Dabalwwy Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Witam Potrzebuje nowej kiery i mostka do swojego roweru .Spodobala mi sie Ritchey WCS Trail 2X BB Black 720mm i do tego mostek z tej samej serii ale mam watpliwosci czy sie nadaje do xc moze mi ktos doradzic i dodatkowo pomodz wybrac dlugosc mostka . teraz mam 110mm i mam wrazenie ze jest za dlugi. Mam 183cm siodlo bez offsetu rower kross b3 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nada się i to spokojnie. Miałem ją przez większą część tego sezonu i zmieniłem tylko dlatego, że chciałem coś szerszego. I też zmieniłem na WCS Trail, tyle że 740 mm. Jeżeli jesteś zainteresowany używką w dobrym stanie, zapraszam na PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dabalwwy, mam podobny wzrost ale ważna jest też długość ramion. W każdym razie podam Ci specyfikację mojego kokpitu, który mi bardzo pasuje, może się przyda: kierownica ritchey comp 720 mm, mostek truvativ xr 80 mm, sztyca pro xlt z offsetem, a rama to accent peak 19'. Długość od mocowania siodła do kierownicy wynosi 72 cm. Mam wygodną pozycję równocześnie z zachowaniem dobrej zwrotności dzięki szerokiej kierownicy i krótkiemu mostkowi. Powiem nawet, że czuję lepszą zwrotność niż na moim poprzednim rowerze na małych kołach, gdzie kierownica miała 600 mm, a mostek 110 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam Potrzebuje nowej kiery i mostka do swojego roweru .Spodobala mi sie Ritchey WCS Trail 2X BB Black 720mm i do tego mostek z tej samej serii ale mam watpliwosci czy sie nadaje do xc moze mi ktos doradzic i dodatkowo pomodz wybrac dlugosc mostka . teraz mam 110mm i mam wrazenie ze jest za dlugi. Mam 183cm siodlo bez offsetu rower kross b3 2013 Przy takiej kierownicy to pewnie mostek nie dłuższy jak 70 mm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dabalwwy Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) no ja tez później chce sie przesiąść na peaka 19' . Właśnie tak celowałem miedzy 70 a 80 mm ale mostek pod jakim kątem ?? bo ten co mi sie podoba ma 0' Edytowane 15 Października 2014 przez Dabalwwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Nie ma na to prostej odpowiedzi, jeśli np. nowa kierownica ma większy wznios niż obecna, to dla zachowania pozycji trzeba mostek z innym (ujemnym) wzniosem (obecny ma ile - 6* ?), można też się wzniosu nie czepiać ... takier rzeczy dobiera się metodą prób lub stosunkowo drogim pomiarem Bikefitting ... Na pewno mostek 0* obniży pozycję względem mostka + 6* czyli sprawdzi się przy kierownicy z większym wzniosem ... nie ma czegoś takiego jak "podoba", jest coś takiego jak "optymalny" ... Edytowane 15 Października 2014 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Lepiej kup mostek z kilkustopniowym kątem. Wtedy będziesz miał pole do regulacji wysokości kierownicy na + lub -, po za regulacją podkładkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dabalwwy Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Co myślicie o tym mostku a rozmiar 80mm Mostek Ritchey WCS C260 Wet Black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Mostek jak mostek. Najlepiej kup kilka używanych mostków o różnych parametrach, załóż, przymierz się, pojeźdź. Przekonasz się czy To rozwiązanie jest dla Ciebie optymalne. Wszystko empirycznie, my w czipsach nie znaleźliśmy przepisu na odpowiednią pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Obecy mostek z tego co widać na stronie Kross jest mostkiem ze wzniosem (no chyba, żę się mylę napisz czy obecny mostek ma wnios), a proponowana kierownica jest bez wzniosu, więc przy mostku 0 stopni pozycja na pewno się obniży ... no chyba, że teraz masz mostek na minus czu cuś innego ... Edytowane 15 Października 2014 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dabalwwy Napisano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2014 no orginalny mostek ma wznios ale mam go załozonego na odwrót tylko ze ten obecny ma 11cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Kup mostek 80, załóż go na "-", sprawdzisz czy dobrze to działa z nowa kierownica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi