Killaz Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Miałem dzisiaj spory problem, który rzecz jasna rozwiązałem zmniejszeniem prędkośći - ale czy można inaczej? Standardowa sytuacja, zjazd, ok. 35 km/h, nagle zakręt pełen piachu i co robić? Przy takiej prędkości nietrudno o wypadnięcie z zakrętu w wyniku wgrzebania się w piasek. Czasami mam wrażenie, że zamiast tyłka za siodełko lepiej dociążyć przednią oponę aby nie rzucało jej tak na piachu, ale wtedy może być efekt odwrotny, opona wbije się głęboko i lot ponad kierownicą gwarantowany.Jak sobie z tym radzicie?Przy okazji, przypomniało mi się jeszcze jedno - jak pokonać wąski podjazd (nie ma możliwości jazdy na bok), też w piachu bądź błocie? Zwykle jadę w pozycji stojącej, ale dzisiaj nie podjechałem, bo tylna opona straciła przyczepność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 1. Na piach na zakręcie (zwłaszcza asfaltowym) nie ma rady... Trzeba wcześniej ocenić sytuację i dostosować prędkość do warunków (rodzaju i ilości piachu, ciśnienia i bieżnika w oponach) tak, aby nie stracić przyczepności przedniego koła. Z doświadczenia - zazwyczaj dobrze lekko dociążyć przednie koło (zwłaszcza jeżeli masz niższe ciśnienie w oponach), ale z wyczuciem bo tak jak piszesz łatwo osiągnąć odwrotny efekt... 2. Na podjazdy w piachu i błocie ogólnie rzecz biorąc pomagają wyłącznie opony z dobrym bieżnikiem i silna łyda, tam też się dużo technicznie nie wykombinuje... Najlepiej pokonywać je na siodełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie darady stary. Techniką jedynie mozesz sobie pomoc przed glebą.Lecz poparte to być musi niestety zredukowaniem prędkości,czasem ciśnieniem w oponie,i młynek. Piach typu piaskownica niestety nie pozwala kołom złapania przyczepności,koło pływa. Dlatego wynaleziono fatbike. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.