Skocz do zawartości

[Sigma BC14.12] Kilka pytań

beskid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i mam parę pytań. Czy ktoś ma ten komputer i czy w związku z tym warto??  Oraz najważniejsze czy ten bajer w postaci zliczania sumy podjazdów jest w miarę dokładny.

Z racji trochę jednak nie kumatości w sprawach elektroniki proszę o wytłumaczenie zasad działania wyżej wymienionej funkcji. Rozumiem, że trzeba wprowadzić jakąś tam konkretną wysokość z miejsca zamieszkania. Niech to będzie 300m. Co jednak jak rower jedzie gdzieś w teren daleko od "bazy" i mam zamiar zacząć na powiedzmy 900m. Trzeba go jakoś ponownie kalibrować wprowadzając te 900m czy nie konieczne bo nie uśmiecha mi się za każdym razem szukać dokładnie wysokości miejsca startu.

Od wczoraj mam ten licznik, jednak więcej napiszę po weekendzie, bo pewnie będę w górach.

Wcześniej miałem MHR2006 i tam za każdym razem trzeba było wprowadzać wysokość startu lub ciśnienie atmosferyczne.

Po jakimś czasie odechciało mi się na każdej wycieczce wprowadzać te dane, bo i często nie wiedziałem z jakiej wysokości ruszam. Sumował mi tylko łączną ilość metrów podejścia/podjazdu i tu spisywał się dobrze, bo z mapy wynikało np. 1600 m przewyższenia a licznik pokazywał +/- 40 metrów.

W tym liczniku widzę, że nie ma możliwości wprowadzania ciśnienia. 

Bajer jest w miarę dokładny.

Wysokość bazową ustawiasz sobie na stałe. Ruszając spod domu kalibrujesz do tej wysokości przytrzymując dwa przyciski przez jakieś 3 sekundy.

Gdy startujesz z obcego miejsca musisz: 1) ręcznie wpisać lub 2) pogodzić się pewną niedokładnością wskazywanej wysokości.  Jeśli nie znasz wysokości startu, możesz zawsze wklepać aktualną wysokość na szczycie/przełęczy według informacji tam podanej.

Ostatecznie jeśli interesuje Cię głównie suma podjazdów, to działa ona niezależnie od wskazywanej wysokości, tzn. czy skalibrujesz czy nie, to informację o sumie przewyższeń będziesz miał.

Mam też VDO MC 2.0 WL. On w transporcie też uaktualnia wysokość, więc po dojechaniu pociągiem/wozem na miejsce startu mam aktualną wysokość w miarę dokładnie, jesli tylko skalibrowałem licznik wychodząc z domu. Jest szansa, że Sigma zachowuje się podobnie, ale nie testowałem tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...