/390886732244?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item5b02aa31d4

PS. a tak na marginesie, to Manitou przestało te uginacze produkować, że taka posucha i tak podrożały ostatnimi czasy?
  • Mod Team
Napisano

30?

Zaaapomnij :down:

Nie ma sensu oszczędzać w takim miejscu i inwestować w wiotki i ciężki niby-uginacz...

Wtedy to już lepiej wstawic stalowa lub węglową, sztywna wykałaczkę.

Szacunek...

I.

Napisano (edytowane)

Po głębszym przewertowaniu forum i wszelakiej maści opinii w necie mój mętlik w głowie jeszcze się powiększył. Jakby na złość mojemu skołowaniu znalazłem jeszcze 2 amorki

Manitou Marvel Comp 2014

http://www.chainreactioncycles.com/manitou-marvel-comp-forks-9mmqr-2014/rp-prod117113

RS Recon Gold TK Solo Air 2015

http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=63743;page=2;menu=1000,2,121;mid=0;pgc=14697:14703::5416:5417;orderby=2

Podsumowując temat do X Fusion'a SLide'a i RST F1RST AIR dochodzi "maniek" i Recon. 

Co szanowni forumowicze byście wybrali? Czy brać First'a czy lepiej sporo dopłacić i wziąć któryś z pozostałych?

Zaznaczę jeszcze, że zależy mi na trwałości i w miarę łatwym serwisie.

PS. Czy do Scotta Aspect 950 w razie wyboru Manitou lepiej wybrać ze skokiem standardowym 100mm czy spróbować 120mm?

Edytowane przez yakuza79
Napisano (edytowane)

Zakup dokonany.  :) Wybór padł na RS Recon. Troszkę ze względu na koszt zakupu.

Temat do zamknięcia.

Dzięki za wszelką pomoc.  :thumbsup:

Edytowane przez yakuza79
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...