Gość Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Cześć, czy ktoś z was ma tę kurtkę i też się w niej tak poci? Jestem zawiedziona, kupiłam ten ciuch jakoś w maju w centrumrowerowe.pl, niestety dopiero teraz zaczęłam w niej jeździć. Nic z nią nie robiłam, nie prałam, nie impregnowałam, miałam ją na sobie kilka razy. W internecie super recenzje. A tu okazuje się, że po kilku minutach spokojnej jazdy kurtka jest od środka cała mokra i klei się do ciała. Nieważne, czy pod spód założę bieliznę techniczną czy nic(!). Masakra, ta kurtka w ogóle nie oddycha, jakbym jechała w plastikowym worku! Jestem mega wkurzona, bo to produkt za ponad 400 zł i się zastanawiam co teraz. Reklamować w Endura? Bo jakoś nie widzę, żeby sklep internetowy się poczuwał.. :| Macie jakieś doświadczenia z tą firmą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 To kurtka z grupy "sredniozaawansowanej" czyli z membrana o nienajlepszej wydajnosci - to plus - byc moze - Twoja duza potliwosc oznacza taki wynik jak zauwazylas. Na prace membrany ma tez wplyw temperatura zewnetrza i inne czynniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Cześć, czy ktoś z was ma tę kurtkę i też się w niej tak poci? Jestem zawiedziona, kupiłam ten ciuch jakoś w maju w centrumrowerowe.pl, niestety dopiero teraz zaczęłam w niej jeździć. Nic z nią nie robiłam, nie prałam, nie impregnowałam, miałam ją na sobie kilka razy. W internecie super recenzje. A tu okazuje się, że po kilku minutach spokojnej jazdy kurtka jest od środka cała mokra i klei się do ciała. Nieważne, czy pod spód założę bieliznę techniczną czy nic(!). Masakra, ta kurtka w ogóle nie oddycha, jakbym jechała w plastikowym worku! Jestem mega wkurzona, bo to produkt za ponad 400 zł i się zastanawiam co teraz. Reklamować w Endura? Bo jakoś nie widzę, żeby sklep internetowy się poczuwał.. :| Macie jakieś doświadczenia z tą firmą? Z moich doświadczeń wynika, że żadna kurtka przeciwdeszczowa nie nadaje się do 'ciągłej' jazdy na rowerze. To kurtka właśnie stricte na deszcz, normalnie wożona w plecaku. Ta konkretna ma podaną oddychalność 10000 g/m2/24h - nie dość, że to dość niska wartość (np. kurtka MT500 ma 28000 g, o ile wiem, akurat Endura dość uczciwie podaje te wartości) - to jeszcze ciuchy osiągają takie wartości w warunkach idealnych, czyli chłodno i sucho. Natomiast w czasie deszczu oddychalność spada i i tak się jest mokrym, choć jest ciepło... Sam mam Gardę M&W 25000g i też w czasie deszczu jestem w niej zapocony. Gdy czasami używam jej awaryjnie w górach na sucho, jako ochrony przed zimnym wiatrem, to wtedy daje radę. To po prostu tak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dzięki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Reklamować w Endura? Możesz reklamować, tylko zastanawiam się co... Mam wersję pierwszą tej kurtki. Jak najbardziej oddycha, tylko że nie wiem, co rozumiesz przez spokojną jazdę. Przy takich temperaturach porannych, jak ostatnio, ciepło się robi już nawet w zwykłej bluzie, a co dopiero w kurtce o oddychalności 10 tyś. Na pocieszenie mogę dodać, że ludzie na tym forum polecają sobie kurtki, które mają oddychalność na poziomie 6 tyś, więc źle nie trafiłeś. Jeżeli Luminite to dla Ciebie za mało, sprzedaj i zainwestuj we wspomnianą wcześniej MT500. Dużo lepiej zainwestowane pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 To nie pierwszy produkt Endury, który ma oddychalnośc na poziomie ceraty (o czym również przekonałem się na własnej skórze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Kurtka ta należy (jeśli dobrze pamiętam) do kategorii commuter więc raczej do niezbyt agresywnej jazdy miejskiej. Te produkty u jednych się sprawdzają u innych nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Cześć, czy ktoś z was ma tę kurtkę i też się w niej tak poci? W internecie super recenzje. A tu okazuje się, że po kilku minutach spokojnej jazdy kurtka jest od środka cała mokra i klei się do ciała. Nieważne, czy pod spód założę bieliznę techniczną czy nic(!). Masakra, ta kurtka w ogóle nie oddycha, jakbym jechała w plastikowym worku! Czy kurtka jest do Ciebie idealnie dopasowana tzn czy gdy założysz ją na bieliznę techniczną to ostatnia warstwa (kurtka) przylega do niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jeżeli Luminite to dla Ciebie za mało, sprzedaj i zainwestuj we wspomnianą wcześniej MT500. Dużo lepiej zainwestowane pieniądze. Mimo, że kurtka jest bardzo fajna, to w życiu bym jej nie kupił. Nawet za połowę ceny (były takie nawet ostatnio w UK na wyprzedażach). No chyba, że mieszkałbym w Szkocji czy Norwegii i 50% czasu na rowerze jeździłbym w deszczu. W innym wypadku cieniutka kurtka przecideszczowa w plecaku, a na plecach zawsze coś zupełnie nie antydeszczowego, a jedynie antywiatrowego. Ideałem jest oryginalny Windstopper. Tu na forum faktycznie polecanych jest bardzo dużo wiatrówek o dość średniej oddychalności i dużo ludzi jest zadowolonych. Ja przez 10 lat obywałem się bez wiatrówki. Zamiast tego bluzy typu Endura MT500 (bluza nie kurtka), Endura FS260 Pro (choć najnowszy model podobno ceratowy). Pewnie zaryzykowałbym np.: http://www.wiggle.co.uk/altura-transformer-convertible-windproof-jacket-2012/ albo wręcz coś takiego: http://www.craft-poland.pl/craft-be-active-extreme-windstopper-194612-9920-koszulka-meska.html mam taką bez wstawek WS i jak dla mnie, to super bielizna, nie tylko na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Używałem oryginalnego Windstoppera, kurtek membranowych przeciwdeszczowych (Gore, eVent) i przeciwwiatrówek (zgodnie z sugestią użytkowników odzieży outdoorowej z innego forum) i po prawie dwóch latach eksploatacji takich ciuchów codziennie uważam że Windstopper i jego oddychalność jest dużo gorsza niż przieciwwiatrówek a przy tym cena sporo wyższa. Nie widzę żadnego sensu w zakupie kurtki/bluzy membranowej w zastosowaniu innym niż przeciwdeszczowe. No ale co kto lubi i uważa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dziś rano założyłam zwykłą bluzę biegową Kalenji z Decathlona i spoko :| Kurtka zostanie na deszcz. Trochę mi szkoda, bo kupiłam ją m.in. dla jaskrawego koloru i masakrycznej liczby odblasków (Boje się, że mnie kierowcy nie widzą, więc jeżdżę odstawiona jak choinka). Gdybym wiedziała, że ta kurtka tak ma, to bym kupiła coś tańszego stricte na deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Pewnie zaryzykowałbym np.: http://www.wiggle.co.uk/altura-transformer-convertible-windproof-jacket-2012/ Miałem taką kurtkę i jest dużo lepsza niż Endura FS260. Z wad wymieniłbym zbyt niską stójkę. Nie widzę żadnego sensu w zakupie kurtki/bluzy membranowej w zastosowaniu innym niż przeciwdeszczowe. No ale co kto lubi i uważa. Dokładnie, Ja mam inne doświadczenia z windstopperem i bardzo go sobie chwalę. Następna bluza/kurtka jesienno-zimowa na 100% będzie również z windstoppera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 zainwestuj we wspomnianą wcześniej MT500. Dużo lepiej zainwestowane pieniądze. Kupiłem niedawno i muszę stwierdzić, że czuję się mało komfortowo, gdy wiatr na dworze hula. Zdecydowanie lepiej sprawdza się u mnie wiatrówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.