Marciek Napisano 9 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Witam chcialbym sie dowiedziec czy da sie jakos tak zrobic: Mam przezutke " shimano alivio 8 speed " zamierzam kupic 'manetki 8 biegow', ale mam '6 biegowa kasete'. bedzie to wspolgrac z soba taka konfiguracja czy musze miec tez kasete 8 biegowa i bez niej sie nie obejdzie ? bo obawiam sie ze jesli bede mial manetke '8 biegowa' a 'kasete 6' to bedzie mi lancuch spadac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 To sobie tak wyregulujesz zeby przerzutka tylko 6 biego obslugiwala - i nie ustaw manetke zeby pierwsze 6 chodzilo a z pozostalych 2 nie korzystaj , proste chyba prawda ;]. I za pewne masz wolnobieg jeszcze nie kasete. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo6 Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 nic nie bedzie spadac.. jesli oczywiscie odpowiedno wyregulujesz skorzystaj z tych malych polozonych obok siebie dwoch srubek, one zabezpiecza Ci skok przerzutki do 6 biegu, wrazie czego jakbys sie pomylil na manetce i wrzucil np. 7 czy 8 bieg łancuch wtedy nie zejdzie nizej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 10 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No w sumie racja, ale potem jak sobie kupie kasete 8 to cza bedzie zas sie bawic cala przezutka. jakie mozecie polecic ' manetki ' . takie nie za drogie a fajne .. to tego przezutki " shimano alivio 8 speed " i niewiem czy ' gripy ' czy pstykane ? przywyklem go ' gripow ' ale moze wy sadzicie cos innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Masz teraz 6 biego z tylu ? To jak juz pisalem na moj gust masz wolnobieg nie kasete wiec pamietaj o tym i sprawdz zanim cos kupisz. Moze calosc grupa Alivio np. , ja wole wlasnie cynglowe manetki niz te obrotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 10 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No w sumie racja mam wolnobieg, bo to takie Shimanowskie :] niezbyt drogie . chodzi mi ze kce sobie kupic manetki. i niewiem czy gripy czy takie pstykane, czy klamkomanteke. takie nie za drogie a dobre i bedzie wspolgrac dobrze z ma przerzutka tylnia . jakies propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 wkrec tak zrobki abys 1 i 8 nie mogl wrzucic, to najmniej oslabi przerzutke, jak zmienisz kasete przerzutka bedzie do ponownej regulacji, ale zastanawiam sie czy to do konca bedzie dobrze dzialac bo przy wolnobiegu 6 a kaseta 8 sa inne rozmieszczenia zebatek od siebie i nie wiem czy manetka bedzie to dobrze obslugiwac. Moze lepiej na okres przejsciowy zalozyc jakiegos starego sisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 10 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 hmm a nie mozna dac od 1-6 ?? starego sisa . tyle ze ja mam teraz rame z hakiem a mam sisa na os . i czy jak mam kolo i na kolo mam nakrecany wolnbieg to jak sobie kupie kasete to bede mogl ja normalnie wkrecic ? finanse gnia i odrazu nie kupie manetek i kasety . z 100 musze wydac jakos na bank ;/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Bedzie działać tylko dobrze wyreguluj. Są te same rozstawy zębatek przy 8 ,7 i 6. Czy to olnobieg czy kaseta. ps. A przez jakiś czas SIS mi obsługiwał 8 biegów i nie było tragicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 i czy jak mam kolo i na kolo mam nakrecany wolnbieg to jak sobie kupie kasete to bede mogl ja normalnie wkrecic ? Będziesz musiał zmienić piastę na coś pod 8-rzędową kasetę. To zupełnie inny system niż nakręcany wielotryb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 11 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Będziesz musiał zmienić piastę na coś pod 8-rzędową kasetę. To zupełnie inny system niż nakręcany wielotryb Aha no to lepiej poprostu kupic nowe kolo zeby dalo sie tam dac kasete :] :) Dzieki za odpowiedzi. Teraz tylko do sklepu i kupic jakies manetki najlepiej gripy ale jakie hm mysle ze do 50 zloty jakies fajne kupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.