Skocz do zawartości

[rama] przejście 29" na 26"

Dabalwwy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Posiadam rower Kross b3 2014 29' i mialem w nim zmieniac naped plus hamulce ale okazalo sie ze mam mozliwosc dosyc tanio kupić(700zł) nowa rame kross earth 1.0 z 2012 z damperem monarch 3.1 . Z tad moje pytanie czy warto wracac do 26 cali czy lepiej pozostać przy 29 i go trochę podrasować

Napisano

Patrząc obiektywnie - nie warto, bo 26 to ginący gatunek w segmencie XC/XCM.  Części wprawdzie jeszcze pewnie długo nie zabraknie, ale na nówki co sezon bym nie liczył, bardziej na rynek wtórny.

Jednak osobiście uważam, że obiektywizm obiektywizmem, ale decyduje przyjemność z jazdy.  Jeżeli lepiej się czujesz na fullu 26 niż sztywniaku 29, odpowiedź jest prosta.

Napisano

A wolisz kotlety mielone czy schabowe? Kwestia preferencji. Nawet jak wybierzesz tego Eartha to myślę że zanim 26 wyginie-o ile nie będzie magicznego renesansu małych kich za parę lat, to zmienisz rower pewnie jeszcze ze trzy razy.

Słyszałem jednak pogłoski że te ramy pękają, ale nie wiem ile w tym prawdy...

Napisano

Jak dla mnie full na maraton to trochę przerost formy nad treścią. Dla mnie fulle to tylko do mocniejszej jazdy typu AM czy Enduro. No ale nikt nikomu nie zabroni, jak chce mieć miękko pod tyłkiem lub jeździć turystycznie (ale po górach)

Miałem fulla i po początkowym zachwycie nastał czas realnego spojrzenia i uświadomienia sobie że wolę sztywny, zrywny, lekki rower który błędów nie wybacza ale nie buja.

Napisano

Według mnie tak nie jest. Wprawdzie inwazja dużego koła jest postępująca to jednak mniejsze koło będzie nadal produkowane gdyż nie bardzo widzę przeskoku z koła 24 na 28.

Jeżeli już cytujesz, to proszę cytuj w całości. Thx.

Napisano

no właśnie dobrze mi się jeździ na tym 29' ale ten 26' to jednak full kurna ciężki wybór

Tamten rower (na dużych kołach) zostaw sobie w stanie jaki jest, kupuj tego bujanego Krossa i złóż sobie na nim drugi rower na inne okazje (może na góry?). Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu:) A cena 700 zł za bujaną ramę to świetna okazja.

Napisano

no właśnie dobrze mi się jeździ na tym 29' ale ten 26' to jednak full kurna ciężki wybór

Było ostatnio na forum o pękających Earth :blink:  ... i jeszcze pytanie - czy czsami sprzedający tą ramę nie chce się przesiąść na większe koło ?

Mam fajny rower - full z kołem 26", i chętni bym go zmienił na 27,5" ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...