yakuza79 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam. Zbliżają się święta i myślę nad zmianą mojego uginacza Suntour XCT na coś porządniejszego za rozsądne pieniądze. Znalazłem w sieci następujące amory: SR Suntour SF Raidon LO Air SR Suntour Epicon XC Rock Shox XC 32 Solo Air Który z nich byłby najlepszy? Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Epicon będzie najlepszy z tej trójki najlepszy z tej trójki. Nie podałeś swojego budżetu ani na jakie koło potrzebujesz wideł i czy ma być pod główkę taperowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Budżet z racji mojego urzędowania na wyspach wynosi 200£. Koło 29". Główka zwykła 1 1/8". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) Nie wiem jakie ceny są na wyspach ale możesz poszukać np Reba bądż recona http://www.dobrerowery.pl/amortyzatory-przednie/amortyzator-rock-shox-recon-gold-tk-sa-29-9mm-tk-1-1-8-disc-czarny-012. Jeszcze nie podałeś jaka oś ale te dwa wyzej to dobre widły Edytowane 17 Października 2014 przez rodszyld69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Cenowo Polska chyba wypada korzystniej, ale nieznacznie. Co do ośki to zostaję przy QR 9, sztywnej nie wykorzystałbym raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) To recon albo epicon bedą dobrym wyborem. Według mnie gold będzie najlepszy. Jest jeszcze recon silver http://allegro.pl/amortyzator-29-rock-shox-recon-silver-tk-solo-air-i4689393861.html sorry on jest pod tapered. znalazłem jeszcze RST first. Tu jest wspomniany recon Edytowane 17 Października 2014 przez rodszyld69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Znalazłem Epicona na Amazonie w bardzo korzystnej cenie 145£, ale wysyłanego z Tajwanu. Tak się zastanawiam ile on ma z oryginalnego Epicona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ostatnio też ktoś zamawiał epicona w Azji, ale jeszcze nie dostał bo celnicy go dorwali i musi cło zapłacić. Ale czy to orginał to nie wiem to był wideł pod kołó 27,5" tu zamawiał http://www.aliexpress.com/item/2014-SUNTOUR-Epicon-X2-Fork-27-5er-Air-Suspension-Fork-1-1-8-Straight-Manual-Control/1700201876.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wcześniej nie zwracałem uwagi na RST First'a, ale po przeczytaniu opinii i nie wygórowanej cenie przykuł moją uwagę. Na bikediscount.de za niecałe 200€ wydaje sie dobrą propozycją. Przynajmniej tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrower Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Lepiej napisz do użytkownika Activia z tego forum. Ma dilerkę Suntoura i dobre ceny. Co do Epicona to chyba nie ma modelu na ośkę 9mm do koła 29", ale mogę się mylić. Activia ci wyjaśni wszystko. RST chyba też jest w stanie załatwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie wiem jak teraz, ale parę miesięcy temu większość modeli Epicona 29" było albo na ośkę 15 mm, albo na stożkową główkę, albo na jedno i drugie. A szkoda, bo wiele osób byłoby chętnych na widelec o klasycznej budowie (1 1/8 oraz 9 mm). Za to Raidony 29" jakościowo i wagowo plasują się lepiej od Raidonów 26" z poprzednich lat o stalowych goleniach górnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Jedyne Epicony na normalną główkę i 9mm znalazłem jedynie na Tajwanie i to mnie martwi, że oryginału raczej takiego nie ma. Pozostaje więc Raidon, RST First ewentualnie RS XC32, którego dostępność jest ogromna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Jeśli masz stery półzintegrowane czyli 44 mm to możesz je wymienić na stery redukcyjne i wtedy zakładasz amortyzator z taperem. Coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Kłaniam, Dorzuć jeszcze 70 funa i kup X-Fusion Slide od Freeborn Bikes. http://www.freeborn.co.uk/x-fusion-slide-rl-fork-2012-8455 X-Fusion'y mają bardzo dobre opinie na Wyspach... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek09 Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Kilka sezonów użytkowałem Epicona i uważam, że to bardzo dobry amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Dorzuć jeszcze 70 funa i kup X-Fusion Slide od Freeborn Bikes. Witam. RST First'a mogę mieć za 150, myślisz, że warto dopłacić do X-Fusion'a? Żona i tak już wałek na mnie szykuje Kilka sezonów użytkowałem Epicona i uważam, że to bardzo dobry amortyzator. Gdybym tylko znalazł Epicona 1 1/8" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Kłaniam, Poradnia małżeńska to nie u mnie Nie mam doświadczenia z First'em, najchętniej poleciłby Ci Tower'a od Mańka no ale to już popchnie Twój budżet w kierunku 300+ ... no i jeszcze kwestia tej nieszczęsnej sterówki 11/8 cala Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 19 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Tower'a od Mańka no ale to już popchnie Twój budżet w kierunku 300+ Jak w funtach liczymy, to trochę poniżej 300 wraz z przesyłką i z odpowiednią sterówką stoi taki u NIemca...Limtowana wersja z Absolute+ zamiast Mars'a.http://www.ebay.co.uk/itm/Manitou-Tower-LTD-29er-1-1-8-schwarz-100mm-9mm-Federgabel-1865g-/390886732244?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item5b02aa31d4PS. a tak na marginesie, to Manitou przestało te uginacze produkować, że taka posucha i tak podrożały ostatnimi czasy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Niewykluczone... Manitou, pomimo całej mojej sympatii do marki, jakości i kultury pracy tych forków to dziwna firma Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) W kręgu moich zainteresowań jest jeszcze RockShox 30 Gold TK Solo Air Forks - 9mmQR 2015 Edytowane 19 Października 2014 przez yakuza79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2014 30? Zaaapomnij Nie ma sensu oszczędzać w takim miejscu i inwestować w wiotki i ciężki niby-uginacz... Wtedy to już lepiej wstawic stalowa lub węglową, sztywna wykałaczkę. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Dzięki za naprowadzenie na dobrą drogę. Jestem jeszcze zielony w temacie osprzętu dlatego każda uwaga jest bardzo cenna. W tym momencie X Fusion przeważa na szali! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Po głębszym przewertowaniu forum i wszelakiej maści opinii w necie mój mętlik w głowie jeszcze się powiększył. Jakby na złość mojemu skołowaniu znalazłem jeszcze 2 amorki Manitou Marvel Comp 2014 http://www.chainreactioncycles.com/manitou-marvel-comp-forks-9mmqr-2014/rp-prod117113 RS Recon Gold TK Solo Air 2015 http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=63743;page=2;menu=1000,2,121;mid=0;pgc=14697:14703::5416:5417;orderby=2 Podsumowując temat do X Fusion'a SLide'a i RST F1RST AIR dochodzi "maniek" i Recon. Co szanowni forumowicze byście wybrali? Czy brać First'a czy lepiej sporo dopłacić i wziąć któryś z pozostałych? Zaznaczę jeszcze, że zależy mi na trwałości i w miarę łatwym serwisie. PS. Czy do Scotta Aspect 950 w razie wyboru Manitou lepiej wybrać ze skokiem standardowym 100mm czy spróbować 120mm? Edytowane 21 Października 2014 przez yakuza79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Zakup dokonany. Wybór padł na RS Recon. Troszkę ze względu na koszt zakupu. Temat do zamknięcia. Dzięki za wszelką pomoc. Edytowane 22 Października 2014 przez yakuza79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi